3 °C Budapest

APEH: már 400 kishalat faltak fel a nagyhalak!

Pénzcentrum
2009. március 6. 09:00

Bár a gazdasági és pénzügyi válság kimenetelét, időtartamát és következményeit senki sem tudja pontosan megjósolni, úgy tűnik, a tőkeerős befektetők egy része már úgy ítéli meg, közeleg a mélypont és elérkezett a cégvásárlások ideje. A különböző dunántúli szakmai szervezetek, pénzintézetek, önkormányzatok, valamint az APEH és a helyi kamarák adatai szerint az elmúlt két-két és fél hónapban felgyorsultak a tranzakciók, eddig már mintegy 400 felvásárlásról érkezett hír.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatok összesítése során kiderült, hogy a legjelentősebb változások a nyugat- és a közép-dunántúli régión belül vannak. Több mint 300 olyan hazai, illetve külföldi tulajdonban lévő cégről tudnak, amely az elmúlt hetekben különböző tranzakciókba kezdett a régión belül, illetve az ország más részein.

Az adatokból kitűnik, hogy a fúziós törekvések a legnagyobb gondokkal küzdő ágazatokban a legerősebbek. A textil- és ruházati ipar területén több mint 60, az építőiparban több mint 40, a kereskedelemben csaknem 30 tranzakció történt. A kiszemelt célpont általában egy-egy olyan, az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe jutott vállalat, amellyel a felvásárló évek óta kapcsolatban állt.

A vevők döntő többsége olyan, viszonylag tőkeerős középvállalat, amely még ma is stabil piacokkal rendelkezik s üzleti stratégiájában további terjeszkedés szerepel. Döntéseikben fontos szempont, hogy olcsón fejlesztési területhez, korszerű gépekhez, jól képzett munkaerőhöz s nem utolsósorban piachoz jutnak.

A további működtetést szem előtt tartva zömében még a felszámolás, végelszámolás előtt vásárolnak. Megfigyelhető, hogy a befektető saját cégének kapacitását csökkenti, egy-egy kisebb hatékonysággal működő telephelyét bezárja, esetleg bérelt dolgozóit is elküldi, és a feladatok egy részét új szerzeményéhez csoportosítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?