Átvizsgálják a nemzeti dohányboltokat: engedélyek úszhatnak el

2013. június 28. 09:01

Július közepén országos vizsgálat-sorozat indul a dohánykereskedelem ellenőrzésére - tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságtól.

Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője a lap pénteki számában elmondta: csütörtökig 5310 kérelem érkezett a trafikpályázatok nyerteseitől, s a hatóság eddig 5258 esetben adta meg a hozzájárulást.

A NAV nagyjából két tucat beadványt utasított el, mégpedig azért, mert az érintett vállalkozás nem felelt meg a törvényi előírásoknak, például egymillió forintnál nagyobb adó- vagy vámbírságot szabtak ki rá az elmúlt öt évben.

A pénzügyőrök nyitás előtt minden trafikot felkeresnek, s ha hiányosságot találnak, felszólítják a tulajdonost a hibák orvoslására. Amennyiben ez nem történik meg, az érintett az engedély visszavonását követően akár el is veszítheti húsz évre szóló dohányárusítási jogát.

A nagyszabású ellenőrzések július 15-e után kezdődnek, a korábban cigarettát árusító boltok, kocsmák, szórakozóhelyek ugyanis addig kínálhatnak dohányterméket. Ha valamely vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, komoly pénzbüntetésre számíthat, a szankció összege ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet - hívta fel a figyelmet Suller Attila.

A vámhatóság munkáját a közterületfelügyelők és a polgárőrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással. Jelzések a rendőrhatóságtól és akár az állampolgároktól is érkezhetnek - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új szabályok életbe lépése után a hatóság fokozottan figyeli majd a keleti és a déli határszakaszokat - tudatta a szóvivő, hozzátéve, eddig nem tapasztalták, hogy megugrott volna a cigaretta illegális behozatala.

Arra is felkészültek, hogy szükség esetén pénzügyőröket, szakembereket csoportosítsanak át az esetleg kritikussá váló térségekbe. A NAV a határszakaszok szemmel tartására, a cigarettacsempészek lebuktatására új, modern technikai eszközt is beszerez - mondta Suller Attila.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?