20 °C Budapest

Tombol a magyar franchise: kiiktatták a neppereket

2009. május 15. 08:17

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) felismerte a kis agrártermelők értékesítési problémáit, ezért kidolgozta a szociális boltok rendszerét. A rendszerből kiiktatták a nagykereskedőket, a viszonteladókat és a neppereket, így a kiskereskedelmi üzletekben a termelők által közvetlenül beszállított termékeket árusítanak.

Az első üzlet megnyitására január 21-én a IX. kerületben került sor. Mára hazánkban 25 szociális bolt működik, 14 Budapesten, a többi vidéken. Szociális bolt üzemel Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Balassagyarmaton és Balmazújvárosban, ezeket 10 - a szövetség által szervezett - tejtermelői értékesítőhely egészít ki.

Az érdeklődésre jellemző, hogy több mint 500 üzlettulajdonos jelezte, hogy csatlakozna a szociális bolthálózathoz. Ezekben a szövetség határozza meg a beszállítói termelői kört, a beszállítási és a maximált eladási árat. A Magosz jelentős szerepet szán a későbbiekben a gazda- és őstermelői piacoknak, azt szeretné elérni, hogy az értékesített jövedelem legalább 70 %-a az eladónál maradjon a jelenlegi hagyományos értékesítési csatornákon keresztül elérhető 40 %-kal szemben.

A Magosz szerint a gazdapiacokat a helyi önkormányzati tulajdonban lévő vásárcsarnokokban, piachelyeken lehetne létrehozni. A működési költségeket az önkormányzatok átvállalhatnák, segítve ezzel az őstermelők és termelők piacra jutását.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07