70 CBA húzhatja le a rolót: 1200 állás került veszélybe

70 CBA húzhatja le a rolót: 1200 állás került veszélybe

2016. szeptember 7. 20:00

Tízmilliókkal tartozik beszállítóinak és a bedőlés szélére került a CBA legnagyobb kelet-magyarországi boltüzemeltetője, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. A csőd esetén 1200 ember vesztené el állását és országszerte mintegy 70 CBA-üzletet kellene bezárni.

A Palóc Kft. egyik beszállítója azt mondta az Indexnek, hogy május és július között 36,5 millióért vett tőlük árut a cég, de ebből 29,5 milliót még mindig nem fizettek ki. A fennmaradó összeget néhány hónapja kezdték el törleszteni, de hetente csak 1-2 milliós értékben. Két hete azonban már ezek a törlesztések is elapadtak.

Ez vélhetően nem egyedi eset, mivel az RTL híradója is arról számolt be, hogy a cég üzleteiben teljes az áruhiány, a bolti alkalmazottak sem tudják, hogy talpon marad-e a cég.

A CBA kérdésünkre azt közölte, hogy az igazgatósága tárgyal a Palóc Kft.-vel a helyzetről, és "rövid határidőn belül döntés hoz" a franchise-partnert érintő további lépésekről.

A Palóc Kft. Nógrád megye legfontosabb foglalkoztatója, 1180 embernek adott munkát tavaly. Viszont az utóbbi években masszívan veszteséges: 2015-ben 1,9 milliárdos konszolidált mínuszt könyvelt el a cég, 2014-ben 790, 2013-ban 224 millió volt a mínusz. A cég bevétele folyamatosan csökken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beszállítók szerint felmerültek olyan híresztelések, hogy új befektető fog megjelenni a Palóc Kft. helyén, illetve át fognak venni boltokat a cégtől. Kerestük a Palóc Kft. vezetőit is, de nem tudtuk elérni őket.

A Népszabadság a hír kapcsán arra emlékeztetett, hogy ez lehet az első olyan kereskedelmi cég, amit be kellene zárni a kétéves bezárási szabály nyomán. A törvény szerint ugyanis minden olyan nagykereskedelmi vállalkozás elveszítené az élelmiszer-kereskedelmi jogosultságát, amely két éven át veszteséges.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?