11 °C Budapest

Külföldi össztűz alatt a magyar sikerágazat

Pénzcentrum
2012. február 26. 12:31

Hecckampány folyik ismét a világhírű magyar lúdágazat ellen. Állatvédő szervezetek szerint egy világhírű szabadidőruházati cég szenvedő magyar libák tollát használja termékeihez. A magyar libatartók szerint az állítás hamis, a toll a vágóhidakról származik. Furcsa az is, hogy a magyarhoz hasonló liba- és kacsatartási módszereket alkalmazó, ám nálunk sokkal több tollat és májat előállító országokat sosem támadják az állatvédők.

Kényszertöméssel hízlalt, szenvedő magyar libák tolla melegít számos világsztárt - röpítették világgá a hírt az elmúlt héten angolszász bulvárlapok. A cikkek szerint a szabadidős ruházati termékeiről ismert The North Face nevű vállalkozás ugyan azt hirdeti magáról, hogy alapanyagait a haszonállataikat etikus módon tartó gazdáktól szerzi be, ám állatvédők szerint ez korántsem így van. A számos híresség, köztük Barack Obama amerikai elnök, Angelina Jolie és Sharon Stone színésznők által is viselt dzsekibe tömött toll a kényszertöméstől szenvedő magyar libákból származik.

Az információt a Négy Mancs állatvédő szervezet osztotta meg a sajtóval, melynek vezetője a lapoknak nyilatkozva az állatkínzás legrosszabb fajtájának minősítette a libák tömését. Az állatvédő szervezet neve nem ismeretlen Magyarországon, mert korábban is támadták már a magyar libatartókat, komoly károkat okozva ezzel az ágazatnak. Újabb lépésük szintén nem múlt el nyomtalanul, hiszen a The North Face bejelentette: megpróbál más forrásból libatollhoz jutni.

Hecckampánynak minősíti a Négy Mancs tevékenységét Baradács László, a Tollszövetség elnöke. Állítása szerint a magyar tolltermelés 80 százalékát a vágóhídra kerülő madarak adják, a tömött libák tolla legfeljebb 10-15 százalékot tesz ki. A fennmaradó 5-10 százalék kézzel tépett libatoll, amelyet vedléskor szednek le a madarakról.

Baradács László furcsának tartja, hogy a magyar májtermelés 5-6-szorosát kitevő francia gazdálkodókat nem éri kritikia, jóllehet ők is magyar társaikhoz hasonló módszerekkel állítják elő termékeiket. Ugyancsak nem támadják az állatvédők a magyarnál jóval nagyobb piaci súllyal rendelkező spanyol és bolgár termelőket sem. Szintén nem hallani az állatvédők szavát a spanyol bikaviadalok vagy az angol rókavadászat betiltása kapcsán.

A Tollszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a liba és kacsatoll tisztítható, így akár 80-90 évig is használható. Helyettesíteni mesterségesen előállított műanyagokkal lehet, ám ezekből 5-6-szor akkora mennyiségre van szükség egy dzsekihez, mint tollból. Ráadásul a szintetikus anyagok megsemmisítése súlyosan szennyezi a környezetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európában elismert magyar tollágazat évente 4 ezer tonna tollat állít elő, amihez még 2-3 ezer tonna importtoll is hozzájön. Ebből a mennyiségből 1,5-2 millió darab párnát, 1 millió darab paplant vagy 3 millió darab tollkabátot lehet készíteni.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm