Elfogytak a kórházakból az ápolók

2009. december 29. 08:32

Elfogynak a betegellátásban a szakdolgozók, ápolók, asszisztensek, így műtétek is veszélybe kerülhetnek - figyelmeztet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

A testület elnöke szerint júniusra már tragikus helyzet alakulhat ki. Balogh Zoltán a kamara friss adataira utalva elmondta: jelenleg hetven ápolójelölt tanul a fővárosi intézményekben, miközben van olyan budapesti kórház, ahonnan csaknem ugyanennyi szakember távozik jövőre - a legtöbben nyugdíjba vonulnak. A frissen végzettek így egyetlen kórház gondját oldhatnák meg. Nem váltotta be a reményeket a közmunkaprogram sem, amelynek keretében érettségizett munkanélküliek szerezhetnek ápolói képesítést. A munkaügyi központok a fővárosban voltak a legkevésbé aktívak - írta a Magyar Hírlap.

A végső katasztrófa elkerülése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara már három éve kongatja a vészharangot, egyúttal szorgalmazza az ápolói, asszisztensi szakma erkölcsi és anyagi vonzerejének helyreállítását. Nemrég több szempontból vizsgálták a területen tapasztalható létszámgondokat. E szerint az alapellátásban - a háziorvosi rendelőkben - még viszonylag elviselhető a helyzet, amit Balogh Zoltán az orvos, az asszisztens és a páciensek közötti, a személyes kapcsolatokon alapuló kiegyensúlyozott viszonyokkal indokolt. Nagyobb a baj a járóbeteg-szakellátás terén, ahol már látványos az elvándorlás, a szakemberek sűrű cserélődése, esetenként hosszabb időn át tapasztalható létszámhiány. A kórházi helyzet ugyanakkor elviselhetetlenné vált, amit a szakmai presztízsvesztés mellett az ellátórendszer elmúlt évekbeli átszervezése, az intézmények finanszírozása okozott.

Leginkább hátrányba a Közép-Magyarország és Dél-Alföld régió került; itt átlagosan minden tizedik szakember hiányzik a betegágyak mellől, a nővérszállók megszűnése miatt pedig a vidékről érkező dolgozókat csupán ideig-óráig lehet megtartani. Önmagában sajnos nem sokkal javítja a statisztikát az a néhány egyetemi város, ahol főiskolai és szakképzési szinten is folyik ápolóképzés. A betöltött állásokhoz viszonyítva országszerte átlagosan négyszázalékos a szakdolgozók létszámhiánya, tehát legalább hatezerrel kevesebben dolgoznak ezen területen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?