7 °C Budapest

Még több uniós pénz a vállakozások túléléséhez

Pénzcentrum
2009. március 23. 08:45

Összesen 257 milliárd forintot csoportosít át a kormány az Új Magyarország fejlesztési terv programjai között, hogy a vállalkozások a megváltozott gazdasági körülményekre megfelelően tudjanak reagálni.

A pénzügyi válság kirobbanásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a krízis miatt legelőször az a szektor kerül majd veszélybe, mely a dolgozók 70 százalékát foglalkoztatja: a kis- és középvállalati szektort. A nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozásoknak az Új Magyarország fejlesztési terv forrásai nyújthatnak némi gazdasági felhajtóerőt.

A korábban bejelentett, a cégek számára meghirdetett 1 400 milliárd forintos csomag is részben uniós forrásokból áll össze. Az ÚMFT-ben eredetileg a források 17 százalékával támogatták közvetlenül a vállalkozásokat, ez az arány 30 százalék fölé emelkedhet a kormány most bejelentett átcsoportosításainak köszönhetően. A megmozgatott összeg 257 milliárd forint lehet, a pontos összegekről egyelőre még folyik az egyeztetés az Európai Unióval.

Az Államreform operatív program pénzügyi keretéből 2009-2010-re 16 milliárd forintot vonnak el, s azt a Társadalmi megújulás operatív programba helyezik át. A Közlekedési operatív programból 60 milliárd forint kerül át a Gazdaságfejlesztési operatív programba. Ugyancsak az utóbbira további 51 milliárd forint jut a Társadalmi infrastruktúra operatív programból. A Közép-magyarországi operatív programon belül 20 milliárd forintot csoportosítanak át. Mindemellett, a prioritásokon belül - mint a vállalkozások komplex fejlesztése - összesen 110 milliárd forintot mozgat meg a kormány pályázatok között. Az előbbi számok azt jelentik, hogy a munkaerő foglalkoztathatóságának javítása érdekében járulékkedvezményekkel támogatják a legalább öt főt alkalmazó mikro- és kisvállalkozásokat a Társadalmi megújulás operatív program forrásaiból.

Az ÚMFT hétéves pénzügyi keretének több mint a fele már elérhető a pályázók számára. Most azt kell megvalósítani, hogy a források támasztotta kereslet is megjelenjen a piacon, különösen a nagy infrastrukturális fejlesztések induljanak be. A korábbi 25-ről 35, illetve 40 százalékra emelték az előlegek mértékét, és ezzel a lehetőséggel nemcsak az önkormányzatok és a költségvetési szervezetek, hanem a vállalkozások is élhetnek. A rendszert az is gyorsítja, hogy a legkelendőbb automatikus pályázaton, amelynek átfutási ideje 3-4 hét, a korábbi 20 millió forintról 50 millióra - a központi régióban 10-ről 20 millióra - emelték az igényelhető összeg maximumát. Az is fontos, hogy továbbra is minél többen legyenek képesek élni a lehetőségekkel. Ezért enyhültek a belépőkkel szemben támasztott követelmények: az elfogadott árbevétel-csökkenés akár 25 százalék is lehet a pályázat benyújtását megelőző évhez képest.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem