7 °C Budapest

60 kkv jutott közel 4,9 milliárd forint tőkéhez

2009. május 4. 12:32

A Start Tőkegarancia Zrt. felmérése szerint 2007-ben 4.875 millió Ft friss tőkéhez jutottak a legalább évi 100 millió Ft árbevétellel rendelkező hazai kis- és középvállalkozások, szemben a 2006. évi 575 millió Ft-tal. A befektetést fogadó cégek száma pedig 60-ra nőtt, az egy évvel korábbi 35-ről.

A Start Zrt. második alkalommal készített felmérést a magyarországi kis- és középvállalkozásokba érkezett tőkebefektetések nagyságáról.* A felmérés a 2007. évben 100 millió Ft feletti árbevételt elkönyvelő 35.959 vállalkozásra terjedt ki. Ebben a vállalati körben összesen 588 cégnél, azaz a társaságok 1,6 százalékánál történt 2007-ben a saját tőke változásával egyidejűleg tulajdonosváltozás is, amely új, tőkeemeléssel befektető tulajdonos megjelenését valószínűsíti.

60 KKV jutott, 4.875 millió forint friss tőkéhez, új befektetőtől

Az 588 tőke- és tulajdonosváltozást megvizsgálva kiderült, hogy az esetek 90 százalékában a már meglévő tulajdonosi kör fektetett be egy-egy társaságba. Számos esetben a tulajdonos családtagok között történt átrendeződés, mely tőkeemeléssel is párosult. A meglévő tulajdonosi körhöz köthető befektetések kiszűrése után, a letisztított adatok alapján mindösszesen 60 társaságnál történt jelentős (tízmillió forintot meghaladó) és minden valószínűség szerint új, a meglévő tulajdonosoktól független befektető által végrehajtott tőkeemelés. A 60 vállalkozásba összesen 4.875 millió Ft tőkét fektettek az új tulajdonosok, ami átlagosan 81,3 millió Ft cégenkénti befektetést jelent. Az újonnan kibocsátott üzletrészeket, részvényeket a befektetők átlagosan a névérték 120%-ának megfelelő árfolyamértéken vásárolták meg.

A kisvállalkozások több tőkét vonzottak, mint a középvállalkozások

"A céltársaságok árbevételét vizsgálva láthattuk, hogy az évi 2 millió EUR alatti árbevételű cégek bizonyultak a legvonzóbb célpontnak" - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. A befektetések darabszáma alapján az összes befektetés 63 %-a a 2 millió EUR alatti árbevételű vállalkozásokba, míg 32%-a a 2-10 millió EUR közötti árbevételű cégekbe irányult. A 10 és 50 millió EUR közötti árbevételű társaságok aránya mindössze 5%. Ez az eredmény összhangban áll azzal az általános tapasztalattal, hogy elsősorban a kisebb árbevételű, korai szakaszban lévő társaságok vesznek igénybe tőkét fejlesztésükhöz, míg a nagyobb társaságok az alacsonyabb költségű hitelfinanszírozásból fejlesztenek és a bankok is hitelképesebbnek ítélik őket.

A befektetések értékének nagyságát vizsgálva is a 2 millió EUR alatti árbevételű vállalkozások vonták be a legtöbb tőkét, a 4.875 millió forintnyi összes befektetés 57%-át, 2.788 millió forintot. A 2-10 millió EUR közötti árbevételű társaságok az összes befektetés 37%-át, 1.808 millió forintot szereztek meg, míg a 10-50 millió EUR közöttiek 6%-át, 279 millió forintot.

Továbbra is többségben a hazai befektetők

Az elemzés adatbázisa alapján megállapítható volt, hogy a KKV-kba többségében belföldi befektetők fektetnek be. A 60 befektető közül 37 volt hazai, melyek közül, 18 gazdasági társaság, 15 magánszemély és négy állami befektetési társaság. A befektetők 38 százaléka (23 befektető) volt külföldi. Figyelmet érdemel, az a tavaly még nem tapasztalt jelenség, hogy a külföldi befektetők közül 11 off-shore cég volt.

Legek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 10 legnagyobb befektetés közel 3 milliárd Ft-ot, az összes befektetés 60%-kát tette ki. A legnagyobb összeget - 619 millió forintot - egy belföldi magánszemély fektetett be egy fővárosi szórakoztatóipari vállalkozásba. Második helyen egy állami befektetési társaság áll, amely több mint 600 millió Ft-ot fektetett be egy vízgazdálkodási területen működő társaságba. A harmadik helyet egy off-shore cég által egy feldolgozóipari cégben megvalósított 409 millió Ft-os befektetés szerezte meg.

Még mindig kevés a befektetett tőke a KKV szektorban, mi változott 2006-ról 2007-re?


Zoltán Csaba vezérigazgató

"Bár látványos a befektetések számának és értékének 2007. évi növekedése az előző évhez viszonyítva, ugyanakkor a 100 millió Ft feletti árbevételű KKV-k 35.000-es táborából mindössze 60 jutott friss tőkéhez, ami rendkívül alacsony számnak mondható. Vizsgálódásunk rövid időtartama még nem teszi egyértelművé, hogy a 2007. évi növekedés egy pozitív folyamat kezdete vagy egy egyszeri, kiugró eredmény. Négy-ötéves adatsor ismeretében bizonyára jobban megítélhetőek lesznek az adatok mögötti folyamatok, tendenciák, ezért a jövőben is folytatjuk a KKV-kba irányuló befektetések évenkénti elemzését." - összegezte véleményét Zoltán Csaba, az elemzést készítő Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A felmérések 2006. és 2007. évi fontosabb adatainak összehasonlításából kiderül, hogy 2007-re szinte minden főbb mutató jelentősen változott: nőtt a befektetések száma, összértéke és átlagos értéke. Több volt a külföldi befektető, mint egy évvel korábban, de a hazai befektetők száma még mindig magasabb. A befektetések száma alapján 2007-ben is a kereskedelem és javítás vezette az ágazati rangsort, de arányában több mint felére csökkent, 59%-ról 25%-ra. Ugyanakkor mind 2006-ban, mind 2007-ben a befektetések a kibocsátott új részvények vagy üzletrészek névértéke 120%-ának megfelelő árfolyamértéken valósultak meg.

A 2006. és 2007. évi felmérés főbb adatainak összehasonlítása 

*Az elemzéshez felhasznált adatok forrása az Opten Informatikai Kft. adatbázisa volt. A felmérés a 2007. évben legalább 100 millió Ft árbevételt elkönyvelő 35.959 vállalkozásra terjedt ki. A cégbíróságok a zártkörű részvénytársaságok cégkivonatában csak egyszemélyes részvénytársaság esetén tüntetik fel a tulajdonost, így a zártkörű részvénytársaságokban megvalósított tőkebefektetések nem jelennek meg a felmérés eredményeiben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem