11 °C Budapest

Hogyan nyerhetsz sok pénzt?

Pénzcentrum
2008. október 30. 12:00

Támogatások kicsiknek (is) A kérdésre igen egyszerű a válasz, egy jó pályázattal. Persze ahhoz, hogy a beadandó pályázat valóban jó legyen, igen sok és minőségi munka kell, azaz már maga a pályázás is pénzbe kerül, ezt hajlamosak sokan elfelejteni. Ráadásul mindig ott van egy kis kockázat, lehet, hogy nem nyerünk pénzt a kiíráson. Amennyiben viszont igen, az nagyon sokat lendíthet a helyzetünkön.

Könnyebb belépés

Ezt természetesen felismerték a döntéshozók is. A pénzügyi turbulenciák miatt a következő időszakokban várhatóan egyre nehezebb lesz majd hitelhez jutnia a vállalkozásoknak, illetve várhatóan drágul is a banktól felvett pénz. Éppen ezért felértékelődik az uniós pályázati pénzek szerepe.

Pont emiatt jelentette be közel 1 héttel ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter azokat az intézkedéseket, melyek enyhítést jelentenek a pályázatok igénylésével kapcsolatosan, s melyek visszamenőlegesen is érvényesek.

Így a jövőre megjelenő technológia-korszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a jelenlegi 5 százalékról 15-20 százalékra enyhül.


Technológia-fejlesztés

Ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy éppen tegnap tették közzé, hogy a jelenleg is futó GOP-2.1.1/A mikro-és kisvállalkozások technológia-fejlesztését célzó kiírásának (http://www.nfu.hu/doc/938) keretösszegét 500 millió forinttal megemelte, s a benyújtási határidőt 2009. január 31-re hosszabbította.

A pályázat keretében olyan technológiai fejlesztést eredményező beruházások támogathatóak, mint az új eszköz beszerzése, vagy olyan használt eszköz beszerzése, melynek esetében a pályázó igazolni tudja, hogy a használt eszköz nem régebbi 3 évnél. A vissza nem térítendő támogatás csak induló beruházáshoz vehető igénybe.

Ilyen beruházás a tárgyi eszközökbe, vagy immateriális javakba történő beruházás, mely új létesítmény felállításával, meglévő létesítmény bővítésével, egy létesítmény termelésének további, új termékkel történő diverzifikációjával, egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatásával kapcsolatos, vagy egy létesítményhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök megvásárlása, ha egy létesítmény bezárásra került, vagy - ha nem vásárolják fel - bezárásra került volna, s az eszközöket egy független beruházó veszi meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatás mértéke településtől függően az összes elszámolható költség 30-50 százaléka. A pályázat keretében igényelhető összeg legalább 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint. Fontos enyhítés az is, hogy a pályázónak a megvalósítási és fenntartási időszakra nem kell biztosítékot nyújtania.

Ebben a kiírásban a cikk írásának idején (2008. október 28.) a pályázókra vonatkozó kötelezettségvállalása két részből tevődik össze. Egyrészt a pályázónak azt kell vállalnia, hogy a projekt fizikai befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves nettó árbevétel százalékos reálnövekménye 3-5 százalék. Emellett kell azt is vállalni, hogy a bázis-árbevételhez képest a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel növekménye eléri a támogatás 0,8-1-szeresét.

Már lehet sejteni, mi lesz jövőre

Árbevétel-elvárás

Az enyhítő intézkedések bejelentése előtt, s főként a tavalyi évben igen sok kritika érte az árbevétel-vállalásra vonatkozó követelményeket, sokan túlságosan szigorúnak tartották azokat. Most visszamenőlegesen is, a 2007-es és 2008-as pályázatoknál 1 százalékponttal mérséklik az árbevétel-növekedésre vonatkozó kritériumokat. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy ezeket a számokat jövőre, a tényleges makroadatok ismeretében felülvizsgálják.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem