2 °C Budapest

2013: a nyugdíjjogosultság felülvizsgálatának éve

Pénzcentrum
2012. november 9. 09:03

Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól; de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - írja a Napi Gazdaság.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő, külön vizsgálatot indíthat. Ezek az adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések középpontjában.

A törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot - korosztályról korosztályra haladva -, így válna, ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. Az adatbázis frissítése évekig tart, első körben, 2015-ig, az 1955-1959 között született, 2015-től pedig az 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése lesz.

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, jó tízezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak, az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíj-megállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során a csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17