Milliárdokat követel vissza az EU Magyarországtól

Pénzcentrum
2010. július 19. 12:32

Az Európai Bizottság több mint 265 millió euró szabálytalanul felhasznált agrártámogatást fizettet vissza a tagállamokkal. Brüsszel indoklása szerint ezt az összeget azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert "felhasználása során nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem voltak megfelelőek a mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére hivatott eljárások" - írja a BruxInfo.

A határozat értelmében Ausztria, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia köteles visszatéríteni kisebb-nagyobb összegeket. A legmélyebben Nagy-Britanniának kell a "zsebébe nyúlnia": összesen 223 millió eurót kell visszafizetnie különböző címeken, így a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, az ellenőrzések és a kifizetések terén mutatkozó hiányosságok miatt.

Magyarországtól közel 13 millió eurót - mintegy 3,5 milliárd forintot - követel vissza a Bizottság. Ennek az összegnek a javát, 11 millió eurót intervenciós raktározásnál érvénytelen átváltási árfolyam alkalmazása, valamint a forgalmi adónak a közraktározásra kerülő fehércukor beszerzési értékébe való helytelen beszámítása teszi ki. Másfél millió euróra rúg az az összeg, ami a pénzügyi ellenőrzésre vonatkozó szabályok áthágásával kapcsolható össze: itt konkrétan az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) felső határainak túllépéséről és a 2007. pénzügyi évben a 2006-os elkülönített cukortámogatásról van szó.

Az említetteken kívül még két kisebb tétel van. Az egyik a szükséges minőségi kiigazítás elmulasztása a közraktározásra kerülő gabonafélék helyben történő átvételénél (335 ezer euró), a másik az export-visszatérítésekkel áll összefüggésben (134 ezer euró).

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25