16 °C Budapest

Rekordbüntetés az Intelnek: mi ittuk meg a levét a cselszövésnek!

2009. május 13. 12:05

Rekordméretű büntetést, 1,06 milliárd eurót sózott az Európai Bizottság az Intel nyakába, a chipkészítő ugyanis versenyellenes praktikákkal manipulálta a piacot.

A vizsgálat 2000-ig nyúlik vissza, amikor is a rivális AMD panasszal élt az Intel tevékenysége ellen. Az AMD gyanúja beigazolódott: az Intel valóban fizetett a számítógépgyártóknak - elsősorban az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és a NEC Corp-nak - azért, hogy ne a konkurencia chipjeit építsék be a gépeikbe. A Bizottság megállapítása szerint az Intel titkos engedményeket adott a gyártóknak, ha azok az ő chipjeit használták. Ezen felül pénzt kaptak a kereskedők is, amennyiben nem árusítottak más chippel épített gépeket.

- Az Intel "munkássága" többmilliónyi európai fogyasztó érdekeit sértette meg, mivel éveken keresztük próbálta meg kiszorítani a versenytársakat a piacról - mondta Neelie Kroes, európai versenypolitikai biztos. - Az EU monopolellenes törvényeinek ilyen komoly és folyamatos megsértése nem maradhat megtorolatlanul.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?