Úgy kell a hitel, mint egy falat kenyér

Pénzcentrum
2008. november 20. 12:00

A vállalkozások számára a hitelhez jutás elengedhetetlen fontosságú a fejlesztésekhez, illetve a válságos időszakban az életben maradáshoz. Ennek kapcsán a héten jelent meg egy új pályázati kiírás, amely a kisvállalkozások jobb hitelhez jutását célozza meg. A pályázaton közvetítőket keresnek, a keretösszeg 25 milliárd forint.

Mi áll a háttérben?

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) többéves program keretében az unió, valamint a Magyar Állam a pályázat során kiválasztott piaci szereplőkön keresztül kívánnak jobb finanszírozáshoz való hozzáférést biztosítani a kis- és középvállalkozások számára. A támogatást nyújtó Irányító Hatóságot a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. képviseli, amely az MFB Csoport tagja. A kedvezményezettek pedig a törvény alapján meghatározott mikro-, kis- és középvállalkozói körből kerülhetnek ki.

A pályázat célja, hogy az uniós forrás és az MFB Zrt. által nyújtott kedvezményes kamatozású hitel együttes felhasználásával, a kiválasztott közvetítők bevonásával kedvezményes, éven túli lejáratú beruházási hitelt nyújtson a hitelképes vállalkozások számára.

Ki kaphat pénzt?

A 2008-2013-as fejlesztési időszakra a meghirdetéskor 25 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, ezt azonban az Irányító Hatóság módosíthatja.

Csak olyan szervezet nyújthat be pályázatot a kiírásra, amely magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkezik. A Hitelprogramon keresztül pedig olyan devizabelföldinek minősülő kis- és középvállalkozások juthatnak pénzhez, melyek Magyarország, illetve az Európai Gazdasági Térség területén rendelkeznek székhellyel, s hazánkban van fióktelepük, illetve azok, melyeket Magyarországon vettek nyilvántartásba. További feltétel, hogy nem a közép-magyarországi régióban hajtsanak végre beruházást, működési formájuk pedig gazdasági társaság, európai részvénytársaság, szövetkezet vagy egyéni vállalkozás.

Nehéz helyzet kizárva

Ilyen hitel - a Közvetítői Szerződésben megtalálható információk alapján - nem nyújtható a Hitelprogram keretében beruházási hitel többek között olyan vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkoznak, szénágazatban, halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykednek, illetve ki vannak zárva a körből a nehéz helyzetben lévő vállalkozások.

A nehéz helyzetben lévő vállalkozásokról egy Európai Bizottság iránymutatás rendelkezik, amelyben ugyan nincs a fogalom meghatározva, azonban az iránymutatás alkalmazásában a Bizottság akkor tekint egy vállalkozást nehéz helyzetben lévőnek, ha az képtelen arra, hogy megállítsa a veszteségek halmozódását, amely a hatóságok külső beavatkozása nélkül szinte teljesen biztosan azt eredményezné, hogy rövid- vagy középtávon feladja üzleti tevékenységét.

Ez pedig azt jelenti, hogy nehéz helyzetben van az a vállalkozás, amely korlátolt felelősségű, s törzstőkéjének több mint a fele nincs meg, s ennek több mint negyede az előző 12 hónap során veszett el. Ha olyan társaságról van szó, ahol legalább egyes tagok korlátlan felelősséggel bírnak (tipikusan ilyen a betéti társaság) a társaság tartozása tekintetében, úgy nehéz helyzetben van a társaság, ha a könyvekben kimutatott tőkének több mint fele nincs meg, s annak több mint negyede az előző 12 hónap során veszett el.

A magyar jog szerint nehéz helyzetben van egy vállalkozás, amennyiben megfelel a kollektív fizetésképtelenségi eljárás körülményeinek, függetlenül attól, hogy milyen formában tevékenykedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felhasználási feltételek

A hitel felhasználható tárgyi eszközbe történő beruházáshoz, az ahhoz, illetve a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how, vagy nem szabadalmaztatott technikai tudás vásárlásához, előállításához, valamint tartós forgóeszköz finanszírozáshoz (amennyiben az a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolható).

Fontos megjegyezni, hogy a hitelt nem lehet más hitel, részvény, üzletrész kiváltására, áfa finanszírozására (kivéve, ha nem igényelhet vissza), az exporttal kapcsolatos tevékenységek finanszírozására, valamint teherszállító járművek megvásárlására a közúti teherszállítást területén működő vállalkozások esetén.

Pénzmennyiség

A Hitelprogramban az egyes - a feltételeknek megfelelő - vállalkozások legalább 10, de legfeljebb 100 millió forintot igényelhetnek. Saját erőként a bekerülési értéknek legalább 15 százalékát kell felmutatni. Ez lehet saját forrás, illetve az államháztartás más alrendszereiből vagy közösségi forrásból kapott vissza nem térítendő támogatás.

A hitel futamideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 10 év, a rendelkezésre tartási idő, pedig ugyanezen időponttól számított 2 év. A hitelhez nem kapcsolódik kezelési költség és előtörlesztési díj.


Nyertesek

A nyertes közvetítők számára a Hitelprogramon belül kihelyezett hitelek 50 százalékát refinanszírozzák. Pályázni 2008. november 18-tól lehet.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem