Elképesztő! Itt nyaralunk néhány év múlva

2009. október 22. 12:02

Türkmenisztán, a volt szovjet köztársaság nagyra törő tervekkel állt elő: néhány éven belül igazi turistaparadicsom, a Kaszpi-tenger riviérája szeretne lenni.

Türkmenisztán turisztikailag nem a legelőnyösebb helyen fekszik: a közép-ázsiai ország Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját.

 

Fotó: CIA World Factbook


Az országban -mely1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága volt, Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven- néhány éve még dübörgött a szinte teljhatalommal rendelkező elnök, Saparmyrat Nyyazow, azaz a "Nagy Türkmenbasi" személyi kultusza. A 2006-ban meghalt vezetőre ma is lépten-nyomon szobrok, emlékművek emlékeztetnek.

A rendkívüli földgáz-és kőolajkészletekkel rendelkező állam most igazi turistaparadicsommá szeretne válni: A Türkmenbasi-ról elnevezett fővárosban már el is kezdődött az a projekt, amely során egy több szállodából -és kiszolgáló egységeikből- álló komplexumot építenek, a hírek szerint 5 milliárd dolláros -közel 900 milliárd forintos- beruházással.

Türkmenisztán szerényen a Kaszpi-tenger riviérája, vagy (a spanyol tengerparthoz hasonlóan) Costa del Sol-ja szeretne lenni, és fel akarja venni a versenyt a legjobb egyiptomi vagy tunéziai üdülőhelyekkel is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Szálloda, a volt elnök képével (Fotó: timesonline.co.uk)


A Kaszpi-tenger partján (ami földrajzilag nem tenger, hanem a Föld legnagyobb tava) néhány éven belül 60 szálloda (köztük 4-és 5 csillagosak) sorakozik majd egymás mellett, a legelegánsabb pedig egy mesterséges szigeten épül. A hotelek mellett szórakoztató-és bevásárlóközpontok és sportpályák is épülnek. Természetesen az arab országokból átvett divat szerint innen sem hiányzik majd a fedett sípálya, ami az 50 fokos nyári hőségben is üzemel majd.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?