8 °C Budapest

Milliárdok válság ellen

Pénzcentrum
2008. október 20. 16:44

Két héttel ezelőtt jelentette be a kormány, hogy 500 milliárd forintos likviditásbővítő csomaggal kíván a vállalkozások segítségére lenni. Ennek első eleme már holnaptól elérhető lesz, a korábbinál kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel a K&H Bank fiókjaiban - közölte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter a ma megrendezett sajtótájékoztatón.

Magyarországon egyfajta virtuális válságként élik meg nagyon sokan a jelenlegi helyzetet, hiszen még nem tapasztalják testközelből a pénzügyi válság hatásait. A kis- és középvállalkozások számára - mint azt Bajnai elmondta - a válság négy különböző hatást gyakorol. Egyrészt nehezebb lesz számukra a hitelhez jutás, másrészt szűkülnek majd a felvevőpiacok, a beruházások összege csökkenni fog, s végső soron a munkahelyek száma is mérséklődésnek indul.

A miniszter szerint a válságra fel kell készülnie a vállalkozásoknak mentálisan is, azaz új üzleti tervet kell készíteniük. Azok vészelhetik át a következő időszakot sikeresen, akik időben elkezdenek alkalmazkodni. A kormány már elkészítette az új tervet, melynek keretében 1800 milliárd forintnyi építőipari beruházást valósítanak majd meg, export-ösztönző csomagot jelentenek be, s regionális válságkezelő alapokat mozgósítanak.

A csomag elsődleges eleme a vállalkozások számára a finanszírozás folytonosságának biztosítása, erre 800 milliárd forint jut.

Mit tartalmaz a növekedési csomag?

A 2007-2013-as fejlesztési időszakban a Gazdaságfejlesztési Program technológiafejlesztési pályázataiban enyhül a belépési korlát, így több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás nyújthat be pályázatot. A 2009-ben megjelenő technológiakorszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a mai 5 százalékról 10-25 százalékra enyhül.

Emellett - visszamenőlegesen a 2007, 2008-as pályázatok esetében is - az árbevétel növekedési elvárás 1 százalékponttal csökken. Ezt, a jövő évi tényleges makro növekedési adatok ismeretében újra felülvizsgálhatják.

Elindul a hitelgarancia program is, melyben uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül. A hitelösszeg maximálisan 100 millió forint lehet, melynek akár 80 százalékáig kezességet, garanciát vállal a kormányzat uniós források segítségével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kereskedelmi bankok új refinanszírozási hitelhez jutnak, az MFB és az MV Zrt. 50 milliárd forintos keretet nyújt, ezen keresztül a kkv-k 10-100 millió forintos kedvezményes hitelhez juthatnak. Jövő tavasszal indul a Jeremie harmadik pilléra, a kockázatitőke program, melyre 45 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kedvezőbb mikrohitel

A jelenleg felvehető beruházási mikrohitel összege 6 millió forintról 10 millió forintra emelkedik, miközben a futamidő 5 évről 10 évre emelkedik. A hitelcéltól függetlenül 6 hónapról 1 hónapra mérséklődik a vállalkozás korábbi hiteleire vonatkozó kivárási idő.

Dr. Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági bank divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese szerint különösen nagy a hangsúly a kkv-szektor forráshiányának orvoslásán. Kiemelten fontos szerepet töltenek be a forintforrások, mivel ehhez nem kapcsolódik árfolyamkockázat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem