Milliárdos pazarlók az EU-ban - kik lehetnek azok?

2009. november 11. 14:32

Spanyolország, Olaszország és Portugália felelős a legnagyobbrészt az Unió regionális támogatásainak szabálytalanságai miatt. A három országban mintegy 2,7 milliárd euró került szabálytalanul kifizetésre.

Az Európai Számvevőszék immáron 15 éve folyamatosan visszadobja az Európai Unió végső elszámolásait a regionális és vidékfejlesztési segélyek területén jelentkező nagy számú könyvelési hiba miatt. E két terület egyébként a teljes közösség büdzséjének egyharmadáért felelős.

A számvevőszéki jelentés ugyan kitér arra is, hogy a mezőgazdasági kifizetések, melyek 55 milliárd euróra rúgó végösszege az EU-költségvetésének oroszlánrészét adja, határozottan jobb formában vannak az utóbbi évekhez képest. A szektor büdzséjét - története során először - elfogadta a számvevőszék, miután a hibák aránya két százalék alatt maradt.

Az Európai Unió korábban nem nevesítette a rosszul viselkedő tagállamokat, most azonban szakított korábbi szokásával, mivel a három déli ország az összes hiba 80 százalékáért volt felelős. A dél-kelet-olaszországi Puglia tartomány például 2,6 milliárd euró támogatásra lenne jogosult a 2007-2013-as európai költségvetési időszak során, ám nem volt képes sem használható elszámolást adni az elmúlt évekről, sem korrigálni a régebbi hibákat, s ezzel messze a legrosszabb minősítést érte el.

Spanyolországban legalább 10 magánprojekt és egy többmilliárdos program elszámolásában találtak hibákat, míg Portugália egy közlekedési fejlesztés támogatási tervével volt túlzottan is nagymértékben hibatűrő. Az EU auditorai két csalási esetre is rátaláltak.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem