13 °C Budapest

APEH: már 400 kishalat faltak fel a nagyhalak!

Pénzcentrum
2009. március 6. 09:00

Bár a gazdasági és pénzügyi válság kimenetelét, időtartamát és következményeit senki sem tudja pontosan megjósolni, úgy tűnik, a tőkeerős befektetők egy része már úgy ítéli meg, közeleg a mélypont és elérkezett a cégvásárlások ideje. A különböző dunántúli szakmai szervezetek, pénzintézetek, önkormányzatok, valamint az APEH és a helyi kamarák adatai szerint az elmúlt két-két és fél hónapban felgyorsultak a tranzakciók, eddig már mintegy 400 felvásárlásról érkezett hír.

Az adatok összesítése során kiderült, hogy a legjelentősebb változások a nyugat- és a közép-dunántúli régión belül vannak. Több mint 300 olyan hazai, illetve külföldi tulajdonban lévő cégről tudnak, amely az elmúlt hetekben különböző tranzakciókba kezdett a régión belül, illetve az ország más részein.

Az adatokból kitűnik, hogy a fúziós törekvések a legnagyobb gondokkal küzdő ágazatokban a legerősebbek. A textil- és ruházati ipar területén több mint 60, az építőiparban több mint 40, a kereskedelemben csaknem 30 tranzakció történt. A kiszemelt célpont általában egy-egy olyan, az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe jutott vállalat, amellyel a felvásárló évek óta kapcsolatban állt.

A vevők döntő többsége olyan, viszonylag tőkeerős középvállalat, amely még ma is stabil piacokkal rendelkezik s üzleti stratégiájában további terjeszkedés szerepel. Döntéseikben fontos szempont, hogy olcsón fejlesztési területhez, korszerű gépekhez, jól képzett munkaerőhöz s nem utolsósorban piachoz jutnak.

A további működtetést szem előtt tartva zömében még a felszámolás, végelszámolás előtt vásárolnak. Megfigyelhető, hogy a befektető saját cégének kapacitását csökkenti, egy-egy kisebb hatékonysággal működő telephelyét bezárja, esetleg bérelt dolgozóit is elküldi, és a feladatok egy részét új szerzeményéhez csoportosítja.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm