3 °C Budapest

Tönkremennek a magyar virágtermesztők

Pénzcentrum
2010. október 21. 09:32

Az utóbbi évek rossz időjárási körülményei, az energiaárak folyamatos emelkedése és a gazdasági válság következtében beállt keresletcsökkenés térdre kényszerítik az egykor szebb napokat is megélt virágtermelő ágazatot - írja a Napi Gazdaság.

Hazánk vezető virágtermő vidékei (Szombathely és Szeged környéke) haláltusájukat vívják. A jövedelmezőség évről évre romlik, fejlesztésre nem jut pénz, és erős a holland növényekkel való verseny is.

Az energiaköltségek (gázfűtés, széntüzelés) egyre többe kerülnek, viszont a virágok felvásárlási árai 2009-ben 10, idén pedig 15%-kal csökkentek. Többek között ezért is csak fél éven keresztül (tavasztól-őszig) tudnak a hazai gazdák termelni, mivel utána már fűteni kellene, amire nincs pénz.

A téli időszakban afrikai és dél-amerikai import termékek árasztják el a magyar piacokat, ami által több egzotikus faj is népszerű lett, növelve ezzel a hazai fajták iránti csökkenő keresletet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A problémákra megoldást jelenthetne a pályázati forrásokhoz való hozzájutás, vagy a termálvíz fűtési hasznosítása. Egy ilyen beruházás viszont 200 millió forintba is kerülhet, amit mindenképp csak tőketámogatás mellett tudnának kivitelezni a termelők.

 

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem