24 °C Budapest

Miért sírnak az egyetemek? Kiderült mire verik el a pénzt!

Pénzcentrum
2008. december 5. 13:00

Nem kétséges, hogy a patinás nagy egyetemeket is nyugodtan felvehetjük a gazdasági válság áldozatainak listájára, a legtöbben ugyanis hatalmas összegeket buktak a tőzsdék összeomlása óta alapítványi vagyonukon, így válaszul sokan visszafogják a beruházásokat, létszámstopot hirdetnek és "természetesen" perelnek. Pedig bőven lenne mit átgondolni a Wall Street Journal összeállítása szerint!

A Harvard University alapítványa június 30-án még 36,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, mely azóta 22%-ot vesztett értékéből.

A Harvard esete egyáltalán nem példa nélküli, sokan járnak most hasonló cipőben az oktatási intézmények közül. Akad aki a fent felvázolt hagyományos válaszok valamelyikét, esetleg azok kombinációját adja a helyzetre, míg mások perelik a brókerüket, hogy miért fektette kockázatos eszközökbe az alapítvány pénzét. (Utóbbival nyilvánvalóan nem volt semmi bajuk, amikor kerestek vele...)

Vannak piaci szereplők, melyek a tandíj további emelésében látják a megoldást, holott bizonyított tény, hogy a tandíj az Egyesült Államokban folyamatosan az inflációt meghaladó mértékben emelkedik. 1992 óta az infláció éves átlagban 2,5-3% körül volt, míg a tandíjak nem ritkán 6%-os mértékben nőttek.

A megoldást talán máshol is lehetne keresni: a Chronicle kutatása szerint a magánegyetemek első embereinek fizetése az elmúlt évben átlagosan 6%-kal emelkedett, mely mintegy 50%-kal haladja meg a privát szférában dolgozók juttatásemelkedésének mértékét. 2007-es adatok szerint az egyetemek vezetőinek fizetése az egekben van: az összeállításban felsorolt vezetők 1,4 és 2,8 millió dollár közti sávban keresnek éves szinten.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a neves egyetemek kiszolgáló egységei (könyvtárak, edzőtermek, IT-támogatás) szó szerint "24/7", azaz éjjel-nappali, a hét minden napján nyitva tartó üzemmódban működnek, akkor elképzelhető, hogy mekkora összeget lehetne megspórolni némi racionalizálással, ehhez hasonló pazarlást ugyanis aligha engedhet meg magának bárki a privátszektorban a jelenlegi nehéz időkben.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?