Sok magyar kisvállalkozás küzd a fennmaradásért

Sok magyar kisvállalkozás küzd a fennmaradásért

2016. május 4. 15:01

A beruházások és fejlesztése tudatos tervezésére sokkal jobban figyelnek az induló vállalkozások, mint a már stabil működéssel rendelkező vállalatok - derül ki a CIB Bank és BellResearch közös kutatásából.


A reprezentatív kutatás rávilágított arra, hogy viszonylag homogén az összkép a vállatok szervezeti jellemzőit tekintve, azonban merőben másképp tekintenek a cégük működésére és más elképzelések mentén tervezik jövőjüket. A felmérés 7 különböző kategóriába sorolja a vállalkozásokat. A "One man show" kategóriába - amelynek aránya viszonylag nagy, 22 százalékos - azok a vállalkozások tartoznak, ahol a háztartás és a vállalkozás gazdálkodása egybefolyik és a cégben a tulajdonos többnyire egymaga dolgozik. Cégszerű működés jellemzi viszont a legnagyobb - 28 százalékos súllyal bíró - ún. Prosperáló csoportot. Ez utóbbiba tartozó kisvállalatok nyereségesek, vagy nullszaldósak, stabil működéssel.

A megkérdezett kisvállalatok 13 százaléka viszont súlyos problémákkal küzd és kérdéses a vállalkozás fennmaradása.

Az induló és felfutó vállalkozások terveznek

A kutatásból jól látszik, hogy a kisvállalatok nagyratörően terveznek, jövőjükkel kapcsolatban egyre inkább optimisták, de ezt egyelőre nem egy tudatos stratégia mentén teszik. Azok a kisvállalkozások, amelyek működésük során figyelmet fordítanak a tervezésre jóval nyitottabbak a beruházásokra, fejlesztésekre. A kisvállalati szegmentáció alapján az induló és felfutó fázisban lévő vállalkozásoknál jóval tudatosabb működés jellemző, mint az úgynevezett One man show jellegű vállalkozásoknál. Előbbiek 67 százaléka tartja fontosnak a tervezést, míg az egyszemélyes cégek csupán 20 százaléka foglalkozik ezzel a kérdéssel. Érdekesség, hogy a már prosperáló cégeknél a stabil működés során a tervezés, fejlesztés szerepét átveszi az elért státusz fenntartására való törekvés. Ez csak akkor változik meg, amikor a cég jövedelmezősége stagnálni kezd és felismeri, hogy pozíciói fenntartása érdekében komolyabb erőfeszítéseket kell tennie.

Nagyon fontos az üzleti terv

A tudatosságra törekvő cégeknél nagyobb a nyitottság a hitelek felvételére is.

Egy bank szemszögéből elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás rendelkezzen üzleti tervvel, hiszen ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő finanszírozási formát egy beruházás, fejlesztés előtt

- emelte ki Bodnár Zoltán a CIB Bank Kisvállalati szegmensének vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelekkel kapcsolatban továbbra is az óvatosság jellemzi a cégeket, azonban azok a vállalkozások, akik hitelt vettek fel az elmúlt időszakban legtöbbször folyószámlahitelt igényeltek, amely likviditási problémáknál nyújtja a legrugalmasabb megoldást.

Régiós különbségek

A vállalkozások többsége a közép-magyarországi régióban működik. Megfigyelhető, hogy ebben a régióban az átlagnál magasabb a gyorsan fejlődő (Induló, Felfutó) vállalkozások aránya, viszont a túlélésért küzdők súlya is igen magas (48 százalék). Kelet-Magyarországon található a legtöbb egyszemélyes vállalkozás, míg az Építkező szegmens vállalkozásai - melyek ugyan még főként háztartási jellemzőkkel bírnak, de elindultak a "valódi" vállalkozássá válás útján - legnagyobb arányban a nyugati régióban tevékenykednek.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?