5 °C Budapest

Mi lesz az Ajka Kristály sorsa? Újabb cég mehet csődbe?

Pénzcentrum
2009. május 6. 09:02

Tegnap délután az Ajka Kristály Kft. ajkai üzemében az E.ON lekapcsolta az áramot, így azonnal leállt a gyártás, miután a cég 167 millió forinttal tartozik az áramszolgáltatónak. Április elején a gyár csődgondnokságot kezdeményezett.

A kedd délutáni műszaknak már be se kellett mennie az üzembe, hiszen áram nélkül nem folyhat termelés, szerencsére azonban a hosszabb leállástól megmenekült a gyár, miután a konkurens Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel sikerült megállapodniuk, így mától ismét beindul a termelés.

A jelenleg 340 embert foglalkoztató Ajka Kristály kilátásai azonban így sem rózsásak, hiszen április elején már csődgondnokságot kértek a bíróságtól, miután a 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást nem kapták meg az államtól. Ennek az az oka, hogy a vállalat tavaly két alkalommal is 1,2 millió forintos munkaügyi bírságot kapott, amiért túldolgoztatja alkalmazottait.

A cég teljes adósságállománya egyébként megközelíti a 2 milliárd forintot, melynek nagy része a tulajdonosok felé fennálló tartozás, 280 millió forint a külső adósságállomány.

Az elmúlt hetekben a cég annyi külföldi megrendelést kapott, hogy a következő másfél hónapra teljesen le van kötve az üzem kapacitása.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm