21 °C Budapest

Pénzügyi megoldást kínál vállalkozóknak a Tőke Unió Program

Pénzcentrum
2008. október 20. 13:21

Tőke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tőkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa), valamint az MKIK és a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. - jelentették be az érintett szervezetek vezetői Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon. "Ez nem válságkezelő program, de hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához, és ez a jelenlegi helyzetben felértékelődött" - mondta a pénzügyminiszter.

Tőke Unió Program néven a különböző finanszírozási formák, a tőke és a hitel egymásra épülését, egymást erősítő hatását, végső soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elősegítő egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és az MKIK, valamint a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. A program keretében egy, a KKV-kat támogató tanácsadói hálózat felméri a vállalkozók terveit és forrásigényét, kialakítja a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási konstrukciót, segít megtalálni a forrást nyújtó partnereket és elkészíteni a megfelelő EU-s pályázatokat. A vállalkozókat egyablakos ügyintézés keretében a szerződések megkötéséig kézen fogva vezetik, és minden forrás mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása. Mindez Veres János pénzügyminiszter, Radnai György Garantiqa vezérigazgató, Demján Sándor VOSZ ügyvezető elnök, dr. Parragh László MKIK elnök, és Krisán László KA-VOSZ Zrt. vezérigazgató mai közös sajtótájékoztatóján hangzott el, a Pénzügyminisztériumban.


Veres János szerint nem válságkezelő programról van szó, de a kezdeményezés hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához: "A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megőrzését tekinti, ám eközben sem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az előrelépés lehetőségét a magyar vállalkozások számára. A Tőke Unió Program egy olyan kezdeményezés, amely ha beérik, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a források előteremtésével a hazai kis- és középvállalkozói szektor megvalósíthassa legjobb elképzeléseit" - mondta Veres János.


A KA-VOSZ Zrt. a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt.-vel közösen pénzügyi szolgáltató céget alapít, és ezzel, valamint az általa koordinált országos kamarai és VOSZ irodahálózat bevonásával járul hozzá a program sikeréhez - jelentette be Demján Sándor. Az irodák a Tőke Unió Program ügyfélszolgálati irodáiként is működnek majd, a vállalkozókkal történő közvetlen kapcsolattartás ezen irodákon keresztül valósul meg.
Ha a vállalkozónak nagy összegű hitelre, tőkebevonásra, esetleg EU-s pályázati tanácsadásra is szüksége van, akkor a Garantiqa Pont profi tanácsadói dolgozzák ki a cég számára a finanszírozási formák megfelelő arányát, felkutatják a forrást nyújtó partnereket (bankokat és kockázati tőke társaságokat), és szerződéskötésig, illetve az EU-s pályázatok beadásáig menedzselik az ügyet. Akár tőkéről, akár hitelről, akár EU-s támogatásról van szó, minden forráselem mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása, ami csökkenti a finanszírozók kockázatát, és így javítja a KKV-k forráshoz jutásának esélyeit - mondta Radnai György.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A KKV szektor bajban van és ha a hitelválság továbbgyűrűzik, még nagyobb bajba kerülhet" - mondta a sajtótájékoztatón dr. Parragh László, az MKIK elnöke. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a programot a lehető legszélesebb körben ismertetni fogják a szektor szereplőivel, mert fontos tudni, hogy kevés utánajárással egy 50 milliós saját tőkéjű cég is megvalósíthat saját tökéjének többszörösét elérő költségvetésű fejlesztéseket.
A sajtótájékoztatón Krisán László bejelentette, hogy a KA-VOSZ és a Garantiqa közös pénzügyi szolgáltató társasága új beruházási hitel termékkel lép piacra: a Széchenyi Kártyára épülő beruházási hitel, JEREMIE forrású és MFB Hitel kombinációjaként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával jön létre. A megbízhatónak minősülő Széchenyi Kártyás vállalkozók által akár ingatlan fedezet nélkül is igényelhető alacsony kamatozású hitel futamideje 10 év lesz. Ehhez továbbra is hinnünk kell a vállalkozókban és olyan hitelt kell kitalálni, ami nemcsak olcsó, de gyorsan és egyszerűen hozzáférhető. Az új hiteltípust a Széchenyi Kártyához hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodahálózatában lehet majd igényelni, várhatóan 2009. tavaszától.

Eddig két társaság jött létre a Tőke Unió Program működtetésének érdekében. A Garantiqa Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. augusztusban alakult meg, 50 millió forint jegyzett tőkével. A társaság már meg is kapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől a működési engedélyét. A cég tevékenysége alapkezelés, illetve egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységek, vezérigazgatója Blága László. A társaság maga is beszáll ígéretesnek tűnő vállalkozásokba. A Garantiqa Pont Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. szeptemberben alakult meg, 125 millió forintos jegyzett tőkével, tevékenységi köre üzletviteli, vezetési tanácsadás. A cég vezérigazgatója Csillik Péter. A Garantiqa és a KA-VOSZ közös pénzügyi szolgáltatója bejegyzés előtt áll.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem