12 °C Budapest

Szűkülnek a vállalkozások lehetőségei

Pénzcentrum
2012. december 13. 17:54

Továbbra is visszaeső hitelezést vetít előre a KPMG vállalathitelezési hangulatindexe, amelynek értéke a tavaszihoz képest ugyanakkor némileg javult, főleg annak köszönhetően, hogy a bankok hitelezési hajlandósága egyes hiteltípusoknál növekedett.


A már negyedik alkalommal számított vállalathitelezési hangulatindex értéke 2012 őszén a felmérésben részt vevő nyolc meghatározó bank véleménye alapján -0,3 lett a -10-től +10-ig terjedő skálán, ez a hitelpiac további szűkülését vetíti előre.

Az index ugyan némileg kedvezőbb, mint a 2012 tavaszán mért -0,7-es érték, de a borús hazai gazdasági kilátások, valamint a bankokat újabb terhekkel sújtó szabályozói környezet továbbra sem kedvez a hitelezési aktivitás fellendülésének, a 2011 nyarán mért +1,45-ös és a tavaly év végi +0,1-es értékhez képest még mindig jelentős a lemaradás.

A bankok hitelezési hajlandósága három hiteltípus esetében és összességében is javult. A KPMG kérdésére a korábbinál több vezető tartotta bankját nyitottnak, de legalábbis kevésbé elzárkózónak a működési, a beruházási és az M&A hitelezés terén, miközben az ingatlanhitelezési hajlandóság újabb mélypontra zuhant. Mindez a hitelezési feltételek megítélésében is tetten érhető, de az elmúlt időszakban jelentős szigorítást végrehajtó bankok már nem számítanak változásra a fedezeti követelmények és a monitoringtevékenység tekintetében, és a többség szerint nem emelkednek a kamatfelárak sem.

Az egyes iparágak közül továbbra is a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a legattraktívabb hitelezési célpont, de szorosan ott van a nyomukban a termelőipar. Mindkét szektor 4,5 pont körüli értéket ért el az 1-től 5-ig terjedő skálán, az utánuk következő kereskedelem jócskán lemaradt a maga 3,8 pontjával. Az átlagosnál vonzóbbnak ítélt szektorok közül a kereskedelem, valamint a szállítmányozás és logisztika megítélése javult. A hálózatos iparágak megítélése (telekom-, villamosenergia-, gáz-, hő- és vízszolgáltatók) viszont romlott, feltehetően a szektort sújtó adók miatt. Az átlagosnál kevésbé vonzónak tartott iparágak köre, valamint sorrendje nem változott, ugyanakkor ezen iparágak legtöbbje kissé javítani tudott eredményein. Kivételt jelent ez alól a sor végén található ingatlanszektor (1,3 pont), amelyet a válaszadók háromnegyede a legrosszabb kategóriába sorolt.

A KPMG felmérése szerint a hazai bankok lényegesen pesszimistábbak a jövő évi gazdasági kilátásokat illetően, mint a kormány. A nyolc megkérdezett bankból hat a GDP 1 és 3 százalék közötti visszaesésére számít 2013-ra, azaz lényegesen pesszimistább a kormányzat jelenlegi 0,9 százalékos növekedési várakozásánál, de a fennmaradó kettő is legfeljebb stagnálást, azaz -1 és +1 százalék közötti GDP-változást vár. A bankoknál kicsit optimistábbak a megkérdezett cégek. A legtöbben itt is a bruttó hazai termék 1-3 százalékos visszaesését tartják valószínűnek, és negyedük itt is stagnálásra számít, de közel 17 százalékuk növekedést vár a következő évtől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatok finanszírozási gyakorlatának és szándékainak vizsgálata alapján a KPMG arra jutott, hogy bár a cégek finanszírozási eszköztára széles, továbbra is a banki hiteltermékek a legjellemzőbbek a mérlegük forrásoldalán: több mint kétharmaduk rendelkezik beruházási célú hitellel/garanciával, és közel 60 százalék mondhatja el magáról, hogy igénybe vesz működési célú hitelt.

"A vállalatok leginkább azt veszik rossz néven a bankoktól, hogy bár jellemzően rendelkeznek iparági ismeretekkel, és megértik a társaság vezetőségének elképzeléseit, a fedezetekre vonatkozó követelményeik nem, vagy nehezen teljesíthetőek, és nem elég kockázatvállalóak" - idézi a közlemény Palotai Zsoltot, a KPMG felmérésért felelős igazgatóját, aki hozzáfűzte, hogy a felmérés alapján megkérdőjelezhető az a sokszor hangoztatott állítás, hogy a vállalatok pénzügyi nehézségei esetén a bankok elzárkóznak az együttműködéstől.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem