32 °C Budapest
Újabb mentőcsomag az MNB-től: ezúttal kinek segítenek?

Újabb mentőcsomag az MNB-től: ezúttal kinek segítenek?

2016. október 9. 14:50

Még idén segítséget nyújthat az MNB a bajba jutott, nem fizető adósságot görgető vállalkozásoknak - írja az Index.

A Magyar Nemzeti Bank decemberig ajánlást ad ki a szabályozási hatáskörébe tartozó pénzintézeteknek arról, hogy miként lehet a legjobb módon peren kívüli eljárással, megegyezéses alapon átrendezni a vállalati szektor nem teljesítő hitelkötelezettségeit - közölte csütörtökön Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD ismertetése szerint az ajánláscsomagot az MNB velük együttműködésben, a Magyar Bankszövetséggel és a bankszektor képviselőivel konzultálva dolgozta ki. A tervezett ajánlás technikailag nem lesz kötelező erejű, de azt várják tőle, hogy komoly meggyőző erővel bír majd a bankok számára, és fontos eszköze lesz a nem teljesítő kinnlevőségek rendezésének.

Az ajánlás az EBRD szerint a lehetséges legszélesebb körű információcserére is ösztönzi majd a bankokat, és arra, hogy a végrehajtás leállításával adjanak időt az átstrukturálásra az egyébként életképes üzleti vállalkozásoknak.

A bankszövetség további dokumentumminták kidolgozását ajánlotta fel annak érdekében, hogy rendszerszintű szabvány jöhessen létre, elősegítve az átstrukturálási eljárások hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá tételét. Az EBRD előzményként már a múlt hónapban bejelentette, hogy a közép- és kelet-európai bankrendszereket terhelő, nem teljesítő kinnlevőségek problémájának kezelésére új online információmegosztó szolgáltatást hozott létre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az NPL Initiative (NPL: non-performing loans, nem teljesítő hitelek) nevű kezdeményezés célja, hogy a térségi bankok az információcsere mellett a nem teljesítő követelések jelentette kockázatok kivédésének lehetséges módszereit is megoszthassák egymással. A szolgáltatás a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés szélesebb keretrendszerébe illeszkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?