A kormányokat bírálja az Intrum Justitia

2009. május 14. 13:17

Az Intrum Justitia 5000 vállalkozásra kiterjedő felmérése rámutatott arra, hogy a kormányok Európa-szerte megbízhatatlanabbak kötelezettségeik rendezése tekintetében, mint a magánvállalatok, mivel számláikat 37 nappal az átlagos 30 napos határidőn túl egyenlítik ki.

"Az európai kormányok egy része hatalmas összegeket pumpál a gazdaságba a cash-flow növelése érdekében, ugyanakkor saját számláit nem rendezi határidőn belül" - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. "Az európai cégek, különösképpen a kis-és középvállalatok a túlélésért küzdenek, így egy 65 milliárd eurós tőkeinjekció tényleges mentőövként szolgálhatna."

Az Európai Fizetési Index (EPI) felmérés szerint a fizetési késedelem Európában 17 napról 19 napra növekedett; ez a legmagasabb érték 2004 óta. Szintén aggodalomra adhat okot, hogy a leírási veszteség európai szinten 2%-ról 2,4%-ra nőtt, ami összességében 270 milliárd EUR veszteséget jelent a gazdaságoknak.

Szemben a 2008-as 53%-kal, 2009-ben a számláknak csupán 50%-a kerül 30 napon belül kifizetésre Európában. Nem véletlen, hogy a megkérdezett válaszadók több mint 70%-a- a tavalyi 30%-kal szemben- úgy véli, hogy a következő 12 hónapban tovább fognak növekedni a késedelmes és nemfizetési kockázatok.

Hazai helyzet

Magyarországon sem kedvezőbb a helyzet, mint Európa más országaiban: ha a hazai közigazgatás határidőre fizetné számláit, az közel 1 milliárd euro tőkeinjekciót jelentene a gazdaságunknak.

Egyéb mutatók tekintetében sincs ok derűlátásra, hiszen a fizetési késedelem 25-ről 28 napra, míg a leírási veszteség 2,4%-ról 2,7%-ra nőtt egy év alatt. A leírási veszteség jelenlegi mértéke 4,2 Mrd EUR-ba kerül a magyar gazdaságnak évente.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A több mint 90 napja ki nem egyenlített követelések aránya 50%-kal 12-ről 18%-ra emelkedett, ami vészjósló a leírási veszteség várható alakulására.

Aktív követeléskezelésre van szükség

A gazdasági válság hatására beszűkült finanszírozási lehetőségek miatt a kis- és közép- vállalatok számára életbevágóan fontos, hogy saját cash-flow-jukat hogyan menedzselik.

"Szigorúbb automatizmusokat kell bevezetniük a vállalatoknak. Legkésőbb a harmincadik késedelmes nap után el kell kezdeni a professzionális követeléskezelést szakértők bevonásával. Minél hamarabb kezdünk el a kintlévőségekkel foglalkozni, annál nagyobb a behajtás sikerének esélye. A legjobb persze, ha az ügyek el sem jutnak a behajtási fázisba, de ehhez szemléletváltásra van szükség a vállalatoknál. A kintlévőségek és a leírási veszteségek növekedésének egyik fontos tényezője, hogy a vállalkozások sokszor nem tudják pontosan, hogy ki az üzleti partnerük, így jelentős pénzügyi kockázatot vállalnak" - foglalta össze a lehetséges megoldási irányt Felfalusi Péter.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?