18 °C Budapest

Brüsszel rábólintott! Jöhet a 6,5 milliárd!

2009. november 17. 13:32

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a "Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása" nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 13 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 13 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 11 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be az összes tagállam közül - Lengyelország után - a legtöbb nagyprojektet, az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve azonban Magyarország az első. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

A Brüsszel által elfogadott projekt a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióban egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer létrehozását és az anyagában újrahasznosítható és a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtési rendszereinek bevezetését tűzte ki célul.

A 9,5 milliárd forint összköltségvetésű, 6,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló nagyprojekt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén, összesen 260 ezer lakos életminőségét fogja javítani, a kezelésre kerülő, átlagos települési szilárd hulladékmennyiség 130 000 tonna éveként.

A projekt konkrét célja a hulladék keletkezésének megelőzése és szelektív hulladékgyűjtési rendszerek bevezetése az újrahasznosítható, és a biológiailag lebomló hulladékok esetén. A vegyesen gyűjtött hulladékból az éghetőek kiválogatása által a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkeni fog. Mindezeken túl a biológiailag lebomló hulladékok különválasztásának köszönhetően a levegőszennyezés is mérséklődni fog, csökkennek az egészségügyi kockázatok, valamint a hulladék lerakására használt terület mérete is kisebb lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A beruházás keretében többek között egy hulladéklerakó, egy mechanikai-biológiai kezelőmű, egy válogatómű és egy komposztáló valósul meg.

A nagyprojekt eredményeinek köszönhetően a Közép- és Nyugat-dunántúli régióban megvalósulhat a modern hulladékgazdálkodás biztosítása a nemzeti, és Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04