6 °C Budapest

Már százezrek mondtak nemet a sárga csekkekre

2010. november 25. 05:20

Olcsó, gyors, egyszerű és biztonságos. Ki mondana nemet egy ilyen szolgáltatásra? Szomorú, de Magyarországon elég sokan teszik ezt. A világhálón keresztül kényelmesen és olcsón be lehetne fizetni közüzemi tartozásainkat, de a többség továbbra is inkább sorban áll a sárga csekkjeivel. 

Nem kevés időt és pénz spórolhatunk azzal, ha az Internet segítségével fizetjük be közüzemi (villany, víz, gáz, telefon, közös költség stb.) számláinkat. Nem kell alkalmazkodni a banki, illetve postai nyitva tartáshoz. A szolgáltatás a világ bármely részéről elérhető, így az elektronikus számla bármikor (nyaralás vagy üzleti út alatt is) megtekinthető és kifizethető.

Nem kell a postán a csekkel sorban állnunk, a számlákat, igazolószelvényeket a fiókban őrizgetnünk. A korábbi számlákat könnyen visszakereshetjük a világhálón, mert ezeket rendezett formában tárolják az oldalak. Akinek azonban ez sem elég, otthoni számítógépére is lementheti a másolatokat. Az elektronikus számla nem rongálódik meg, nem tűnik el és a kevesebb papírfelhasználással környezetünket is óvjuk.

Az összes közüzemi szolgáltató egyetlen weboldalra küldi a számláinkat. Azok érkezéséről e-mailben kapunk értesítést. Az interneten keresztül bármikor megtekinthetjük a számlákat és azonnal ki is tudjuk őket fizetni. A fizetések biztonságos környezetben történnek, és időben megérkeznek a címzett részére. A rendszer használata rendkívül egyszerű, csupán alapszintű számítástechnikai tudásra van szükség hozzá. A szolgáltatás biztonságos: komoly adatvédelmi rendszerrel van ellátva.

Regisztrálj ingyen, fizess az interneten

Hazánkban két internetes oldalon is intézhetjük közüzemi díjbefizetéseinket. A dijnet.hu és a tavszamla.hu online oldalak hasonló elven működnek. A regisztráció ingyenes, menete egyszerű. Mindkét oldalon találhatunk regisztrációs gombot. Erre rákattintunk, megadjuk az adatainkat, majd a megerősítést követően már él is a saját elektronikus számlafelületünk. 

Ahhoz, hogy elektronikus számlát kapjunk, a számlakibocsátóhoz (gáz- vagy energiaszolgáltatócég, telefontársaság stb.) is regisztrálnunk kell. A kérdések pontos megválaszolásához szükségünk lesz a szolgáltatótól kapott (3 hónapnál nem régebbi) számlánk valamelyikére (ebben nagy valószínűséggel minden olyan információ szerepel, amelyet a vállalat tudni szeretne). A számlakibocsátó az általa bekért adatok ellenőrzésével megállapítja, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a kért számlák kezelésére. Ezzel elkerülhető, hogy illetéktelen személyek hozzáférjenek adatainkhoz. A regisztráció érvényességéről és az elektronikus számlázás kezdő időpontjáról e-mailben értesítést kapunk. Ha mindkét regisztráció sikeresen lezárult, akkor a továbbiakban bármikor bejelentkezhetünk, és kezelhetjük számláinkat.

A számlákat többféle módon egyenlíthetjük ki: bankkártyás fizetéssel, csoportos beszedési megbízással, mobiltelefonos fizetéssel és egyedi (eseti) átutalással. Lehetőség van internetbanki fizetésre is, de ezt a módszert csak néhány bank ügyfelei választhatják. (A díjnet.hu-nál csak az OTP és CIB Bank ügyfelei, aTávszámla.hu-n pdig csak az OTP számlatulajdonosoknak van lehetőségük az internetbanki fizetésre.)

A már kifizetett elektronikus számlákat és azok részletezését az oldalakról le lehet tölteni. Ezek elektronikus aláírással és a kiállítás időpontját hitelesítő időbélyeggel vannak ellátva, így megfelelnek az elektronikus számla jogszabályban előírt követelményeinek, vagyis hivatalos ügyintézés esetén (például hitelelbíráláskor) ugyanúgy elfogadja a bank, mint a nyomtatott számlákat.

A két oldalon azonban egyelőre nem minden számlát egyenlíthetünk ki, mert sokan közülük nem állnak kapcsolatban egyik oldallal sem. Vannak olyan szolgáltatók is, amelyek csak az egyik oldalról érhetőek el, így előfordulhat, hogy az összes számlánk elekrtonikus befizetéséhez mindkét oldalon regisztrálnunk kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Díjnet.hu-n keresztül elérhető számlakibocsátók: ELMÛ Nyrt., ÉMÁSZ Nyrt., ÉRV Zrt., Főgáz Zrt.,Szegedi Vízmű Zrt., UPC Magyarország Kft., Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.,  Fővárosi Kéményseprőipari Kft., FKF Zrt., Fővárosi Vízművek és több budapesti társasház . A Távszámla.hu szolgáltatói: T-Home, T-Systems, T-Mobile, E.ON, Tigáz Zrt., ELMÛ Nyrt., ÉMÁSZ Nyrt., Magyar Áramszolgáltató Kft., ELMÛ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft.

Már százezrek választották

A Díjnet Zrt. vezérigazgatója, Majtényi Kálmán a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy jelenleg mintegy 75 ezer regisztrált tagjuk van, ügyfeleik száma azonban folyamatosan növekszik. A különböző számlatípusok közül a villanyszámlát fizetik be legtöbben elektronikus módon. A gáz, a víz, a csatorna, valamint a telekommunikációs számlák eloszlása nagyjából egyenletes képet mutat.

Havonta körülbelül 100 ezer számlát egyenlítenek ki a Díjneten keresztül. A regisztráltak száma dinamikusan nőtt 2010-ben, aminek az oka a vezérigazgató szerint, egyrészt a tagok pozitív véleménye volt, másrészt folyamatosan újabb és újabb szolgáltatók csatlakoznak a rendszerhez. Minden egyes ilyen alkalomkor ugrásszerűen emelkedett a tagok száma.

Egy ügyfél havonta átlagosan 2 számlát fizet online módon, azonban vannak olyan kliensek, akik 4-5 közüzemi díjat is így egyenlítenek ki. A Díjnet.hu a jövőben további szolgáltatói bővítést tervez, ezek országos és regionális közüzemi szolgáltatók, valamint pénzügyi szolgáltatók lesznek. 

Veress Sándor, a Magyar Telekom senior üzletfejlesztési menedzsere a Távszámla képviseletében elmondta, hogy jelenleg 111 ezer regisztrált felhasználójuk van. A legtöbben a Magyar Telekom (T-Home; T-Mobile) számláit fizetik be náluk. Havonta 70 ezer számlát továbbítanak elektronikus módon az oldalon. Negyedévente körülbelül 4 ezer új regisztráció történik.

A vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy amennyiben valaki kipróbálja egyik számláján keresztül a Távszámla által nyújtott kényelmes számlakezelést, azt követően minden elérhető közműszámláját már ebben a formában kívánja kezelni. A vállalkozás a jövőben további, meghatározó közművek rendszerhez való csatlakozásával számol, de növelni szeretnék a portálukon rendelkezésre álló fizetési megoldások számát is. A Távszámlánál az elkövetkezendő években 20-30 százalékos ügyfélszám gyarapodással kalkulálnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem