21 °C Budapest

Vége, ennyi! Újabb legendás magyar céget számolnak fel

2011. január 10. 12:02

A Cerbona Zrt. az utóbbi évek során komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac mozgásai és a válság lényeges piacvesztéseket okozva tovább erősített. Ebben a helyzetben került sor 2010 tavaszán új vezérigazgató kinevezésére, azzal a céllal, hogy a cég működését sikerüljön stabilizálni, illetve új elképzelésekkel ismét nyereségessé tenni, növekvő árbevétel mellett.

A munka megkezdődött, azonban a nyár elejére a gabonapiacon olyan árrobbanás alakult ki, amelynek költségemelkedését a liszt- és tésztapiac nem ismerte el. Ennek veszteségeit saját eszközökkel a cég már nem tudta ellensúlyozni, további külső finanszírozást pedig az eladósodottság mértéke miatt nem sikerült találni. A részvényesek tőkeemelésre nem vállalkoztak, így hiába született meg időközben egy átgondolt hosszú távú stratégia, amely többek között egy tőkeerős szakmai befektető bevonását is célul tűzte ki, az akkut fizetési problémák közepette a cégvezetésnek a finanszírozó hat bankhoz kellett ismét fordulnia a helyzet megnyugtató kezelése érdekében. A tárgyalások lezárása előtt a Budapest Bank felmondta hiteleit és inkasszót nyújtott be. Ezt a lépést a többi bank is követte, amelynek eredményeként végül közgyűlési határozat alapján csődvédelmet kértek.

Nem mondanak fel a dolgozóknak
Gosztonyi Gábor vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a cég nem mond fel a dolgozóinak; az igazgatóság továbbá tárgyal az esetleges befektetőkkel, a társaság székesfehérvári malmában és tésztaüzemében pedig jelenleg bérgyártást végeznek. Jelenleg 350 munkavállalója van a Cerbonának, a létszám tavaly szeptember óta nyolcvannal csökkent.


A csődvédelem alatt elsődlegesen befektetők megtalálására és bevonására helyezték a hangsúlyt, de a kényszerűen leállított termelést is sikerült részben újra elindítani. A közel 400 fő munkahelyét folyamatosan fenntartották, bízva abban, hogy a befektető-keresés sikeres lesz, és a jövőben a munkahelyek többségét meg lehet menteni.

A keresési folyamat eredményként az elmúlt hetekben a cég több ajánlatot illetve megkeresést kapott magyar és külföldi szakmai illetve pénzügyi befektetőktől. Ezek között olyanokat is, amelyek a cég teljes eszközparkjára vonatkoznak, megcélozva az összes alaptevékenység továbbvitelét. Az Igazgatóság ezeket kiértékelte, és megállapította, hogy mindegyik eszközvásárlásra vonatkozik, nincs jelenleg befektetői szándék a Cerbona Zrt. többségi tulajdonának megszerzésére, illetve a hitelezőknek nem tud érdemi új csődegyezségi ajánlatot tenni.

A meglévő eszközök értéke, beleértve a fogyasztók által igen kedvelt Cerbona márkát is, akkor tartható a legmagasabban, így a hitelezők követeléseinek megtérülése akkor a legnagyobb, ha az üzemek működnek és a termékeink folyamatosan piacon maradnak. Viszont ez csak akkor érhető el, ha a tulajdonosváltás mielőbb lezajlik, ami a csődvédelem fenntartása mellett a jelenlegi hat bank eltérő érdekeltségi és bonyolult döntési rendszere miatt csak igen lassú folyamat lenne.

Ezért az Igazgatóság úgy döntött, hogy kezdeményezi a Cerbona Zrt. felszámolását, megnyitva ezzel annak mielőbbi lehetőségét, hogy szerződést lehessen kötni egy új tulajdonossal, akinek a kezében mielőbb tovább működhetnek a meglévő eszközök és minél több munkahelyet meg lehet tartani. Addig is mielőbb további üzemeltetési szerződéseket kell kötni a jelenleg üzemen kívüli egységekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a felszámolásban a vezérigazgató szerepét egy felszámoló biztos fogja átvenni, így az Igazgatóság és a vezérigazgató megerősítették korábbi megállapodásukat, amelynek értelmében a vezérigazgató munkaviszonya megszűnik 2011. január 10-i hatállyal. A felszámolás hatályba lépéséig a cég vezetését az Igazgatóság látja el.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem