12 °C Budapest

Milliárdokat követel vissza az EU Magyarországtól

Pénzcentrum
2010. július 19. 12:32

Az Európai Bizottság több mint 265 millió euró szabálytalanul felhasznált agrártámogatást fizettet vissza a tagállamokkal. Brüsszel indoklása szerint ezt az összeget azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert "felhasználása során nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem voltak megfelelőek a mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére hivatott eljárások" - írja a BruxInfo.

A határozat értelmében Ausztria, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia köteles visszatéríteni kisebb-nagyobb összegeket. A legmélyebben Nagy-Britanniának kell a "zsebébe nyúlnia": összesen 223 millió eurót kell visszafizetnie különböző címeken, így a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, az ellenőrzések és a kifizetések terén mutatkozó hiányosságok miatt.

Magyarországtól közel 13 millió eurót - mintegy 3,5 milliárd forintot - követel vissza a Bizottság. Ennek az összegnek a javát, 11 millió eurót intervenciós raktározásnál érvénytelen átváltási árfolyam alkalmazása, valamint a forgalmi adónak a közraktározásra kerülő fehércukor beszerzési értékébe való helytelen beszámítása teszi ki. Másfél millió euróra rúg az az összeg, ami a pénzügyi ellenőrzésre vonatkozó szabályok áthágásával kapcsolható össze: itt konkrétan az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) felső határainak túllépéséről és a 2007. pénzügyi évben a 2006-os elkülönített cukortámogatásról van szó.

Az említetteken kívül még két kisebb tétel van. Az egyik a szükséges minőségi kiigazítás elmulasztása a közraktározásra kerülő gabonafélék helyben történő átvételénél (335 ezer euró), a másik az export-visszatérítésekkel áll összefüggésben (134 ezer euró).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?