20 °C Budapest

Milliárdok válság ellen

Pénzcentrum
2008. október 20. 16:44

Két héttel ezelőtt jelentette be a kormány, hogy 500 milliárd forintos likviditásbővítő csomaggal kíván a vállalkozások segítségére lenni. Ennek első eleme már holnaptól elérhető lesz, a korábbinál kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel a K&H Bank fiókjaiban - közölte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter a ma megrendezett sajtótájékoztatón.

Magyarországon egyfajta virtuális válságként élik meg nagyon sokan a jelenlegi helyzetet, hiszen még nem tapasztalják testközelből a pénzügyi válság hatásait. A kis- és középvállalkozások számára - mint azt Bajnai elmondta - a válság négy különböző hatást gyakorol. Egyrészt nehezebb lesz számukra a hitelhez jutás, másrészt szűkülnek majd a felvevőpiacok, a beruházások összege csökkenni fog, s végső soron a munkahelyek száma is mérséklődésnek indul.

A miniszter szerint a válságra fel kell készülnie a vállalkozásoknak mentálisan is, azaz új üzleti tervet kell készíteniük. Azok vészelhetik át a következő időszakot sikeresen, akik időben elkezdenek alkalmazkodni. A kormány már elkészítette az új tervet, melynek keretében 1800 milliárd forintnyi építőipari beruházást valósítanak majd meg, export-ösztönző csomagot jelentenek be, s regionális válságkezelő alapokat mozgósítanak.

A csomag elsődleges eleme a vállalkozások számára a finanszírozás folytonosságának biztosítása, erre 800 milliárd forint jut.

Mit tartalmaz a növekedési csomag?

A 2007-2013-as fejlesztési időszakban a Gazdaságfejlesztési Program technológiafejlesztési pályázataiban enyhül a belépési korlát, így több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás nyújthat be pályázatot. A 2009-ben megjelenő technológiakorszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a mai 5 százalékról 10-25 százalékra enyhül.

Emellett - visszamenőlegesen a 2007, 2008-as pályázatok esetében is - az árbevétel növekedési elvárás 1 százalékponttal csökken. Ezt, a jövő évi tényleges makro növekedési adatok ismeretében újra felülvizsgálhatják.

Elindul a hitelgarancia program is, melyben uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül. A hitelösszeg maximálisan 100 millió forint lehet, melynek akár 80 százalékáig kezességet, garanciát vállal a kormányzat uniós források segítségével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kereskedelmi bankok új refinanszírozási hitelhez jutnak, az MFB és az MV Zrt. 50 milliárd forintos keretet nyújt, ezen keresztül a kkv-k 10-100 millió forintos kedvezményes hitelhez juthatnak. Jövő tavasszal indul a Jeremie harmadik pilléra, a kockázatitőke program, melyre 45 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kedvezőbb mikrohitel

A jelenleg felvehető beruházási mikrohitel összege 6 millió forintról 10 millió forintra emelkedik, miközben a futamidő 5 évről 10 évre emelkedik. A hitelcéltól függetlenül 6 hónapról 1 hónapra mérséklődik a vállalkozás korábbi hiteleire vonatkozó kivárási idő.

Dr. Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági bank divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese szerint különösen nagy a hangsúly a kkv-szektor forráshiányának orvoslásán. Kiemelten fontos szerepet töltenek be a forintforrások, mivel ehhez nem kapcsolódik árfolyamkockázat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?