7 °C Budapest

60 kkv jutott közel 4,9 milliárd forint tőkéhez

2009. május 4. 12:32

A Start Tőkegarancia Zrt. felmérése szerint 2007-ben 4.875 millió Ft friss tőkéhez jutottak a legalább évi 100 millió Ft árbevétellel rendelkező hazai kis- és középvállalkozások, szemben a 2006. évi 575 millió Ft-tal. A befektetést fogadó cégek száma pedig 60-ra nőtt, az egy évvel korábbi 35-ről.

A Start Zrt. második alkalommal készített felmérést a magyarországi kis- és középvállalkozásokba érkezett tőkebefektetések nagyságáról.* A felmérés a 2007. évben 100 millió Ft feletti árbevételt elkönyvelő 35.959 vállalkozásra terjedt ki. Ebben a vállalati körben összesen 588 cégnél, azaz a társaságok 1,6 százalékánál történt 2007-ben a saját tőke változásával egyidejűleg tulajdonosváltozás is, amely új, tőkeemeléssel befektető tulajdonos megjelenését valószínűsíti.

60 KKV jutott, 4.875 millió forint friss tőkéhez, új befektetőtől

Az 588 tőke- és tulajdonosváltozást megvizsgálva kiderült, hogy az esetek 90 százalékában a már meglévő tulajdonosi kör fektetett be egy-egy társaságba. Számos esetben a tulajdonos családtagok között történt átrendeződés, mely tőkeemeléssel is párosult. A meglévő tulajdonosi körhöz köthető befektetések kiszűrése után, a letisztított adatok alapján mindösszesen 60 társaságnál történt jelentős (tízmillió forintot meghaladó) és minden valószínűség szerint új, a meglévő tulajdonosoktól független befektető által végrehajtott tőkeemelés. A 60 vállalkozásba összesen 4.875 millió Ft tőkét fektettek az új tulajdonosok, ami átlagosan 81,3 millió Ft cégenkénti befektetést jelent. Az újonnan kibocsátott üzletrészeket, részvényeket a befektetők átlagosan a névérték 120%-ának megfelelő árfolyamértéken vásárolták meg.

A kisvállalkozások több tőkét vonzottak, mint a középvállalkozások

"A céltársaságok árbevételét vizsgálva láthattuk, hogy az évi 2 millió EUR alatti árbevételű cégek bizonyultak a legvonzóbb célpontnak" - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. A befektetések darabszáma alapján az összes befektetés 63 %-a a 2 millió EUR alatti árbevételű vállalkozásokba, míg 32%-a a 2-10 millió EUR közötti árbevételű cégekbe irányult. A 10 és 50 millió EUR közötti árbevételű társaságok aránya mindössze 5%. Ez az eredmény összhangban áll azzal az általános tapasztalattal, hogy elsősorban a kisebb árbevételű, korai szakaszban lévő társaságok vesznek igénybe tőkét fejlesztésükhöz, míg a nagyobb társaságok az alacsonyabb költségű hitelfinanszírozásból fejlesztenek és a bankok is hitelképesebbnek ítélik őket.

A befektetések értékének nagyságát vizsgálva is a 2 millió EUR alatti árbevételű vállalkozások vonták be a legtöbb tőkét, a 4.875 millió forintnyi összes befektetés 57%-át, 2.788 millió forintot. A 2-10 millió EUR közötti árbevételű társaságok az összes befektetés 37%-át, 1.808 millió forintot szereztek meg, míg a 10-50 millió EUR közöttiek 6%-át, 279 millió forintot.

Továbbra is többségben a hazai befektetők

Az elemzés adatbázisa alapján megállapítható volt, hogy a KKV-kba többségében belföldi befektetők fektetnek be. A 60 befektető közül 37 volt hazai, melyek közül, 18 gazdasági társaság, 15 magánszemély és négy állami befektetési társaság. A befektetők 38 százaléka (23 befektető) volt külföldi. Figyelmet érdemel, az a tavaly még nem tapasztalt jelenség, hogy a külföldi befektetők közül 11 off-shore cég volt.

Legek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 10 legnagyobb befektetés közel 3 milliárd Ft-ot, az összes befektetés 60%-kát tette ki. A legnagyobb összeget - 619 millió forintot - egy belföldi magánszemély fektetett be egy fővárosi szórakoztatóipari vállalkozásba. Második helyen egy állami befektetési társaság áll, amely több mint 600 millió Ft-ot fektetett be egy vízgazdálkodási területen működő társaságba. A harmadik helyet egy off-shore cég által egy feldolgozóipari cégben megvalósított 409 millió Ft-os befektetés szerezte meg.

Még mindig kevés a befektetett tőke a KKV szektorban, mi változott 2006-ról 2007-re?


Zoltán Csaba vezérigazgató

"Bár látványos a befektetések számának és értékének 2007. évi növekedése az előző évhez viszonyítva, ugyanakkor a 100 millió Ft feletti árbevételű KKV-k 35.000-es táborából mindössze 60 jutott friss tőkéhez, ami rendkívül alacsony számnak mondható. Vizsgálódásunk rövid időtartama még nem teszi egyértelművé, hogy a 2007. évi növekedés egy pozitív folyamat kezdete vagy egy egyszeri, kiugró eredmény. Négy-ötéves adatsor ismeretében bizonyára jobban megítélhetőek lesznek az adatok mögötti folyamatok, tendenciák, ezért a jövőben is folytatjuk a KKV-kba irányuló befektetések évenkénti elemzését." - összegezte véleményét Zoltán Csaba, az elemzést készítő Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A felmérések 2006. és 2007. évi fontosabb adatainak összehasonlításából kiderül, hogy 2007-re szinte minden főbb mutató jelentősen változott: nőtt a befektetések száma, összértéke és átlagos értéke. Több volt a külföldi befektető, mint egy évvel korábban, de a hazai befektetők száma még mindig magasabb. A befektetések száma alapján 2007-ben is a kereskedelem és javítás vezette az ágazati rangsort, de arányában több mint felére csökkent, 59%-ról 25%-ra. Ugyanakkor mind 2006-ban, mind 2007-ben a befektetések a kibocsátott új részvények vagy üzletrészek névértéke 120%-ának megfelelő árfolyamértéken valósultak meg.

A 2006. és 2007. évi felmérés főbb adatainak összehasonlítása 

*Az elemzéshez felhasznált adatok forrása az Opten Informatikai Kft. adatbázisa volt. A felmérés a 2007. évben legalább 100 millió Ft árbevételt elkönyvelő 35.959 vállalkozásra terjedt ki. A cégbíróságok a zártkörű részvénytársaságok cégkivonatában csak egyszemélyes részvénytársaság esetén tüntetik fel a tulajdonost, így a zártkörű részvénytársaságokban megvalósított tőkebefektetések nem jelennek meg a felmérés eredményeiben.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem