Örökölhető állami nyugdíj: itt vannak a részletek

2011. április 20. 11:02

Jövőre bevezeti a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat az állami rendszerben, hasonlóan a magán-nyugdíjpénztárakhoz - mondta a minap egy interjúban Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő szerint ez a kijelentés nem tekinthető újdonságnak, a kormány a lépéssel inkább csak kedvezőbb feltételek akar teremteni az állami pillérben a visszalépés ösztönzésére.

A hétvégén a Magyar Rádió G7 című gazdasági magazinjában Varga Mihály államtitkár beszélt arról, hogy a nyár folyamán a kormány döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról is.

2012-től ráállnak az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály szerint a magánnyugdíjpénztáraknál oly vonzó elemeket, az örökölhetőséget, a pontos egyéni számlás követhetőséget kell az állami nyugdíjrendszerbe is beépíteni, mert ezek voltak igazán vonzók az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Nem tekinthető újdonságnak Varga Mihály kijelentése, miszerint az állami nyugdíjpillérben is be kívánja vezetni a kormány az örökölhetőséget, hiszen arról már 2010 decemberében született egy kormányhatározat - nyilatkozta lapunknak Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője. Ebben az áll, hogy a nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok egyéni számlaegyenlegeit az állami pillérben is láthatóvá kell tenni, ez az összeg kamatokkal növelve lehet majd alapja az öröklésnek házastársak és élettársak esetén, ha a biztosított nyugdíjazás előtt meghal.

A szakértő szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy jelenleg is van több olyan Nyugdíjbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás, ami az örökösöket illeti, ilyenek például az özvegyi nyugdíjak, vagy a különböző hátramaradotti ellátások. Ebből is látszik, hogy a kormány a lépéssel inkább csak kedvezőbb feltételek akart teremteni az állami pillérben a visszalépés ösztönzésére.

Az államnál vezetett egyéni számla csak egy virtuális számla lesz, azon tényleges pénz nem lesz jóváírva, az örökös csak egy ígéretet lát majd. Ezt meghaladóan a részletes szabályozással még adós a kormány. Például fogalmunk sincs, hogy csak a visszalépő pénztártagok számlái lehetnek az öröklés alapjai, vagy például a számlán felül a következő időszak friss befizetései is, a nyugdíjpénztárban maradtak mintájára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szabics Zsolt szerint a javaslat méregfogát azzal a kormány kihúzta, hogy a hatályos törvényekbe már azt fektette le, hogy az állami egyéni számlák pótlólagos forrást nem jelentenek, hanem mindössze választhatóak, sőt az egyéni számla egy összegben nem vehető fel, hanem csak járadék formájában. Végül, de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható tényező, hogy az egyéni számlák bevezetése nem könnyű feladat, azt nem lehet néhány hónapon belül bevezetni, ehhez még sok idő kell. Talán jövő év közepére már felállhat a rendszer, de ehhez nagyon komoly számítástechnikai fejlesztésre van szükség, illetve a számos adatforrás egységesítésére.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25