5 °C Budapest

Ilyen könnyen lehetsz te is gyanús a NAV-nál

2015. április 14. 09:34

Tavaly közel tízezer esetben érkezett bejelentés pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt Magyarországon. Ezek túlnyomó többsége természetesen a bankoktól érkezett, de találkoztak pénzmosás gyanújával önkéntes pénztárban és pénzváltónál is - írja a Napi.hu.

A pénzmosás elleni bejelentések egyre kifinomultabbak: míg a korábbi években egy-egy gyanús tranzakciót jelentettek, ma már az ügyfelek magatartását vizsgálják. Ráadásul gyakran olyan dokumentumokat is csatolnak a bejelentésekhez, amelyek segítik a hatóságok elemző tevékenységét is, így azok akár egy bűnügyi eljárás alapjai is lehetnek. A bejelentések túlnyomó többsége (84 százaléka) a bankoktól érkezik. Szorgalmas bejelentők azonban a biztosítók és a pénzváltók is.

Ez alapján ellenőrizhet téged is a NAV

  • Tipikusan gyanúsnak számít, ha egy gazdasági társaság a fizetési számláján jóváírt összegeket közel ugyanolyan értékben azonnal vagy rövid időn belül továbbutalja.
  • Önmagában gyanús lehet, ha egy céges számlán nagy készpénzforgalom bonyolódik. Gyanúra adhat okot az a céges számla is, hol nincsenek bérkifizetések vagy egyéb, a racionális működéssel együtt járó költségek (pl. telefonszámla-kiegyenlítés).
  • Általában csak a pénzforgalmi (banki) költségek miatt van eltérés a jóváírások és a továbbutalások (terhelések) között,vagy az adott időszak alatt a bejövő és kimenő tételek összege közel azonos. Folyamatos a készpénzfelvétel a tranzakció-sorozatban érintett gazdasági társaság fizetési számlájáról vagy a készpénzbefizetés az érintett gazdasági társaság számlájára. Az különösen gyanús, ha az ilyen esetekben külföldi számláról vagy külföldi székhelyű gazdasági társaság magyarországi számlájáról is érkeznek jóváírások, amelyek jellemzően fiktív értékesítési tevékenységre utalnak.
  • Az sem aludhat nyugodtan, aki gazdasági társaságban tag és/vagy vezető tisztségviselő, de a saját lakossági fizetésiszámlájára utaltat rendszeresen pénzösszegeket a vállalkozás partnereitől annak érdekében, hogy a gazdasági társaság számlájára kibocsátott azonnali beszedési megbízás teljesülését megakadályozza.
  • A magánszemélyek esetében is pénzmosásra utalhat a folyamatos nagy összegű készpénzbefizetés illetve -kivét. Szintén gyanúra adhat okot, ha a magánszemély saját vagy más magánszemély bankszámlájára fizet be, majd onnan külföldi cég számlájára indulnak utalások rendszeresen - főleg, ha az átutalás közlemény rovatába olyan megjegyzések kerül, ami árumozgásra utal.
  • A banki bejelentésekben gyakran szerepelnek az ügyvédi letéti számlákkal kapcsolatos tranzakciók. A jelentés szerint nem ritka, hogy olyan adatokra, tényekre bukkannak a bankok, amelyek szerint a letéti számlán zajló forgalom valószínűsíthetően nem letétekhez kapcsolódik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03