12 °C Budapest

Kötelezővé tennék a részvételt a békéltető testületi meghallgatáson

MTI
2014. november 18. 11:32

Bár a Budapesti Békéltető Testületnél (BBT) az ügyek több mint harmada egyezséggel zárul, működésük hatékonyabbá válhatna a testület elnöke szerint, ha a bepanaszolt cégek számára kötelezővé tennék a részvételt a meghallgatásokon - írja keddi cikkében a Magyar Hírlap.

Baranovszky György, a BBT elnöke szerint a közzététel eszköze bizonyos vállalkozások esetében nem elegendő az ajánlás teljesítésének kikényszerítésére, ugyanakkor mindenképp pozitív eredmény, hogy az idei első fél évben a fogyasztói jogvitával érintett cégek több mint nyolcvan százaléka eleget tett a testület ajánlásainak.

A BBT elnöke hangsúlyozta, hogy az első fél évben a testületük által lezárt 1473 ügy több mint 37 százalékában sikerült a vitát egyezséggel zárni. Az elnök szerint ahhoz, hogy a békéltető testületek eljárása még hatékonyabbá váljék, törvényi szinten elő kellene írni a vállalkozásoknak, hogy a meghallgatáson biztosítsák egyezségkötésre jogosult személy jelenlétét. Jelenleg ugyanis a cégeket csupán válaszirat-küldési kötelezettség terheli.

Ahhoz, hogy a békéltető testületek még nagyobb számban érjenek el egyezségeket, a vállalkozások kötelezettségét Baranovszky György szerint ki kellene terjeszteni a személyes részvételre. A lap szerint fontosnak tartaná azt is, hogy a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyekben a bírósághoz való fordulás előtt kötelező legyen igénybe venni a testületek eljárását.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem