0 °C Budapest

2013: a nyugdíjjogosultság felülvizsgálatának éve

Pénzcentrum
2012. november 9. 09:03

Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól; de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő, külön vizsgálatot indíthat. Ezek az adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések középpontjában.

A törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot - korosztályról korosztályra haladva -, így válna, ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. Az adatbázis frissítése évekig tart, első körben, 2015-ig, az 1955-1959 között született, 2015-től pedig az 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése lesz.

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, jó tízezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak, az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíj-megállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során a csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06