15 °C Budapest

Kisajtolják ügyfeleikből az extraprofitot a bankok? A válság másik oldala

Pénzcentrum
2008. november 3. 09:05

Az elmúlt hetekben szinte minden banknál tapasztalható volt, hogy a gyengülő forint lázba hozta az exportőröket és a devizahitelt felvenni szándékozókat is - írja a Napi.

Az ügyfelek igyekeztek egy évre előre havi szinten biztosítani az exportigényüknek megfelelő konverziót a gyengébb forintszinteken, de az azonnali ügyletek száma is megnövekedett.

A legtöbb bank azonban nem jegyzett határidős árfolyamot, vagy csak rövid periódusra, maximum 2 hónapra tett ezt, a cégeknek így csak részben, vagy esetenként egyáltalán nem sikerült igényeiket kielégíteniük.

Az üzleti lehetőségek beszűkülése mellett az árak is határozottan meglódultak: a vételi és eladási oldal közti különbség jelentősen kitágult. A bankok határidős árainál a legjelentősebb devizapároknál az egyhetes üzletekre a 30%-ot is elérte a volatilitás, mely korábban csak a török lírához hasonló egzotikus devizapárok legnehezebb időszakaiban volt tapasztalható.

A lap által megkérdezett szakértő szerint akár hosszabb távon is piacromboló lehet, hogy néhány bank a különleges helyzetet extraprofit szerzésére igyekezett kihasználni.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?