11 °C Budapest

Hogyan nyerhetsz sok pénzt?

Pénzcentrum
2008. október 30. 12:00

Támogatások kicsiknek (is) A kérdésre igen egyszerű a válasz, egy jó pályázattal. Persze ahhoz, hogy a beadandó pályázat valóban jó legyen, igen sok és minőségi munka kell, azaz már maga a pályázás is pénzbe kerül, ezt hajlamosak sokan elfelejteni. Ráadásul mindig ott van egy kis kockázat, lehet, hogy nem nyerünk pénzt a kiíráson. Amennyiben viszont igen, az nagyon sokat lendíthet a helyzetünkön.

Könnyebb belépés

Ezt természetesen felismerték a döntéshozók is. A pénzügyi turbulenciák miatt a következő időszakokban várhatóan egyre nehezebb lesz majd hitelhez jutnia a vállalkozásoknak, illetve várhatóan drágul is a banktól felvett pénz. Éppen ezért felértékelődik az uniós pályázati pénzek szerepe.

Pont emiatt jelentette be közel 1 héttel ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter azokat az intézkedéseket, melyek enyhítést jelentenek a pályázatok igénylésével kapcsolatosan, s melyek visszamenőlegesen is érvényesek.

Így a jövőre megjelenő technológia-korszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a jelenlegi 5 százalékról 15-20 százalékra enyhül.


Technológia-fejlesztés

Ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy éppen tegnap tették közzé, hogy a jelenleg is futó GOP-2.1.1/A mikro-és kisvállalkozások technológia-fejlesztését célzó kiírásának (http://www.nfu.hu/doc/938) keretösszegét 500 millió forinttal megemelte, s a benyújtási határidőt 2009. január 31-re hosszabbította.

A pályázat keretében olyan technológiai fejlesztést eredményező beruházások támogathatóak, mint az új eszköz beszerzése, vagy olyan használt eszköz beszerzése, melynek esetében a pályázó igazolni tudja, hogy a használt eszköz nem régebbi 3 évnél. A vissza nem térítendő támogatás csak induló beruházáshoz vehető igénybe.

Ilyen beruházás a tárgyi eszközökbe, vagy immateriális javakba történő beruházás, mely új létesítmény felállításával, meglévő létesítmény bővítésével, egy létesítmény termelésének további, új termékkel történő diverzifikációjával, egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatásával kapcsolatos, vagy egy létesítményhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök megvásárlása, ha egy létesítmény bezárásra került, vagy - ha nem vásárolják fel - bezárásra került volna, s az eszközöket egy független beruházó veszi meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A támogatás mértéke településtől függően az összes elszámolható költség 30-50 százaléka. A pályázat keretében igényelhető összeg legalább 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint. Fontos enyhítés az is, hogy a pályázónak a megvalósítási és fenntartási időszakra nem kell biztosítékot nyújtania.

Ebben a kiírásban a cikk írásának idején (2008. október 28.) a pályázókra vonatkozó kötelezettségvállalása két részből tevődik össze. Egyrészt a pályázónak azt kell vállalnia, hogy a projekt fizikai befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves nettó árbevétel százalékos reálnövekménye 3-5 százalék. Emellett kell azt is vállalni, hogy a bázis-árbevételhez képest a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel növekménye eléri a támogatás 0,8-1-szeresét.

Már lehet sejteni, mi lesz jövőre

Árbevétel-elvárás

Az enyhítő intézkedések bejelentése előtt, s főként a tavalyi évben igen sok kritika érte az árbevétel-vállalásra vonatkozó követelményeket, sokan túlságosan szigorúnak tartották azokat. Most visszamenőlegesen is, a 2007-es és 2008-as pályázatoknál 1 százalékponttal mérséklik az árbevétel-növekedésre vonatkozó kritériumokat. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy ezeket a számokat jövőre, a tényleges makroadatok ismeretében felülvizsgálják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?