29 °C Budapest

A cseh Hamé szorította ki a Globust a piacról

2009. március 23. 09:45

A Tartósítóipari Szövetség elnöke szerint a cseh Hamé három év alatt teljesen kiszorította a Globus máj-és vagdalthús-termékeit a magyar üzletek polcairól.

Szórádi Sándor szerint ebben súlyos felelősség terheli a Globus francia tulajdonosait is. Az elnök elmondta: tíz éve még 168 konzervüzem működött hazánkban, 90 százalékban magyar tulajdonban. Mára azonban a működő -és a szigorú uniós előírásoknak megfelelő- üzemek száma 15-re olvadt, és ezeknek is már csak a fele van magyar tulajdonban.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint is egy tíz éve kezdődött folyamat végállomása a Globus bezárása. A hazai élelmiszeripar fokozatosan elveszítette belső piacait, a magyar gyártók a magas adó-és járulékterhek miatt versenyhátrányt szenvednek a környező országokkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, múlt hétfőn a francia kézen lévő Globus végleg befejezte a budapesti, Maglódi úti gyárában a húsos termékeinek gyártását, és a gyár kétszáz dolgozója is új állás után nézhet.

A döntés mögött az elmúlt évek lassú, majd utóbbi hónapok rohamos keresletcsökkenése áll, de szerepet játszott a gyenge forint is, hiszen ezáltal az importált alapanyagok árai jelentősen megemelkedtek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?