Sok magyar kisvállalkozás küzd a fennmaradásért

Sok magyar kisvállalkozás küzd a fennmaradásért

2016. május 4. 15:01

A beruházások és fejlesztése tudatos tervezésére sokkal jobban figyelnek az induló vállalkozások, mint a már stabil működéssel rendelkező vállalatok - derül ki a CIB Bank és BellResearch közös kutatásából.


A reprezentatív kutatás rávilágított arra, hogy viszonylag homogén az összkép a vállatok szervezeti jellemzőit tekintve, azonban merőben másképp tekintenek a cégük működésére és más elképzelések mentén tervezik jövőjüket. A felmérés 7 különböző kategóriába sorolja a vállalkozásokat. A "One man show" kategóriába - amelynek aránya viszonylag nagy, 22 százalékos - azok a vállalkozások tartoznak, ahol a háztartás és a vállalkozás gazdálkodása egybefolyik és a cégben a tulajdonos többnyire egymaga dolgozik. Cégszerű működés jellemzi viszont a legnagyobb - 28 százalékos súllyal bíró - ún. Prosperáló csoportot. Ez utóbbiba tartozó kisvállalatok nyereségesek, vagy nullszaldósak, stabil működéssel.

A megkérdezett kisvállalatok 13 százaléka viszont súlyos problémákkal küzd és kérdéses a vállalkozás fennmaradása.

Az induló és felfutó vállalkozások terveznek

A kutatásból jól látszik, hogy a kisvállalatok nagyratörően terveznek, jövőjükkel kapcsolatban egyre inkább optimisták, de ezt egyelőre nem egy tudatos stratégia mentén teszik. Azok a kisvállalkozások, amelyek működésük során figyelmet fordítanak a tervezésre jóval nyitottabbak a beruházásokra, fejlesztésekre. A kisvállalati szegmentáció alapján az induló és felfutó fázisban lévő vállalkozásoknál jóval tudatosabb működés jellemző, mint az úgynevezett One man show jellegű vállalkozásoknál. Előbbiek 67 százaléka tartja fontosnak a tervezést, míg az egyszemélyes cégek csupán 20 százaléka foglalkozik ezzel a kérdéssel. Érdekesség, hogy a már prosperáló cégeknél a stabil működés során a tervezés, fejlesztés szerepét átveszi az elért státusz fenntartására való törekvés. Ez csak akkor változik meg, amikor a cég jövedelmezősége stagnálni kezd és felismeri, hogy pozíciói fenntartása érdekében komolyabb erőfeszítéseket kell tennie.

Nagyon fontos az üzleti terv

A tudatosságra törekvő cégeknél nagyobb a nyitottság a hitelek felvételére is.

Egy bank szemszögéből elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás rendelkezzen üzleti tervvel, hiszen ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő finanszírozási formát egy beruházás, fejlesztés előtt

- emelte ki Bodnár Zoltán a CIB Bank Kisvállalati szegmensének vezetője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelekkel kapcsolatban továbbra is az óvatosság jellemzi a cégeket, azonban azok a vállalkozások, akik hitelt vettek fel az elmúlt időszakban legtöbbször folyószámlahitelt igényeltek, amely likviditási problémáknál nyújtja a legrugalmasabb megoldást.

Régiós különbségek

A vállalkozások többsége a közép-magyarországi régióban működik. Megfigyelhető, hogy ebben a régióban az átlagnál magasabb a gyorsan fejlődő (Induló, Felfutó) vállalkozások aránya, viszont a túlélésért küzdők súlya is igen magas (48 százalék). Kelet-Magyarországon található a legtöbb egyszemélyes vállalkozás, míg az Építkező szegmens vállalkozásai - melyek ugyan még főként háztartási jellemzőkkel bírnak, de elindultak a "valódi" vállalkozássá válás útján - legnagyobb arányban a nyugati régióban tevékenykednek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?