5 °C Budapest

Milliárdos pazarlók az EU-ban - kik lehetnek azok?

2009. november 11. 14:32

Spanyolország, Olaszország és Portugália felelős a legnagyobbrészt az Unió regionális támogatásainak szabálytalanságai miatt. A három országban mintegy 2,7 milliárd euró került szabálytalanul kifizetésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Számvevőszék immáron 15 éve folyamatosan visszadobja az Európai Unió végső elszámolásait a regionális és vidékfejlesztési segélyek területén jelentkező nagy számú könyvelési hiba miatt. E két terület egyébként a teljes közösség büdzséjének egyharmadáért felelős.

A számvevőszéki jelentés ugyan kitér arra is, hogy a mezőgazdasági kifizetések, melyek 55 milliárd euróra rúgó végösszege az EU-költségvetésének oroszlánrészét adja, határozottan jobb formában vannak az utóbbi évekhez képest. A szektor büdzséjét - története során először - elfogadta a számvevőszék, miután a hibák aránya két százalék alatt maradt.

Az Európai Unió korábban nem nevesítette a rosszul viselkedő tagállamokat, most azonban szakított korábbi szokásával, mivel a három déli ország az összes hiba 80 százalékáért volt felelős. A dél-kelet-olaszországi Puglia tartomány például 2,6 milliárd euró támogatásra lenne jogosult a 2007-2013-as európai költségvetési időszak során, ám nem volt képes sem használható elszámolást adni az elmúlt évekről, sem korrigálni a régebbi hibákat, s ezzel messze a legrosszabb minősítést érte el.

Spanyolországban legalább 10 magánprojekt és egy többmilliárdos program elszámolásában találtak hibákat, míg Portugália egy közlekedési fejlesztés támogatási tervével volt túlzottan is nagymértékben hibatűrő. Az EU auditorai két csalási esetre is rátaláltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?