1 °C Budapest

A cseh Hamé szorította ki a Globust a piacról

2009. március 23. 09:45

A Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint a cseh Hamé három év alatt teljesen kiszorította a Globus máj-és vagdalthús-termékeit a magyar üzletek polcairól.

Szórádi Sándor szerint ebben súlyos felelősség terheli a Globus francia tulajdonosait is. Az elnök elmondta: tíz éve még 168 konzervüzem működött hazánkban, 90 százalékban magyar tulajdonban. Mára azonban a működő -és a szigorú uniós előírásoknak megfelelő- üzemek száma 15-re olvadt, és ezeknek is már csak a fele van magyar tulajdonban.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint is egy tíz éve kezdődött folyamat végállomása a Globus bezárása. A hazai élelmiszeripar fokozatosan elveszítette belső piacait, a magyar gyártók a magas adó-és járulékterhek miatt versenyhátrányt szenvednek a környező országokkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, múlt hétfőn a francia kézen lévő Globus végleg befejezte a budapesti, Maglódi úti gyárában a húsos termékeinek gyártását, és a gyár kétszáz dolgozója is új állás után nézhet.

A döntés mögött az elmúlt évek lassú, majd utóbbi hónapok rohamos keresletcsökkenése áll, de szerepet játszott a gyenge forint is, hiszen ezáltal az importált alapanyagok árai jelentősen megemelkedtek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem