Újabb autóipari befektetés Magyarországon: bővíti tatai üzemét a német tulajdonú Gedia

Pénzcentrum
2008. október 17. 12:37

A német tulajdonú GEDIA tatai beruházása második üteméhez érkezett, a 2007 őszére elkészült négyezer négyzetméteres csarnok után idén egy újabb, másfélszer akkora létesítménnyel bővül az autóipari üzem. A vállalat ebből az alkalomból ünnepélyes beruházás bemutatót tartott tatai telephelyén, 2008. október 17-én.

A továbbiakban újabb ütemekkel folytatódó és 2010-ben befejeződő beruházás összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. A jelenlegi 100 fős foglalkoztatotti létszámhoz képest a gyár teljes kiépítése idejére mintegy félezer dolgozónak adhat majd munkát.

A tatai üzemben a munkatársak fejlett hegesztéstechnológiával dolgoznak a teljesen automatizált robotcellákon. A későbbiekben a legmodernebb préstechnológia is telepítésre kerül.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott fejlesztési támogatásban részesíti a céget, az erről szóló szerződést a beruházás bemutatásának napján írták alá. Molnár Csaba a tárca államtitkára elmondta: a több mint 600 magyarországi autóipari vállalkozás 110 ezer munkavállalót foglalkoztat, akiknek közel 5 százaléka magasan képzett, többdiplomás, nyelveket beszélő szakember. A szektor részben ezért a termelés mellett egyre inkább szól az innovációról, a kutatás-fejlesztésről is. Egy erős ágazat gazdagodott tehát egy újabb jelentős szereplővel, amikor a Gedia a tatai megtelepedés mellett döntött.

A GEDIA csoport préselt és hegesztett biztonsági és ütközésvédelmi karosszériaelemeket fejleszt és gyárt az autóipar számára. A társaság karosszéria elemeket (alváz, felső váz részek, biztonsági elemek, mechanikai összeszerelések, csuklópánt rendszerek) állít elő, fő vásárlói: Ford-csoport, GM-csoport, VW-csoport, BMW-csoport, Volvo, Suzuki, Porsche, Renault, Karmann, Fiat és Scania.

Az 1910-ben alapított cég Németország (Atterndorn) és Magyarország mellett Lengyelországban (Nowa Sol és Kozuchow) és Spanyolországban (Santa Margarida) rendelkezik gyártó üzemmel, valamint vegyesvállalati formában jelen van az Egyesült Államokban, Portugáliában és Kínában is. A csoport éves forgalma eléri a 340 millió eurót, világszerte összesen több mint 2.100 főt foglalkoztat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az NFGM és az ITD Hungary menedzselésében 2008 első három negyedévében 37 pozitív befektetői döntés született több mint 656 milliárd forint tervezett értékben, közel 8.400 munkahelyet teremtve.

A tradicionális szektorok közül kiemelkedett a járműipar, amelyen belül a legtöbb megkeresés az autóiparból származott, de növekedett az egyéb gépipari projektek száma is. A pozitív befektetői döntések közül 9 projekt autóipari beruházás volt, ezek több mint 370 milliárd forint értékben közel 4000 munkahelyet teremtenek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?