Hogyan nyerhetsz sok pénzt?

Pénzcentrum
2008. október 30. 12:00

Támogatások kicsiknek (is) A kérdésre igen egyszerű a válasz, egy jó pályázattal. Persze ahhoz, hogy a beadandó pályázat valóban jó legyen, igen sok és minőségi munka kell, azaz már maga a pályázás is pénzbe kerül, ezt hajlamosak sokan elfelejteni. Ráadásul mindig ott van egy kis kockázat, lehet, hogy nem nyerünk pénzt a kiíráson. Amennyiben viszont igen, az nagyon sokat lendíthet a helyzetünkön.

Könnyebb belépés

Ezt természetesen felismerték a döntéshozók is. A pénzügyi turbulenciák miatt a következő időszakokban várhatóan egyre nehezebb lesz majd hitelhez jutnia a vállalkozásoknak, illetve várhatóan drágul is a banktól felvett pénz. Éppen ezért felértékelődik az uniós pályázati pénzek szerepe.

Pont emiatt jelentette be közel 1 héttel ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter azokat az intézkedéseket, melyek enyhítést jelentenek a pályázatok igénylésével kapcsolatosan, s melyek visszamenőlegesen is érvényesek.

Így a jövőre megjelenő technológia-korszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a jelenlegi 5 százalékról 15-20 százalékra enyhül.


Technológia-fejlesztés

Ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy éppen tegnap tették közzé, hogy a jelenleg is futó GOP-2.1.1/A mikro-és kisvállalkozások technológia-fejlesztését célzó kiírásának (http://www.nfu.hu/doc/938) keretösszegét 500 millió forinttal megemelte, s a benyújtási határidőt 2009. január 31-re hosszabbította.

A pályázat keretében olyan technológiai fejlesztést eredményező beruházások támogathatóak, mint az új eszköz beszerzése, vagy olyan használt eszköz beszerzése, melynek esetében a pályázó igazolni tudja, hogy a használt eszköz nem régebbi 3 évnél. A vissza nem térítendő támogatás csak induló beruházáshoz vehető igénybe.

Ilyen beruházás a tárgyi eszközökbe, vagy immateriális javakba történő beruházás, mely új létesítmény felállításával, meglévő létesítmény bővítésével, egy létesítmény termelésének további, új termékkel történő diverzifikációjával, egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatásával kapcsolatos, vagy egy létesítményhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök megvásárlása, ha egy létesítmény bezárásra került, vagy - ha nem vásárolják fel - bezárásra került volna, s az eszközöket egy független beruházó veszi meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A támogatás mértéke településtől függően az összes elszámolható költség 30-50 százaléka. A pályázat keretében igényelhető összeg legalább 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint. Fontos enyhítés az is, hogy a pályázónak a megvalósítási és fenntartási időszakra nem kell biztosítékot nyújtania.

Ebben a kiírásban a cikk írásának idején (2008. október 28.) a pályázókra vonatkozó kötelezettségvállalása két részből tevődik össze. Egyrészt a pályázónak azt kell vállalnia, hogy a projekt fizikai befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves nettó árbevétel százalékos reálnövekménye 3-5 százalék. Emellett kell azt is vállalni, hogy a bázis-árbevételhez képest a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel növekménye eléri a támogatás 0,8-1-szeresét.

Már lehet sejteni, mi lesz jövőre

Árbevétel-elvárás

Az enyhítő intézkedések bejelentése előtt, s főként a tavalyi évben igen sok kritika érte az árbevétel-vállalásra vonatkozó követelményeket, sokan túlságosan szigorúnak tartották azokat. Most visszamenőlegesen is, a 2007-es és 2008-as pályázatoknál 1 százalékponttal mérséklik az árbevétel-növekedésre vonatkozó kritériumokat. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy ezeket a számokat jövőre, a tényleges makroadatok ismeretében felülvizsgálják.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57