16 °C Budapest
El vannak tévedve? Ekkora órabért szeretnének a diákmunkások

El vannak tévedve? Ekkora órabért szeretnének a diákmunkások

2019. április 1. 13:00

Már rá sem néznek az ezer forintos órabér alatti munkalehetőségekre a fiatalok. A diákszövetkezetek szerint egyre kevesebb diák akar dolgozni, mialatt a munkahelyek száma nőtt.

Az ország legnagyobb diákszövetkezetei szerint a fiatalok ezer forint alatti órabért kínáló munkákra már rá sem néznek - írja a Világgazdaság. Kolozsváry Júlia, a MŰISZ Iskolaszövetkezet munkatársa azt is elmondta a lapnak, hogy a munkavállalói kedv a diákok körében az elmúlt években visszaesett, a munkahelyek száma viszont nőtt. Ennek ellenére vannak olyan pozíciók, amikre nagy a túljelentkezés, ezért az adott cég többkörös interjú során dönti el, hogy ki lesz a megfelelő munkavállaló.

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja elmondta, tavasszal nagyjából 20 százalékkal nő meg a munkát keresők száma. Ilyenkor kezdenek a diákok körbenézni, kipróbálni, hogy milyen munkát vállaljanak a nyárra.

Ennél a szövetkezetnél a legmagasabb bérek átlagosan  nettó 1000-1100  forint körül alakulnak, de  a szakmai gyakornoki munkák nettó 1200-1400 forintos órabér sem ritka.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője a saját tapasztalatairól azt mondta, a diákok általában 1000-1500 forintos bruttó órabérért dolgoznak, amiből aztán 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek. Majzik azt is elmondta, hogy a vizsgaidőszakok alatt akár 10-30 százalékkal is magasabb bért adnak a cégek.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?