14 °C Budapest

Uniós forrásból újítják fel a Pest megyei utakat

Pénzcentrum
2008. október 14. 16:18

Megindultak Pest megyében a Regionális Operatív Program (ROP) forrásaiból megvalósuló útfelújítások. A felújításra szánt szakaszok közt olyan is akad, melyen jelentős felújítás utoljára a 70-es évek elején volt. A több mint 603 millió forintos beruházás 15 km út felújítását teszi lehetővé négy település mentén. Monor, Tura, Zsámbok és a híres Andrássy kastélynak otthont adó Tóalmás összesen 135 ezer lakosa lesz tehát közvetlen haszonélvezője a beruházásnak.

A projekt keretében a Monor-Tápiószele összekötő út (3112 jelű út) Monor belterületén keresztülhaladó, felújításra tervezett szakaszán a meglévő burkolathibákat kijavították és új aszfalt burkolatot kapott és ezzel egy időben két autóbuszöböl is átépült.

Több mint 5 km-es felújítás indult meg a Zsámbokon és Sülysápon átvezető, erősen leromlott állapotú 3105 jelű úton, ahol korrigálják az egyenetlenségeket és terítenek két réteg aszfaltot is. Sülysáp belterületén pályaszerkezet cseréje mellett az útszélességet egyúttal 6 méterre bővítik.

Bár az útburkolatok életkora optimálisan 15-20 év, a 3107 jelű útszakaszt a 70-es évek eleje óta nem újították fel. A felújításra minél előbb szükség volt, hiszen a burkolat eleve meglehetősen leromlott állapota ellenére, az utóbbi években jelentősen nőtt az útszakasz forgalmi terhelése. A szakaszon burkolat-felújítás, ároktisztítás és az út mentén található híd javítása folyik. Holló Ilona, Zsámbok polgármestere elmondta, a környező utakon az elmúlt években jelentősen nőtt a forgalom. Összességében a település szebb, rendezettebb lesz, az intézmények - óvoda, művelődési ház, posta, gyógyszertár, múzeum - megközelíthetősége pedig lényegesen javul.

A Gyömrőt és Monort összekötő 3111 jelű út felújításra tervezett szakasza is jelentősen elöregedett, deformálódott, több helyen mély nyomvályúk alakultak ki. A projekt keretében megerősítik a pályaszerkezetet, felújítanak egy hidat. A teljes szakaszon 6,0 m szélességű lesz a burkolatra két rétegű aszfalt megerősítést is tesznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dr. Szászik Károly, a felújítással közvetlenül érintett Péteri község polgármestere arról számolt be, hogy a község belterületén található útszakasz felújításával többéves tervet sikerült megvalósítani. A fejlesztés feltétele volt, hogy a település az út menti vízelvezető árkokat rendbe tegye. A szélesebb, kétrétegű, jó minőségű út várhatóan a sebesség növelésére fogja csábítani az autózókat - melyre a megfelelő forgalomszabályozással felkészülünk.

A térségben folyó felújítások javítanak majd a települések megközelíthetőségén, ami egyben az ott működő vállalkozásokra is jótékony hatást gyakorol majd, szerepet játszva ezáltal a térség felzárkóztatásában is - mondta el Házi Katalin, a ROP kedvezményezett Magyar Közút Kht. kommunikációs igazgatója.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem