Közeleg az év vége: nem ártana ezt minél előbb elintézni

Közeleg az év vége: nem ártana ezt minél előbb elintézni

2016. december 20. 19:02

Tegnap délig mintegy 3500 pénztárgépet helyeztek üzembe a használatra újonnan kötelezett vállalkozások. Az 50 ezer forintos állami támogatás csak azok után a kasszák után jár, amelyet 2016. december 31-ig be is üzemeltek. Az érintettek már tíz pénztárgéptípusból választhatnak.

A szolgáltató Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorjai gyakorlatilag minden pénztárgép használatra kötelezett vállalkozást felkerestek, és tájékoztattak. Ennek köszönhetően az érintettek jelentős többsége már rendelkezik is üzembehelyezési kóddal. Csak a taxis -, a gépjármű-javítási, a karbantartási tevékenységet végzők, valamint a masszőrök, a fogyasztó- és karcsúsítószalonok már több mint 12 ezer pénztárgépre kaptak kódot, amely a támogatás igényléséhez is szükséges. Összességében mintegy 130 kassza beüzemeléséhez szükséges kérelem érkezett viszont a plasztikai sebészektől, illetve a diszkót- tánctermet működtetőktől. A textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzők közül tegnapig majd száz vállalkozás kapott kódot.

A kasszánként 50 ezer forintos állami támogatást csak azok vehetik igénybe, akik 2016. december 31-ig üzembe is helyezik az új műszaki követelményekkel bíró készüléket. Ezért aki 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne pénztárgépet venni, és eddig még halogatta, most mindenképpen nyújtsa be a támogatás igénybevételéhez szükséges nyomtatványt.

A jogszabály alapján választhatják az érintett vállalkozások akár azt is, hogy bevételeikről minden esetben számlát állítanak ki. Ebben az esetben értelemszerűen nem kell pénztárgépet beszerezniük, de a havi adatszolgáltatási kötelezettséggel számolniuk kell, illetve azzal, hogy a nyugtaadási kötelezettség teljesítését esetükben csak a hagyományos módszerrel - a próbavásárlással - fogja ellenőrizni a NAV. Az érintettekkel egyeztető revizorok beszámolója szerint pl. a masszőrök közül sokan ezt a módszert választják.

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?