1 °C Budapest

Katasztrofális számok az exportpiacon

2009. május 4. 10:02

Nem a válság miatt indult el, de annak folyományaként dinamizálódott a hazai kis- és középvállalati kör exportfelkészítő programja. Az ITD Hungary Zrt. tavaly kezdte el az ágazati alapon működő ügyfélmenedzsment-programot, s nem egészen egy év alatt már több mint ezer olyan hazai kkv-val felvette a kapcsolatot, amely jó eséllyel és cégre szabott segítséggel növelheti az exportját, illetve kikerülhet külpiacokra.

A hazai kkv-szektor szerepének fokozását amúgy is az eddigieknél fontosabb célnak nevezte meg Bajnai Gordon új kormányfő, s ezzel a szakma is egyetért, amely újszerű eszközök, például kereskedőházszerű formációk léterhozását is szeretné elérni.

A hazai exportadatok elkeserítőek. Az ITDH adatai szerint a legnagyobb tíz cég adja a kivitel 40 százalékát, az ezer legnagyobb vállalat bonyolítja az összes export 95 százalékát, miközben hatezer cég végez valamilyen exporttevékenységet. Potenciál tehát lenne - beleértve a versenyképes árualapot - ám a legtöbb cégnek sem tapasztalata, sem információja, se szakemberi háttere nincs.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm