3 °C Budapest

Mi lesz az Ajka Kristály sorsa? Újabb cég mehet csődbe?

Pénzcentrum
2009. május 6. 09:02

Tegnap délután az Ajka Kristály Kft. ajkai üzemében az E.ON lekapcsolta az áramot, így azonnal leállt a gyártás, miután a cég 167 millió forinttal tartozik az áramszolgáltatónak. Április elején a gyár csődgondnokságot kezdeményezett.

A kedd délutáni műszaknak már be se kellett mennie az üzembe, hiszen áram nélkül nem folyhat termelés, szerencsére azonban a hosszabb leállástól megmenekült a gyár, miután a konkurens Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel sikerült megállapodniuk, így mától ismét beindul a termelés.

A jelenleg 340 embert foglalkoztató Ajka Kristály kilátásai azonban így sem rózsásak, hiszen április elején már csődgondnokságot kértek a bíróságtól, miután a 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást nem kapták meg az államtól. Ennek az az oka, hogy a vállalat tavaly két alkalommal is 1,2 millió forintos munkaügyi bírságot kapott, amiért túldolgoztatja alkalmazottait.

A cég teljes adósságállománya egyébként megközelíti a 2 milliárd forintot, melynek nagy része a tulajdonosok felé fennálló tartozás, 280 millió forint a külső adósságállomány.

Az elmúlt hetekben a cég annyi külföldi megrendelést kapott, hogy a következő másfél hónapra teljesen le van kötve az üzem kapacitása.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem