4 °C Budapest

Milliókba kerülhet az elveszett céges laptop!

2009. április 24. 16:32

Ha céges laptopot hordasz magaddal, jobb, ha egy pillanatra sem téveszted szem elől. Az anyagi kár ugyanis hatalmas lehet, attól függően, milyen értékesek a rajta tárolt információk.

Érdekes kutatást szponzorált az Intel: a vizsgálat arra volt kíváncsi, vajon mennyi is egy cég valódi vesztesége, ha egy kolléga elhagyja a laptopját. A kérdőíveket 29 amerikai nagycégnél töltötték ki, melyekben 138 laptop veszett el az elmúlt 12 hónap során.

Az értékeket a következő hét érték alapján számolták: a laptop ára, a nyomozás, illetve a bírósági procedúra költségei, az elveszett adatok értéke, elveszett szellemi tulajdon értéke, kieső termelékenység és egyéb (főleg jogi) költségek.


Az eredmény megdöbbentő: egy gép elvesztésének átlagos költségvonzata 49 246 dollár, ami több, mint 11 millió forint. A skála persze igen széles, attól függően, hogy milyen károkat szenvedett el a cég a laptop kiesése miatt. A legalacsonyabb érték 1 213 dollár volt a beérkezett válaszok alapján, a legnagyobb kár becsült értéke elérte a 200 000 dollárt.

A cégeknek nem csak a gép beszerzési értékével kéne számolniuk a károk felmérésekor. Az mindössze a teljes összeg 2 százalékát képviseli. Az elvesztett adatok viszont 80 százalékot tesznek ki általában - összegezte az eredményeket Larry Ponemon, a kutatást végző Ponemon Institute elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elveszett laptopokból származó kár értéke szoros összefüggést mutat a tulajdonos cégben betöltött szerepével. Meglepő módon a károk nem annyira divízióvezetők körében magasak, ott "mindössze" 28 449 dollár volt az átlag. A menedzserek és igazgatók laptopjai viszont 60 781, illetve 61 040 dollár mínuszt jelentettek átlagosan a cégeknek.

Jelentősen csökkenthetőek a veszteségek, ha a tárolt adatok titkosítva vannak, hiszen az eltűnt információkat nem tudja a tolvaj felhasználni. Szintén fontos körülmény, hogy a dolgozó azonnal jelentse a gép eltűnését. Ha a lopás napján jelenti a "balesetet" az alig 8 950 dollár veszteséget jelent, azonban egy hét alatt ez az össze 115 849 dollárra nőhet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem