4 °C Budapest

Ezzel is spórolhatnának a magyar vállalkozók

2011. március 14. 09:02

Az elektronikus számlázásnak rengeteg előnye van, és ezek közül a költséghatékonyság csak az egyik szempont. Sajnos Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt ez a megoldás, ami főleg a vállalatok tájékozatlanságának köszönhető.

Elektronikus számla
Az elektronikus számlában a már papír alapon megszokott adatokat kapjuk meg digitális formában. A számla fogadójának mindössze egy e-mail címmel kell rendelkeznie, ahol a számláját átveheti. De ez csak az egyik példány, egy másik a szolgáltató szerverein tárolódik. Így mindenkinek 8 évig megőrződik a fizetése, a távoli rendszerben visszakereshetővé válik.

Évente közel 30 milliárd számla készül Európában, amelyből mára több mint fél milliárd elektronikus. Bár az e-megoldás Dániában, Svédországban, Finnországban, Észtországban és Spanyolországban az állami szektor vállalatai számára kötelező, Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt, ami főleg a vállalatok tájékozatlanságának köszönhető - mondja Szőnyi György, a Számlaközpont ügyvezetője.

Az elektronikus számlázás elterjedésének alapvető feltétele, hogy a papír alapú számlák mellett az elektronikus számlák befogadása egyre nagyobb teret nyerjen. Annak ellenére, hogy a számviteli törvény kimondja, hogy az elektronikus számla egyenértékű a papír alapúval, a könyvelők nagyobb része még alig-alig találkozott vele.

Amennyiben a könyvelő nincs teljesen tisztában az elektronikus számlázás könyvelési folyamatával, addig ellehetetlenítheti - különös tekintettel a KKV-k esetében - annak bevezetését is, pedig a vélt félelmek ellenére saját munkáját is könnyíthetné vele. "Az elektronikus számla egyszerre jelent megoldást mind a nagyvállalati, mind a közép, mind pedig a kisvállalatok számára, hiszen platform független megoldásként bármilyen rendszerbe beépíthető vagy akár egy egyszerű internet kapcsolaton keresztül is elérhető" - mondja Szőnyi György, Számlaközpont Kft. ügyvezetője.

Az elektronikus számlázásnak rengeteg előnye van, és ezek közül a költséghatékonyság csak az egyik szempont. Az olcsóbb "üzemeltetés" egyértelműen a megoldás jellegének köszönhető, hiszen az online küldés miatt se postai, se nyomtatási költséggel nem kell számolni. "Az elektronikus számlázás ellen felmerülő érvek lassan érvényüket vesztik, hiszen elsősorban a berögződések, és a még látható papíralapúság idővel átalakulnak majd e téren is, ahogyan a faxot is lekörözte az e-mail. Ráadásul a megoldással a fizetési felszólítások küldése is automatizálható, illetve a fizetési meghagyásos eljárások is sokkal egyszerűbbé válnak, ami szintén erősen hozzájárul majd a megoldás elterjedéséhez" - teszi hozzá a vezető.

A lakosság már igent mondott?

Az elmúlt néhány évben robbanásszerűen indult terjedésnek az elektronikus számlafizetés, amelynek egyik szolgáltatója a Díjnet. A társaság ügyfelei között a közelmúltban végzett felmérés szerint a lakosság elsősorban kényelmi szempontokra, illetve környezetvédelmi okokra alapozva használja a rendszert. Emellett fontosnak tartják a működés megbízhatóságát is. A ma még főként közműcégek számláit befogadó rendszerben a jövőben főként a biztosítási szektort, a mobilcégeket, illetve az internetes szolgáltatókat látnák szívesen az ügyfelek.

Ahogy évtizedekkel ezelőtt a telefon, ma már az internet könnyíti meg a lakosság életét, és segíthet a mindennapi problémák megoldásában. A mai ember számára így egyáltalán nem tűnhet meglepőnek, hogy elsősorban az ügyintézések kényelme miatt dönt a lakosság az internetes szolgáltatások mellett. A Díjbeszedő Holding Zrt. által fejlesztett Díjnet elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszert, éppen a lakosság gondolkodásmódjának megváltozása kapcsán, a díjbeszedési szolgáltatások tapasztalataira építve 2007 áprilisában indították útjára. Az elmúlt csaknem négy évben 12 szolgáltató társaság és több mint 90 ezer ügyfél csatlakozott a rendszerhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A közelmúltban végzett fogyasztói felmérésben megkérdezett közel nyolcezer ember négyötöde válaszolta azt, hogy elsősorban a kényelmi szempontok vezérelték, mikor az internetes szolgáltatás mellett döntöttek" - ad rövid összegzést Majtényi Kálmán, a társaság vezérigazgatója. "Emellett a magyarok gondolkodásmódjának pozitív változását jelzi, hogy a felmérésben szereplők mintegy 60 százalékának döntésében a környezettudatos gondolkodásmód is fontos szerepet játszott."

Az internetes szolgáltatások kihasználtságában rejlő potenciál, illetve a már említett kényelmi szolgáltatásokat figyelembe véve nem véletlen az elektronikus rendszert használók szolgáltatásbővítési prioritása sem. "A válaszadók csaknem fele szívesen intézné itt jegyvásárlásait, de ugyanekkora hányaduk akár még az autópályadíj feltöltést is ezen a módon bonyolítaná." - tette hozzá a vezérigazgató.

Annak ellenére, hogy a társaság rendszerében érhető el a legtöbb közszolgáltató, a regisztráltak nagy része további közműcégeket látna szívesen, de komoly igény jelentkezett a válaszadók részéről a biztosítási szolgáltatások bevezetésére, illetve az internetes és mobiltelefonos szolgáltatói számlák intézésére is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem