6 °C Budapest
El vannak tévedve? Ekkora órabért szeretnének a diákmunkások

El vannak tévedve? Ekkora órabért szeretnének a diákmunkások

2019. április 1. 13:00

Már rá sem néznek az ezer forintos órabér alatti munkalehetőségekre a fiatalok. A diákszövetkezetek szerint egyre kevesebb diák akar dolgozni, mialatt a munkahelyek száma nőtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ország legnagyobb diákszövetkezetei szerint a fiatalok ezer forint alatti órabért kínáló munkákra már rá sem néznek - írja a Világgazdaság. Kolozsváry Júlia, a MŰISZ Iskolaszövetkezet munkatársa azt is elmondta a lapnak, hogy a munkavállalói kedv a diákok körében az elmúlt években visszaesett, a munkahelyek száma viszont nőtt. Ennek ellenére vannak olyan pozíciók, amikre nagy a túljelentkezés, ezért az adott cég többkörös interjú során dönti el, hogy ki lesz a megfelelő munkavállaló.

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja elmondta, tavasszal nagyjából 20 százalékkal nő meg a munkát keresők száma. Ilyenkor kezdenek a diákok körbenézni, kipróbálni, hogy milyen munkát vállaljanak a nyárra.

Ennél a szövetkezetnél a legmagasabb bérek átlagosan  nettó 1000-1100  forint körül alakulnak, de  a szakmai gyakornoki munkák nettó 1200-1400 forintos órabér sem ritka.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője a saját tapasztalatairól azt mondta, a diákok általában 1000-1500 forintos bruttó órabérért dolgoznak, amiből aztán 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek. Majzik azt is elmondta, hogy a vizsgaidőszakok alatt akár 10-30 százalékkal is magasabb bért adnak a cégek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06