19 °C Budapest

Tönkremennek a magyar virágtermesztők

Pénzcentrum
2010. október 21. 09:32

Az utóbbi évek rossz időjárási körülményei, az energiaárak folyamatos emelkedése és a gazdasági válság következtében beállt keresletcsökkenés térdre kényszerítik az egykor szebb napokat is megélt virágtermelő ágazatot - írja a Napi Gazdaság.

Hazánk vezető virágtermő vidékei (Szombathely és Szeged környéke) haláltusájukat vívják. A jövedelmezőség évről évre romlik, fejlesztésre nem jut pénz, és erős a holland növényekkel való verseny is.

Az energiaköltségek (gázfűtés, széntüzelés) egyre többe kerülnek, viszont a virágok felvásárlási árai 2009-ben 10, idén pedig 15%-kal csökkentek. Többek között ezért is csak fél éven keresztül (tavasztól-őszig) tudnak a hazai gazdák termelni, mivel utána már fűteni kellene, amire nincs pénz.

A téli időszakban afrikai és dél-amerikai import termékek árasztják el a magyar piacokat, ami által több egzotikus faj is népszerű lett, növelve ezzel a hazai fajták iránti csökkenő keresletet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A problémákra megoldást jelenthetne a pályázati forrásokhoz való hozzájutás, vagy a termálvíz fűtési hasznosítása. Egy ilyen beruházás viszont 200 millió forintba is kerülhet, amit mindenképp csak tőketámogatás mellett tudnának kivitelezni a termelők.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?