17 °C Budapest

Jövőre tényleg lesz egyéni cég

2009. április 24. 09:15

Várhatóan következő évtől új törvény szabályozza az egyéni vállalkozásokat, és az egyéni cégeket. Utóbbival egy új szereplője lesz a hazai gazdasági életnek, amely valódi, cégnyilvántartásba bejegyzett vállalkozás lesz.

Valódi vállalkozás lesz olyan értelemben, hogy vonatkoznak rá a cégjogi, a számviteli, a csőd- és felszámolási szabályok is, vagyis a gazdasági forgalom egyenrangú szereplője lesz.

A most érvényben lévő 18 éves, egyéni vállalkozókról szóló törvényt már két éve meg akarják változtatni, hogy az abban szereplő egyéni cég fogalma valódi tartalommal bírjon.

A tervek szerint a bejelentéssel, változásokkal, megszűnéssel kapcsolatos eljárások a jövőben csak elektronikus úton kezdeményezhetők, amihez azonban a vállalkozók teljeskörű, ingyenes információkat, és konkrét technikai segítséget kapnak.

Nem lesz kötelező a vállalkozói igazolvány kiváltása sem, bár a lehetőség megmarad. Ezen túl megvalósul a szakmai érdekképviseletek régóta áhított igénye, hogy a vállalkozó szüneteltethesse tevékenységét, vagyis ne kelljen visszaadnia, majd újra kiváltania vállalkozói igazolványát. Mostantól legalább 2 hónap, de maximum 5 évig szüneteltethetik az önfoglalkoztatók tevékenységüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyéni cég jogi személyiség nélküli jogalany, mint például a bt., melynek vagyona elkülönül az egyéni vállalkozó vagyonától, cégneve alatt jogokat, és kötelezettségeket szerezhet, szerződéseket köthet és perelhet is.

A korlátlan, vagy korlátolt felelősség egyéni mérlegelés kérdése lesz, vagyis a vállalkozó eldöntheti, hogy az egyéni cég tőkéjét meghaladó kötelezettségért felelősséget vállal-e magánvagyonával is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45