24 °C Budapest

Elfogytak a kórházakból az ápolók

2009. december 29. 08:32

Elfogynak a betegellátásban a szakdolgozók, ápolók, asszisztensek, így műtétek is veszélybe kerülhetnek - figyelmeztet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

A testület elnöke szerint júniusra már tragikus helyzet alakulhat ki. Balogh Zoltán a kamara friss adataira utalva elmondta: jelenleg hetven ápolójelölt tanul a fővárosi intézményekben, miközben van olyan budapesti kórház, ahonnan csaknem ugyanennyi szakember távozik jövőre - a legtöbben nyugdíjba vonulnak. A frissen végzettek így egyetlen kórház gondját oldhatnák meg. Nem váltotta be a reményeket a közmunkaprogram sem, amelynek keretében érettségizett munkanélküliek szerezhetnek ápolói képesítést. A munkaügyi központok a fővárosban voltak a legkevésbé aktívak - írta a Magyar Hírlap.

A végső katasztrófa elkerülése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara már három éve kongatja a vészharangot, egyúttal szorgalmazza az ápolói, asszisztensi szakma erkölcsi és anyagi vonzerejének helyreállítását. Nemrég több szempontból vizsgálták a területen tapasztalható létszámgondokat. E szerint az alapellátásban - a háziorvosi rendelőkben - még viszonylag elviselhető a helyzet, amit Balogh Zoltán az orvos, az asszisztens és a páciensek közötti, a személyes kapcsolatokon alapuló kiegyensúlyozott viszonyokkal indokolt. Nagyobb a baj a járóbeteg-szakellátás terén, ahol már látványos az elvándorlás, a szakemberek sűrű cserélődése, esetenként hosszabb időn át tapasztalható létszámhiány. A kórházi helyzet ugyanakkor elviselhetetlenné vált, amit a szakmai presztízsvesztés mellett az ellátórendszer elmúlt évekbeli átszervezése, az intézmények finanszírozása okozott.

Leginkább hátrányba a Közép-Magyarország és Dél-Alföld régió került; itt átlagosan minden tizedik szakember hiányzik a betegágyak mellől, a nővérszállók megszűnése miatt pedig a vidékről érkező dolgozókat csupán ideig-óráig lehet megtartani. Önmagában sajnos nem sokkal javítja a statisztikát az a néhány egyetemi város, ahol főiskolai és szakképzési szinten is folyik ápolóképzés. A betöltött állásokhoz viszonyítva országszerte átlagosan négyszázalékos a szakdolgozók létszámhiánya, tehát legalább hatezerrel kevesebben dolgoznak ezen területen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?