Kivonta Fokkereit a Malév - A lépést sikerként értékelik

Pénzcentrum
2010. február 3. 10:32

Racionalizálásra hivatkozva  vonta ki január végével öt darab Fokker 70-es repülégépét a magyar nemzeti légitársaság, a Malév. A cég a magas működési költségei miatt kényszerült megválni a gépektől. Flottája az eddigi 27 repülőről 22 darabosra csökkent, amely 18 darab sugárhajtású Boeing 737-esből és 4 darab turbólégcsavaros Bombardier Q400-asból áll. 

A magyar légitársaság Fokker 70-es repülőgépei a Malév színeiben kereskedelmi repülést 2010. január végétől már nem hajtanak végre. Így a flotta vázát februártól két repülőgéptípus: a Boeing 737 Next Generation gépek és a Bombardier Q400-asok alkotják. A flotta racionalizálása még egy lépéssel közelebb viszi a légitársaságot az üzleti stratégia és a piaci növekedés sarokkövét jelentő célkitűzéséhez, hogy a Malév Közép-Kelet Európa vezető légitársaságává váljon - áll a Malév sajtóközleményében.

A most kivont gépek egyike - Forrás: Wikipedia


Korábban: Hegyekben áll az adósság a Malévnál

A Malév megfelelve 2009-es vállalásának, sikeresen végrehajtotta flottájának két típusra történő egyszerűsítését. A géppark egységesítése során öt darab Fokker 70-esünket kivontunk a forgalomból és sorban adjuk vissza tulajdonosának, az AWAS Leasing Company-nak. A Malév így az idén már csupán két típusból álló flottával repül: 18 db Boeing 737 NG repülőgéppel és a regionális forgalmat bonyolító 4 db Bombardier Q400-assal. Az egyszerűbb flottaszerkezet jelentősen csökkenti társaságunk karbantartási és üzemeltetési költségeit, melyek kedvező hatásai a 2010-es esztendőben már érvényesülni fognak - mondta Martin Gauss, a légitársaság vezérigazgatója.

Ezt tudta az F70-es
Max. utasférőhely: 72
Utazósebesség: 856 km/h
Utazómagasság: 10 668 m
Max. hatótáv: 2000 km
Törzs hossza: 30,91 m
Szárny fesztávolsága: 28,08 m
Hajtómű típusa: Rolls Royce Tay Mk 620-15
Hajtómű tolóereje: 6274 kg

A légitársaság gépparkja 2008-ban még igen változatos képet mutatott, a flotta gerincét természetesen az új generációs Boeing 737-esek alkották, emellett ugyanakkor még a szélestörzsű Boeing-767-esek, a Fokker 70-esek, Bombardier CRJ-200-as gépek, sőt még egy az újonnan érkezett Bombardier Q400-as is repült a Malév színeiben. A flottaegyszerűsítési programot a heterogén géppark egyszerűsítése céljából indította el Martin Gauss vezérigazgató 2009 nyarán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első Fokker 70-es, kéthajtóműves sugárhajtású regionális utasszállító repülőgép 1995 végén kezdett el repülni Malév színekben. A HA-LMA lajstromjelű gép a hosszú táv kivételével a Malév szinte összes célállomását megjárta, utolsó útját januárban Tiranába teljesítette. A múlt héten visszaadott gépet, további négy Fokker 70-es követi a sorban, melyek a következő fél évben a szükséges javítási és karbantartási munkák elvégzését követően kerülnek vissza a lízingcéghez.


A Malév jelenlegi flottájának egyik típusát a világ legnépszerűbb, közepes hatótávolságú, utasszállító repülőgépe, a Boeing 737 NG gépcsalád adja. Mellettük a kanadai Bombardier repülőgépgyártó 72 személyes, Q400-asai repülnek Malév-színekben. A turbópropelleres repülőgépek gazdaságos megoldást jelentenek egy olyan nehéz időszakban, amikor a kerozin ára kiszámíthatatlanul változik, a jegyárak pedig csökkennek az éles piaci verseny és a gazdasági válság miatt. Az összehangolt, egyszerű flotta-szerkezet ugyanakkor segítheti a légitársaság piaci pozícióinak javítását.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem