17 °C Budapest

Jövőre tényleg lesz egyéni cég

2009. április 24. 09:15

Várhatóan következő évtől új törvény szabályozza az egyéni vállalkozásokat, és az egyéni cégeket. Utóbbival egy új szereplője lesz a hazai gazdasági életnek, amely valódi, cégnyilvántartásba bejegyzett vállalkozás lesz.

Valódi vállalkozás lesz olyan értelemben, hogy vonatkoznak rá a cégjogi, a számviteli, a csőd- és felszámolási szabályok is, vagyis a gazdasági forgalom egyenrangú szereplője lesz.

A most érvényben lévő 18 éves, egyéni vállalkozókról szóló törvényt már két éve meg akarják változtatni, hogy az abban szereplő egyéni cég fogalma valódi tartalommal bírjon.

A tervek szerint a bejelentéssel, változásokkal, megszűnéssel kapcsolatos eljárások a jövőben csak elektronikus úton kezdeményezhetők, amihez azonban a vállalkozók teljeskörű, ingyenes információkat, és konkrét technikai segítséget kapnak.

Nem lesz kötelező a vállalkozói igazolvány kiváltása sem, bár a lehetőség megmarad. Ezen túl megvalósul a szakmai érdekképviseletek régóta áhított igénye, hogy a vállalkozó szüneteltethesse tevékenységét, vagyis ne kelljen visszaadnia, majd újra kiváltania vállalkozói igazolványát. Mostantól legalább 2 hónap, de maximum 5 évig szüneteltethetik az önfoglalkoztatók tevékenységüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyéni cég jogi személyiség nélküli jogalany, mint például a bt., melynek vagyona elkülönül az egyéni vállalkozó vagyonától, cégneve alatt jogokat, és kötelezettségeket szerezhet, szerződéseket köthet és perelhet is.

A korlátlan, vagy korlátolt felelősség egyéni mérlegelés kérdése lesz, vagyis a vállalkozó eldöntheti, hogy az egyéni cég tőkéjét meghaladó kötelezettségért felelősséget vállal-e magánvagyonával is.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?