5 °C Budapest

Start Tőkegarancia Zrt.: 30 % feletti növekedés

2009. július 29. 12:32

A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2009. első félévében 30 %-kal, 2 662 millió forintra nőtt. A szerződések döntő többsége (91%) továbbra is pályázati kezességvállalásra, fennmaradó része (9%) pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott.

A Start Zrt. 2009. első félévében 969 millió forint értékben kötött új szerződéseket, s 322 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen. 2007. január 1-je óta a Start Zrt. összesen 99 szerződést kötött, 3,2 milliárd forint értékben. Az élő szerződések átlagos értéke 29,9 millió forint, mely kis emelkedést mutat a tavaly év végi 28,8 millió forinthoz viszonyítva.

A Start Zrt. ebben az évben a pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó igények növekedését tapasztalta, az ügyfelek pénzügyi kockázatának növekedése mellett, ennek következtében pedig emelkedett az elutasított igénylések aránya is. A megnövekedett elutasítási arány egyértelműen a gazdasági válság számlájára írható, hiszen a kis- és közepes vállalkozások jövedelmezőségi és likviditási helyzete több iparágban drasztikusan és gyorsan romlott.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalásának legnagyobb kockázata, hogy ügyfele, akinek a megbízásából kezességet vállal a vissza nem térítendő támogatás meghatározott részének visszafizetésére, a kezességvállalás futamideje alatt felszámolás alá kerül. Mivel a Start nem igényel fedezetet kezességvállalásáért, a rossz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások igényléseit a magas kockázatok miatt kénytelen elutasítani.

Az első félév során beérkezett pályázati kezességvállalás igénylések túlnyomó része aktuális pályázatokhoz kapcsolódott. A korábban elnyert támogatásokhoz kapcsolódóan lekötött biztosítékok felszabadítása a Start Zrt. kezességvállalásának igénybe vételével az elmúlt évekhez képest némileg visszaszorult, holott a válság hatására romló likviditási helyzetben a felszabaduló biztosítékok terhére további források lennének bevonhatók a vállalkozások működésébe.

Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, a Start 2009. évi új ügyfeleinek közel felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye.

A Start Zrt. 2009. évi 27 új ügyfele közül 6 mikrovállalkozás, 15 kisvállalkozás és 6 középvállalkozás.

Előrejelzés 2009. II. félévére


Zoltán Csaba vezérigazgató

"A félévi, közel 2,7 milliárd forintos szerződésállományt 2009. végére 3 milliárd forint fölé tervezzük emelni. Az idei év második félévében előreláthatóan 270 millió forint értékű szerződés fut ki, bízunk benne, hogy a II. félévben csökken a KKV-kra nehezedő likviditási teher, és többen kezdenek bele az első félévről elhalasztott fejlesztések megvalósításába is." összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?