Hogyan nyerhetsz sok pénzt?

Pénzcentrum
2008. október 30. 12:00

Támogatások kicsiknek (is) A kérdésre igen egyszerű a válasz, egy jó pályázattal. Persze ahhoz, hogy a beadandó pályázat valóban jó legyen, igen sok és minőségi munka kell, azaz már maga a pályázás is pénzbe kerül, ezt hajlamosak sokan elfelejteni. Ráadásul mindig ott van egy kis kockázat, lehet, hogy nem nyerünk pénzt a kiíráson. Amennyiben viszont igen, az nagyon sokat lendíthet a helyzetünkön.

Könnyebb belépés

Ezt természetesen felismerték a döntéshozók is. A pénzügyi turbulenciák miatt a következő időszakokban várhatóan egyre nehezebb lesz majd hitelhez jutnia a vállalkozásoknak, illetve várhatóan drágul is a banktól felvett pénz. Éppen ezért felértékelődik az uniós pályázati pénzek szerepe.

Pont emiatt jelentette be közel 1 héttel ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter azokat az intézkedéseket, melyek enyhítést jelentenek a pályázatok igénylésével kapcsolatosan, s melyek visszamenőlegesen is érvényesek.

Így a jövőre megjelenő technológia-korszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a jelenlegi 5 százalékról 15-20 százalékra enyhül.


Technológia-fejlesztés

Ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy éppen tegnap tették közzé, hogy a jelenleg is futó GOP-2.1.1/A mikro-és kisvállalkozások technológia-fejlesztését célzó kiírásának (http://www.nfu.hu/doc/938) keretösszegét 500 millió forinttal megemelte, s a benyújtási határidőt 2009. január 31-re hosszabbította.

A pályázat keretében olyan technológiai fejlesztést eredményező beruházások támogathatóak, mint az új eszköz beszerzése, vagy olyan használt eszköz beszerzése, melynek esetében a pályázó igazolni tudja, hogy a használt eszköz nem régebbi 3 évnél. A vissza nem térítendő támogatás csak induló beruházáshoz vehető igénybe.

Ilyen beruházás a tárgyi eszközökbe, vagy immateriális javakba történő beruházás, mely új létesítmény felállításával, meglévő létesítmény bővítésével, egy létesítmény termelésének további, új termékkel történő diverzifikációjával, egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatásával kapcsolatos, vagy egy létesítményhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök megvásárlása, ha egy létesítmény bezárásra került, vagy - ha nem vásárolják fel - bezárásra került volna, s az eszközöket egy független beruházó veszi meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A támogatás mértéke településtől függően az összes elszámolható költség 30-50 százaléka. A pályázat keretében igényelhető összeg legalább 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint. Fontos enyhítés az is, hogy a pályázónak a megvalósítási és fenntartási időszakra nem kell biztosítékot nyújtania.

Ebben a kiírásban a cikk írásának idején (2008. október 28.) a pályázókra vonatkozó kötelezettségvállalása két részből tevődik össze. Egyrészt a pályázónak azt kell vállalnia, hogy a projekt fizikai befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves nettó árbevétel százalékos reálnövekménye 3-5 százalék. Emellett kell azt is vállalni, hogy a bázis-árbevételhez képest a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel növekménye eléri a támogatás 0,8-1-szeresét.

Már lehet sejteni, mi lesz jövőre

Árbevétel-elvárás

Az enyhítő intézkedések bejelentése előtt, s főként a tavalyi évben igen sok kritika érte az árbevétel-vállalásra vonatkozó követelményeket, sokan túlságosan szigorúnak tartották azokat. Most visszamenőlegesen is, a 2007-es és 2008-as pályázatoknál 1 százalékponttal mérséklik az árbevétel-növekedésre vonatkozó kritériumokat. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy ezeket a számokat jövőre, a tényleges makroadatok ismeretében felülvizsgálják.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem