7 °C Budapest

Külföldi össztűz alatt a magyar sikerágazat

Pénzcentrum
2012. február 26. 12:31

Hecckampány folyik ismét a világhírű magyar lúdágazat ellen. Állatvédő szervezetek szerint egy világhírű szabadidőruházati cég szenvedő magyar libák tollát használja termékeihez. A magyar libatartók szerint az állítás hamis, a toll a vágóhidakról származik. Furcsa az is, hogy a magyarhoz hasonló liba- és kacsatartási módszereket alkalmazó, ám nálunk sokkal több tollat és májat előállító országokat sosem támadják az állatvédők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Kényszertöméssel hízlalt, szenvedő magyar libák tolla melegít számos világsztárt - röpítették világgá a hírt az elmúlt héten angolszász bulvárlapok. A cikkek szerint a szabadidős ruházati termékeiről ismert The North Face nevű vállalkozás ugyan azt hirdeti magáról, hogy alapanyagait a haszonállataikat etikus módon tartó gazdáktól szerzi be, ám állatvédők szerint ez korántsem így van. A számos híresség, köztük Barack Obama amerikai elnök, Angelina Jolie és Sharon Stone színésznők által is viselt dzsekibe tömött toll a kényszertöméstől szenvedő magyar libákból származik.

Az információt a Négy Mancs állatvédő szervezet osztotta meg a sajtóval, melynek vezetője a lapoknak nyilatkozva az állatkínzás legrosszabb fajtájának minősítette a libák tömését. Az állatvédő szervezet neve nem ismeretlen Magyarországon, mert korábban is támadták már a magyar libatartókat, komoly károkat okozva ezzel az ágazatnak. Újabb lépésük szintén nem múlt el nyomtalanul, hiszen a The North Face bejelentette: megpróbál más forrásból libatollhoz jutni.

Hecckampánynak minősíti a Négy Mancs tevékenységét Baradács László, a Tollszövetség elnöke. Állítása szerint a magyar tolltermelés 80 százalékát a vágóhídra kerülő madarak adják, a tömött libák tolla legfeljebb 10-15 százalékot tesz ki. A fennmaradó 5-10 százalék kézzel tépett libatoll, amelyet vedléskor szednek le a madarakról.

Baradács László furcsának tartja, hogy a magyar májtermelés 5-6-szorosát kitevő francia gazdálkodókat nem éri kritikia, jóllehet ők is magyar társaikhoz hasonló módszerekkel állítják elő termékeiket. Ugyancsak nem támadják az állatvédők a magyarnál jóval nagyobb piaci súllyal rendelkező spanyol és bolgár termelőket sem. Szintén nem hallani az állatvédők szavát a spanyol bikaviadalok vagy az angol rókavadászat betiltása kapcsán.

A Tollszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a liba és kacsatoll tisztítható, így akár 80-90 évig is használható. Helyettesíteni mesterségesen előállított műanyagokkal lehet, ám ezekből 5-6-szor akkora mennyiségre van szükség egy dzsekihez, mint tollból. Ráadásul a szintetikus anyagok megsemmisítése súlyosan szennyezi a környezetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európában elismert magyar tollágazat évente 4 ezer tonna tollat állít elő, amihez még 2-3 ezer tonna importtoll is hozzájön. Ebből a mennyiségből 1,5-2 millió darab párnát, 1 millió darab paplant vagy 3 millió darab tollkabátot lehet készíteni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06