20 °C Budapest

Milliókba kerülhet az elveszett céges laptop!

2009. április 24. 16:32

Ha céges laptopot hordasz magaddal, jobb, ha egy pillanatra sem téveszted szem elől. Az anyagi kár ugyanis hatalmas lehet, attól függően, milyen értékesek a rajta tárolt információk.

Érdekes kutatást szponzorált az Intel: a vizsgálat arra volt kíváncsi, vajon mennyi is egy cég valódi vesztesége, ha egy kolléga elhagyja a laptopját. A kérdőíveket 29 amerikai nagycégnél töltötték ki, melyekben 138 laptop veszett el az elmúlt 12 hónap során.

Az értékeket a következő hét érték alapján számolták: a laptop ára, a nyomozás, illetve a bírósági procedúra költségei, az elveszett adatok értéke, elveszett szellemi tulajdon értéke, kieső termelékenység és egyéb (főleg jogi) költségek.


Az eredmény megdöbbentő: egy gép elvesztésének átlagos költségvonzata 49 246 dollár, ami több, mint 11 millió forint. A skála persze igen széles, attól függően, hogy milyen károkat szenvedett el a cég a laptop kiesése miatt. A legalacsonyabb érték 1 213 dollár volt a beérkezett válaszok alapján, a legnagyobb kár becsült értéke elérte a 200 000 dollárt.

A cégeknek nem csak a gép beszerzési értékével kéne számolniuk a károk felmérésekor. Az mindössze a teljes összeg 2 százalékát képviseli. Az elvesztett adatok viszont 80 százalékot tesznek ki általában - összegezte az eredményeket Larry Ponemon, a kutatást végző Ponemon Institute elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elveszett laptopokból származó kár értéke szoros összefüggést mutat a tulajdonos cégben betöltött szerepével. Meglepő módon a károk nem annyira divízióvezetők körében magasak, ott "mindössze" 28 449 dollár volt az átlag. A menedzserek és igazgatók laptopjai viszont 60 781, illetve 61 040 dollár mínuszt jelentettek átlagosan a cégeknek.

Jelentősen csökkenthetőek a veszteségek, ha a tárolt adatok titkosítva vannak, hiszen az eltűnt információkat nem tudja a tolvaj felhasználni. Szintén fontos körülmény, hogy a dolgozó azonnal jelentse a gép eltűnését. Ha a lopás napján jelenti a "balesetet" az alig 8 950 dollár veszteséget jelent, azonban egy hét alatt ez az össze 115 849 dollárra nőhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?