6 °C Budapest

Idén olcsóbb élelmiszert eszünk: nem örülnek a gazdák!

2009. február 23. 09:30

Idén várhatóan csak az infláció alatti mértékben emelkednek a belföldi élelmiszerárak, ami rossz hír a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. Növekedni fog azonban az alsó árszegmensbe tartozó élelmiszerek iránti igény, ami a saját márkás termékek forgalmát növelheti.

Az Agrár Európa Tanácsadó Kft., valamint a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet által közösen készített Agrármonitor kutatás a hazai vállalkozások vezetőinek próbál segítséget nyújtani a stratégiai döntések meghozatalához, piaci előrejelzések nyújtásával.

Ennek eredményei alapján az élelmiszerek fogyasztói árindexe már 2008. novemberében az átlagos fogyasztói-árindex alá süllyedt, vagyis az átlagosnál kisebb mértékben drágult, és idén sem lesz ez másként.

Ez rossz hír a mezőgazdaságnak, mert bár egyes alap- és üzemanyag ára csökkenni tudott, más költségek emelkednek, ami a termelés csökkenése miatt kevesebb terméken oszlik el.

A márkás termékek, vagyis a felső árkategóriás termékek iránti kereslet várhatóan nem fog csökkenni, hiszen azt a tehetősebb réteg vásárolja, akik ragaszkodnak a megszokott minőséghez. A középső árkategóriást élelmiszerek azonban, melyek közé a javarészt a magyar termékek is tartoznak, szűkülő forgalommal kell, hogy számoljanak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem