14 °C Budapest

Milliókba kerülhet az elveszett céges laptop!

2009. április 24. 16:32

Ha céges laptopot hordasz magaddal, jobb, ha egy pillanatra sem téveszted szem elől. Az anyagi kár ugyanis hatalmas lehet, attól függően, milyen értékesek a rajta tárolt információk.

Érdekes kutatást szponzorált az Intel: a vizsgálat arra volt kíváncsi, vajon mennyi is egy cég valódi vesztesége, ha egy kolléga elhagyja a laptopját. A kérdőíveket 29 amerikai nagycégnél töltötték ki, melyekben 138 laptop veszett el az elmúlt 12 hónap során.

Az értékeket a következő hét érték alapján számolták: a laptop ára, a nyomozás, illetve a bírósági procedúra költségei, az elveszett adatok értéke, elveszett szellemi tulajdon értéke, kieső termelékenység és egyéb (főleg jogi) költségek.


Az eredmény megdöbbentő: egy gép elvesztésének átlagos költségvonzata 49 246 dollár, ami több, mint 11 millió forint. A skála persze igen széles, attól függően, hogy milyen károkat szenvedett el a cég a laptop kiesése miatt. A legalacsonyabb érték 1 213 dollár volt a beérkezett válaszok alapján, a legnagyobb kár becsült értéke elérte a 200 000 dollárt.

A cégeknek nem csak a gép beszerzési értékével kéne számolniuk a károk felmérésekor. Az mindössze a teljes összeg 2 százalékát képviseli. Az elvesztett adatok viszont 80 százalékot tesznek ki általában - összegezte az eredményeket Larry Ponemon, a kutatást végző Ponemon Institute elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elveszett laptopokból származó kár értéke szoros összefüggést mutat a tulajdonos cégben betöltött szerepével. Meglepő módon a károk nem annyira divízióvezetők körében magasak, ott "mindössze" 28 449 dollár volt az átlag. A menedzserek és igazgatók laptopjai viszont 60 781, illetve 61 040 dollár mínuszt jelentettek átlagosan a cégeknek.

Jelentősen csökkenthetőek a veszteségek, ha a tárolt adatok titkosítva vannak, hiszen az eltűnt információkat nem tudja a tolvaj felhasználni. Szintén fontos körülmény, hogy a dolgozó azonnal jelentse a gép eltűnését. Ha a lopás napján jelenti a "balesetet" az alig 8 950 dollár veszteséget jelent, azonban egy hét alatt ez az össze 115 849 dollárra nőhet.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17