10-ből 7 vállalkozás nem éri meg az első születésnapját

10-ből 7 vállalkozás nem éri meg az első születésnapját

2015. február 17. 16:55

A cégalapítások az elmúlt években csökkenést mutattak Magyarországon. Ennek ellenére az idén érkező EU-s források segíthetnek abban, hogy az új vállalkozások nagyobb sikereket érjenek el, akár itthon, akár a nemzetközi szinten. Mire érdemes figyelni, ha most alapítunk céget?

Ismét növekvő tendenciát jelez 2015 első negyedévében az üzleti bizalom szintje a hazai kis- és középvállalati (KKV) szektorban az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) a januári adatfelvétel alapján.

A kutatók szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a várakozások javultak, ezt mutatja a beruházási aktivitás 26 pontos, a kapacitáskihasználás 12 pontos, az üzleti helyzet 8 pontos, a termelési szint 8 pontos és a létszám 6 pontos növekedése. A jelenlegi helyzetre vonatkozó részmutatók, köztük a rendelésállomány, a termelési szint, valamint a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a jelenlegi jövedelmezőség értéke 8 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest - olvasható a kutatásban.

De mit mondanak erre a vállalkozók?

Nem hiszem, hogy arra kellene számítani, hogy jelentősen nő az új vállalkozások száma. A fogyasztás bővülése, az export növekedése, valamint az új uniós források iránti várakozás növelheti ugyan a vállalkozási kedvet, de a válság alatt a vállalkozók óvatosabbak is lettek, a cégalapítás költségei növekedtek és szigorodtak a szabályozások is

- mondta Krisán László, a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

2014 során sokan a régi, eladósodott vállalkozásuk helyett alapítottak új céget, és ez várhatóan jellemző lesz 2015-re is. A vállalkozások túlnyomó része továbbra is a fővárosban és környékén alakulhat, azonban az uniós források elosztása miatt (a vidéki régiók több támogatás jut), egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vidéki nagyvárosok. A cégalapítás szerint legnépszerűbb megyék a következők lehetnek:

  • Pest megye
  • Győr-Moson-Sopron megye
  • Bács-Kiskun megye
  • Hajdú-Bihar megye

Erre figyeljen egy újdonsült vállalkozó

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az induló vállalkozások 70 százaléka nem éri meg az első születésnapját, viszont az idén hazánkba érkező új uniós pénzeknek köszönhetően ez az arány jelentősen javulhat idén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy merjenek vállalkozni és felejtsék el, hogy félni kell a hitelektől, mivel az nem "Isten ellen való vétek", hanem jó eszköz a túléléshez és fejlesztéshez

- tanácsolta Krisán László.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?