1 °C Budapest

Elfogytak a kórházakból az ápolók

2009. december 29. 08:32

Elfogynak a betegellátásban a szakdolgozók, ápolók, asszisztensek, így műtétek is veszélybe kerülhetnek - figyelmeztet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

A testület elnöke szerint júniusra már tragikus helyzet alakulhat ki. Balogh Zoltán a kamara friss adataira utalva elmondta: jelenleg hetven ápolójelölt tanul a fővárosi intézményekben, miközben van olyan budapesti kórház, ahonnan csaknem ugyanennyi szakember távozik jövőre - a legtöbben nyugdíjba vonulnak. A frissen végzettek így egyetlen kórház gondját oldhatnák meg. Nem váltotta be a reményeket a közmunkaprogram sem, amelynek keretében érettségizett munkanélküliek szerezhetnek ápolói képesítést. A munkaügyi központok a fővárosban voltak a legkevésbé aktívak - írta a Magyar Hírlap.

A végső katasztrófa elkerülése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara már három éve kongatja a vészharangot, egyúttal szorgalmazza az ápolói, asszisztensi szakma erkölcsi és anyagi vonzerejének helyreállítását. Nemrég több szempontból vizsgálták a területen tapasztalható létszámgondokat. E szerint az alapellátásban - a háziorvosi rendelőkben - még viszonylag elviselhető a helyzet, amit Balogh Zoltán az orvos, az asszisztens és a páciensek közötti, a személyes kapcsolatokon alapuló kiegyensúlyozott viszonyokkal indokolt. Nagyobb a baj a járóbeteg-szakellátás terén, ahol már látványos az elvándorlás, a szakemberek sűrű cserélődése, esetenként hosszabb időn át tapasztalható létszámhiány. A kórházi helyzet ugyanakkor elviselhetetlenné vált, amit a szakmai presztízsvesztés mellett az ellátórendszer elmúlt évekbeli átszervezése, az intézmények finanszírozása okozott.

Leginkább hátrányba a Közép-Magyarország és Dél-Alföld régió került; itt átlagosan minden tizedik szakember hiányzik a betegágyak mellől, a nővérszállók megszűnése miatt pedig a vidékről érkező dolgozókat csupán ideig-óráig lehet megtartani. Önmagában sajnos nem sokkal javítja a statisztikát az a néhány egyetemi város, ahol főiskolai és szakképzési szinten is folyik ápolóképzés. A betöltött állásokhoz viszonyítva országszerte átlagosan négyszázalékos a szakdolgozók létszámhiánya, tehát legalább hatezerrel kevesebben dolgoznak ezen területen.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem