18 °C Budapest

A cseh Hamé szorította ki a Globust a piacról

2009. március 23. 09:45

A Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint a cseh Hamé három év alatt teljesen kiszorította a Globus máj-és vagdalthús-termékeit a magyar üzletek polcairól.

Szórádi Sándor szerint ebben súlyos felelősség terheli a Globus francia tulajdonosait is. Az elnök elmondta: tíz éve még 168 konzervüzem működött hazánkban, 90 százalékban magyar tulajdonban. Mára azonban a működő -és a szigorú uniós előírásoknak megfelelő- üzemek száma 15-re olvadt, és ezeknek is már csak a fele van magyar tulajdonban.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint is egy tíz éve kezdődött folyamat végállomása a Globus bezárása. A hazai élelmiszeripar fokozatosan elveszítette belső piacait, a magyar gyártók a magas adó-és járulékterhek miatt versenyhátrányt szenvednek a környező országokkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, múlt hétfőn a francia kézen lévő Globus végleg befejezte a budapesti, Maglódi úti gyárában a húsos termékeinek gyártását, és a gyár kétszáz dolgozója is új állás után nézhet.

A döntés mögött az elmúlt évek lassú, majd utóbbi hónapok rohamos keresletcsökkenése áll, de szerepet játszott a gyenge forint is, hiszen ezáltal az importált alapanyagok árai jelentősen megemelkedtek.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?