10 °C Budapest

A technológiai fejlesztést célzó pályázatokon idén előtérbe kerültek a hazai KKV-k

Pénzcentrum
2008. november 4. 10:46

Míg 2007-ben 20 milliárd forint pályázati forráshoz juthattak a hazai KKV-k beruházásaik és technológia fejlesztéseik finanszírozására, addig 2008-ban az összeg 30 milliárd forint fölé emelkedett. Bár a nyertesek száma mindkét évben elmaradt a GVOP nyertesek számától, az elnyert támogatások összege meghaladja a 2004-2006 között elnyert támogatások éves átlagát.

A 2004-2006 között működő Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében a kifejezetten a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó támogatások összege elérte a 41,7 milliárd forintot. Emellett az egyéb, például az ipari és szolgáltatói szektor versenyképességének fejlesztését célzó GVOP támogatásokból is sok kis- és középvállalkozás részesült, így az általuk évente elnyert támogatások összege meghaladta a 20 milliárd forintot, és évente két-háromezer KKV részesült támogatásban. A sikeres GVOP pályázatokhoz képest az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kiírt forrás mértéke a felfokozott várakozások miatt bizonyos mértékű csalódást keltett, amelyhez hozzájárult, hogy a 2007 során nagy érdeklődéssel várt eredményeket csak 2007. második felétől, illetve a nagyobb összegű támogatások esetében csak október végén hirdették ki. "A GVOP-s tapasztalatokhoz képest kevesebb pályázat nyert, ugyanakkor a 2008. évi növekedésnek köszönhetően a kis- és középvállalkozások által elnyert technológiai fejlesztést célzó forrás a 2004 és 2006 közötti átlagnál magasabb összeget ért el. Összességében az ÚMFT vállalkozások technológiai fejlesztését célzó kiírásaiban a nyertesek 95%-a volt KKV, akik a szétosztott támogatások összegének csaknem háromnegyedét nyerték el 2007-ben és 2008-ban." - emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia Zrt. üzletágigazgatója.

KKV fejlesztési pályázatok - 2007

A 2007. év elején megjelentetett pályázati kiírások közül a kizárólag hazai kis- és középvállalkozások által igénybe vehető támogatások keretösszege 18,3 milliárd forint volt. Az 1. táblázatban látható, hogy az egyes pályázatokat milyen keretösszeggel írták ki, mekkora volt az igényelt támogatás és mennyi volt a nyertes pályázatok száma és összege. A kiírások közül a hazai KKV-k támogatására a GOP-2.1.1/A, a GOP-2.1.1/B, a GOP-2.1.2/B és a KMOP-1.2.1/A, illetve a KMOP-1.2.1/B irányult, amelyeken összesen 13,3 milliárd forint került szétosztásra.

1. táblázat: a 2007. évi vállalkozások fejlesztését célzó támogatások


A GOP-2.1.2/D és a KMOP-1.2.2 jelű, az induló vállalkozások támogatását célzó pályázati kiírások pályázói is tipikusan KKV-k, azonban míg a kiírások 2007-ben kerültek meghirdetésre, az eredmények csak 2008. második negyedévében kerültek kihirdetésre, ezért ezt a két kiírást a 2008. évi pályázatoknál vettük figyelembe.

A hazai kis- és középvállalkozások láthatóan nem használták ki a rendelkezésre álló keretet. Még a KKV-k forráshoz jutásának könnyítését célzó intézkedések - mint például: a 2007-ben debütált automatikus elbírálású pályázati rendszer, a biztosítékmentesség határának 10 millió forintra emelése, és az ötről három évre csökkentett fenntartási időszak - sem gyarapították megfelelően a pályázók körét. A korábbi évekhez képest visszafogott érdeklődés oka egyrészt a korábbinál sokkal szigorúbb (pl. árbevétel növekedési követelmények) és komplexebb (pl. esélyegyenlőségi és fenntarthatósági szempontok) pályázati feltételek, másrészt a korábban elnyert GVOP támogatások elszámolásával kapcsolatos problémák, a kifizetések elhúzódása lehetett. Legjobban a legkisebb vállalkozások érdeklődése maradt el a várakozásoktól, pedig a mikro- és kisvállalkozások által igénybe vehető támogatások egyszerűsített és gyors átfutása elvben jelentősen emelhette volna az igénybevételi kedvet. A maximum 10 millió forint összegű támogatásra pályázók közül az a vállalkozás, amely a feltételeknek megfelelt, automatikusan elnyerte a támogatást, és biztosítékot sem kellett nyújtania. A még így is visszafogott érdeklődés miatt a GOP-2.1.1/A jelű kiírásnál a rendelkezésre álló keretösszegnek csak mindössze felét osztották szét a pályázók között. Ezzel szemben a hazánkban működő multinacionális cégek és a hazai nagyvállalatok érdeklődése nagy volt a támogatások iránt, a GOP-2.1.1/C és a GOP-2.1.2/C pályázati kiírás esetében a 12,7 milliárd forintos keretösszeggel szemben 23,9 milliárd forint támogatást osztottak szét 153 vállalkozás között. Az ezeken a pályázatokon elnyert támogatásokból a legnagyobb összegeket a multinacionális cégek és a hazai nagyvállalatok szerezték meg, de számos KKV is nyert fejlesztési forrást ezekben a kiírásokban.

Összességében tehát megállapítható, hogy a 2007. évben a hazai kis- és középvállalkozások közül a korábbi évekhez és a várakozásokhoz képest jelentősen kevesebben szereztek forrást, a korábbi 2-3000 nyertes vállalkozás helyett csak mintegy 1300 KKV jutott támogatáshoz. Ugyanakkor a KKV-k által megszerzett források összege 20 milliárd forint körül alakult, ami megfelelt a GVOP keretében megszerzett források szintjének, továbbá az is tény, hogy az előző években elnyert GVOP támogatásokkal kapcsolatos kifizetések jelentős része is erre az időszakra esett, a támogatások kifizetésében korábban tapasztalt hosszú csúszások érdemben csökkentek, ezért a 2004 és 2006 között támogatást elnyert vállalkozások pénzügyi helyzete újabb források megszerzése nélkül is javulhatott.

A KKVk számára kedvező változások 2008-ban

A kis- és középvállalkozások szempontjából 2008-ban jelentős változások történtek. Egyrészt a kiírások keretösszegeiben jelentős átcsoportosítás történt a kizárólag hazai KKV-k által igénybe vehető támogatások javára. Másrészt a kiírások feltételrendszere is kedvezően módosult, a támogatási intenzitás emelkedése mellett jelentősen növekedett a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg: az automatikus elbírálású GOP-2.1.1/A kiírás esetében 10 millió forintról 20 millió forintra, a GOP 2.1.1/B és GOP 2.1.2/B jelű kiírás esetében pedig 50 millió forintról 150 millió forintra. A korábbi szigorú pályázati feltételeken szintén jelentősen enyhítettek, így például csökkent a minimális árbevétel növekedési követelmény, amelyet nem három, hanem csak két éven keresztül kell teljesíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2. táblázat: a 2008. évi vállalkozások fejlesztését célzó támogatások


* le nem zárt pályázati kiírás

A 2. táblázat adatai alapján a kifejezetten KKV-k számára 2008. évben elérhető beruházási és technológiafejlesztési támogatások keretösszege 2007-hez képest több mint kétszeresére emelkedett, és 38,7 milliárd forintot ért el. A keretösszegek változása mellett az érdeklődés is jelentősen megnőtt a hazai kis- és középvállalkozások részéről. A GOP-2.1.1/A jelű kiírás esetében a 2007. évi 3 milliárd forinttal szemben eddig 6,6 milliárd forintnyi forrás került szétosztásra, és itt még most is adhatók be pályázatok. A B jelű GOP kiírások esetében is közel kétszeres a növekedés.

Ezzel szemben a multinacionális cégek és nagyvállalatok által is igénybe vehető pályázati kiírásokban elnyert támogatási összeg közel a felére, a 2007. évi 23,9 milliárd forintról 12,3 milliárd forintra csökkent.

Összességében az Új Magyarország Fejlesztési Terv vállalkozások technológiai fejlesztését célzó kiírásaiban 2007-ben 1395 pályázatot támogattak 37,1 milliárd forint összegben, míg 2008-ban eddig 1378 nyertest hirdettek, akik összesen 43,0 milliárd forint támogatást nyertek el. A nyertes pályázatok nagy részét a hazai kis- és középvállalkozások adták be, és az elnyert támogatási összegből 2008-ban jelentősen nagyobb összeggel részesültek mint 2007-ben. A nyertes pályázók száma az elmúlt két évben összesen 2773 volt, akik összesen 80,1 milliárd forintot nyertek el, amelyből mintegy 2650 volt KKV, akik összesen 50-60 milliárd forintot nyertek el.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem