6 °C Budapest

10-ből 7 vállalkozás nem éri meg az első születésnapját

2015. február 17. 16:55

A cégalapítások az elmúlt években csökkenést mutattak Magyarországon. Ennek ellenére az idén érkező EU-s források segíthetnek abban, hogy az új vállalkozások nagyobb sikereket érjenek el, akár itthon, akár a nemzetközi szinten. Mire érdemes figyelni, ha most alapítunk céget?

Ismét növekvő tendenciát jelez 2015 első negyedévében az üzleti bizalom szintje a hazai kis- és középvállalati (KKV) szektorban az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) a januári adatfelvétel alapján.

A kutatók szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a várakozások javultak, ezt mutatja a beruházási aktivitás 26 pontos, a kapacitáskihasználás 12 pontos, az üzleti helyzet 8 pontos, a termelési szint 8 pontos és a létszám 6 pontos növekedése. A jelenlegi helyzetre vonatkozó részmutatók, köztük a rendelésállomány, a termelési szint, valamint a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a jelenlegi jövedelmezőség értéke 8 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest - olvasható a kutatásban.

De mit mondanak erre a vállalkozók?

Nem hiszem, hogy arra kellene számítani, hogy jelentősen nő az új vállalkozások száma. A fogyasztás bővülése, az export növekedése, valamint az új uniós források iránti várakozás növelheti ugyan a vállalkozási kedvet, de a válság alatt a vállalkozók óvatosabbak is lettek, a cégalapítás költségei növekedtek és szigorodtak a szabályozások is

- mondta Krisán László, a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

2014 során sokan a régi, eladósodott vállalkozásuk helyett alapítottak új céget, és ez várhatóan jellemző lesz 2015-re is. A vállalkozások túlnyomó része továbbra is a fővárosban és környékén alakulhat, azonban az uniós források elosztása miatt (a vidéki régiók több támogatás jut), egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vidéki nagyvárosok. A cégalapítás szerint legnépszerűbb megyék a következők lehetnek:

  • Pest megye
  • Győr-Moson-Sopron megye
  • Bács-Kiskun megye
  • Hajdú-Bihar megye

Erre figyeljen egy újdonsült vállalkozó

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az induló vállalkozások 70 százaléka nem éri meg az első születésnapját, viszont az idén hazánkba érkező új uniós pénzeknek köszönhetően ez az arány jelentősen javulhat idén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Fontos, hogy merjenek vállalkozni és felejtsék el, hogy félni kell a hitelektől, mivel az nem "Isten ellen való vétek", hanem jó eszköz a túléléshez és fejlesztéshez

- tanácsolta Krisán László.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem