Biztonságosabb lesz a főút: 8,9 milliárdért

2009. március 17. 16:30

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megerősítik a 4. számú főút két szakaszának burkolatát. A hajdú-bihar megyei szakasz támogatási szerződését ma, a nyírbogdányi szakaszét pedig a múlt héten írták alá. A két, több mint 8,9 milliárd forint összköltségvetésű projekt 2010 őszére készül el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 4. számú főút Magyarország leghosszabb és legterheltebb főútja. Az úton nagy a személy- és teherforgalom, a balesetek aránya országos viszonylatban is magasnak tekinthető.

Az út szabolcs-szatmár-bereg megyei szakaszának 11,5 tonnás tengelyterhelésre való megerősítéséről 2009. március 12-én Molnár Csaba közlekedési miniszter részvételével írtak alá támogatási szerződést. A beruházás célja a főút megyei szakaszán leromlott burkolatok teherbírásának megerősítése, mellyel biztonságosabbá válik a magyar-ukrán tranzitforgalom. A program végrehajtása két ütemben történik, jelen támogatási szerződés a program második ütemére, az építési engedély köteles szakaszokra vonatkozik. Mindkét ütem megvalósulása után a főút teljes szabolcs-szatmár-bereg megyei szakasza képes lesz a 11,5 tonnás tengelyterhelés elviselésére, az érintett szakaszokon új csomópontok létesülnek és javulnak a térség elérhetőségének körülményei.

A 2008. nyarán elkezdett és 2009. októberében befejeződő első ütem összköltsége 2,8 milliárd forint. A projekt összköltsége 5,6 milliárd forint, az uniós támogatás 100%-os.

A 4. számú főút hajdú-bihar megyei szakaszán megvalósuló uniós fejlesztésekről a mai napon írtak alá támogatási szerződést. A projekt keretében a már 2003-ban megépült, Hajdúszoboszlót elkerülő szakaszig kell a 11,5 tonnás tengelyterhelésre való megerősítést elvégezni, a 2x1 sávos szakasz hossza 26 km. A megerősítés mellett 4 csomópontot és közvilágítási hálózatot, valamint a Keleti Főcsatorna hídjának felújítását is elvégzik. A 2009 őszén kezdődő beruházás összköltsége 3,3 milliárd forint, melyből 2,8 milliárd forint az uniós támogatás. A forgalomba helyezés várható időpontja 2010 nyara.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20