17 °C Budapest

Start Tőkegarancia Zrt.: 30 % feletti növekedés

2009. július 29. 12:32

A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2009. első félévében 30 %-kal, 2 662 millió forintra nőtt. A szerződések döntő többsége (91%) továbbra is pályázati kezességvállalásra, fennmaradó része (9%) pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott.

A Start Zrt. 2009. első félévében 969 millió forint értékben kötött új szerződéseket, s 322 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen. 2007. január 1-je óta a Start Zrt. összesen 99 szerződést kötött, 3,2 milliárd forint értékben. Az élő szerződések átlagos értéke 29,9 millió forint, mely kis emelkedést mutat a tavaly év végi 28,8 millió forinthoz viszonyítva.

A Start Zrt. ebben az évben a pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó igények növekedését tapasztalta, az ügyfelek pénzügyi kockázatának növekedése mellett, ennek következtében pedig emelkedett az elutasított igénylések aránya is. A megnövekedett elutasítási arány egyértelműen a gazdasági válság számlájára írható, hiszen a kis- és közepes vállalkozások jövedelmezőségi és likviditási helyzete több iparágban drasztikusan és gyorsan romlott.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalásának legnagyobb kockázata, hogy ügyfele, akinek a megbízásából kezességet vállal a vissza nem térítendő támogatás meghatározott részének visszafizetésére, a kezességvállalás futamideje alatt felszámolás alá kerül. Mivel a Start nem igényel fedezetet kezességvállalásáért, a rossz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások igényléseit a magas kockázatok miatt kénytelen elutasítani.

Az első félév során beérkezett pályázati kezességvállalás igénylések túlnyomó része aktuális pályázatokhoz kapcsolódott. A korábban elnyert támogatásokhoz kapcsolódóan lekötött biztosítékok felszabadítása a Start Zrt. kezességvállalásának igénybe vételével az elmúlt évekhez képest némileg visszaszorult, holott a válság hatására romló likviditási helyzetben a felszabaduló biztosítékok terhére további források lennének bevonhatók a vállalkozások működésébe.

Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, a Start 2009. évi új ügyfeleinek közel felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Start Zrt. 2009. évi 27 új ügyfele közül 6 mikrovállalkozás, 15 kisvállalkozás és 6 középvállalkozás.

Előrejelzés 2009. II. félévére


Zoltán Csaba vezérigazgató

"A félévi, közel 2,7 milliárd forintos szerződésállományt 2009. végére 3 milliárd forint fölé tervezzük emelni. Az idei év második félévében előreláthatóan 270 millió forint értékű szerződés fut ki, bízunk benne, hogy a II. félévben csökken a KKV-kra nehezedő likviditási teher, és többen kezdenek bele az első félévről elhalasztott fejlesztések megvalósításába is." összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm