Még idén hitelt adhat a szegénybank

Pénzcentrum
2010. július 8. 09:02

10 milllió euróval még idén elindulhat a régióban a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz nevéhez fűződő mikrohitelezési modell - írja az Index.

Az Erste Bank és alapítványa biztosítja az összeget, hogy a mélyszegénységben élők vállakozásokba tudjanak kezdeni, így saját magukat visszavezethessék a munkaerőpiacra.

Junusz modelljének lényege, hogy öt, mélyszegénységben élő ember csoportot alakít, nekik segíteniük kell egymást, de anyagi felelősséget nem vállalnak a másikért. A csoport tagjai lépcsőzetesen jutnak hitelhez az előre megtervezett vállalkozás megvalósításához, a feltétel, hogy társaik elkezdjék a visszafizetést. A törlesztés heti rendszerességgel történik. A csoportok felkészítését és tevékenységét mentor koordinálja, segít a tagoknak, de ő felelős azért is, hogy a pénzt beszedje.

Junusz professzor szerdai budapesti előadásán arról beszélt, hogy a Bangladesben a legtöbben egészségügyi területen vállalkoztak, népszerűek a megfelelő minőségű ivóvízhez köthető szolgáltatások, illetve azok az egyszerű, jellemzően mobiltelefonra épülő diagnosztikai eszközök, amelyek otthon is használhatóak.

Magyarországon a Kiútprogram Nonprofit Zrt. a Raiffeisen Bankkal együttműködve kezdte először alkalmazni Junusz professzor modelljét. A Kiútprogram már számos településen foglalkoztat mentorokat, február óta szerveződnek a csoportok, négy meg is alakult, várhatóan még idén meg is történnek az első hitelkihelyezések.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sajnos a magyar jogszabályi háttér egyelőre több akadályt gördít a rendszer elé: például amint valaki önálló vállalkozóként regisztrálja magát, nem kap többet segélyt, egy hónap elteltével viszont a minimálbér után kell adókat, járulékokat fizetnie, ez az idő viszont nyilvánvalóan nem elég ennek kitermelésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?