Trükköznek a multik, szívnak a magyar beszállítók

Pénzcentrum
2010. március 2. 09:02

Hiába szabályozza ma már törvény, hogy milyen visszatérítéseket kérhetnek a multinacionális áruházláncok a beszállítóiktól, a különböző kiskapuk segítségével utóbbiak ugyanolyan nagy mértékű polcdíjakat kérnek, mint korábban -írja a Magyar Nemzet.

Egy, a lapnak nyilatkozó magyar vállalkozó elmondta: folyamatosan változik a bónuszok, a visszatérítések elnevezése. Ezek azok a költségek, amiket a beszállító fizet az áruházláncnak, hogy az forgalmazza termékeit, a gyakorlatban ezek jelentik a kiskapukat a törvényi szabályozáson. 

Ha egy 100 forintos terméknek a beszállító meg akarja kapni az árát, kénytelen 166 forinton számlázni az áruház felé, mivel annak 40%-át (vagyis 66 forintot) különféle jogcímeken vissza kell juttatnia a kereskedő zsebébe.

A bónuszok átnevezésén kívül egyes multik már két hónapja halogatják a szokásos éves tárgyalást a szállítókkal, amikor felülvizsgálják az együttműködés körülményeit. Így sokan még mindig nem tudják, milyen feltételekre számítsanak az idei évben.
A lap informátora szerint a kiszolgáltatottság tipikusan a kisvállalkozásokat sújtja, hiszen a nagy gyártók beszállítóként egészen más alkupozícióból indulnak a multiláncoknál.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?