8 °C Budapest

Nem kapsz hitelt? Igényelj helyette pályázatot!

Pénzcentrum
2008. október 14. 15:34

Az elmúlt napokban a pénzpiaci válság közvetlen hatásai Budapestet is elérték. Bár a példátlan nemzetközi összefogás hatásai hétfőn legalábbis nyugtatólag hatottak a piacokra, bizonyosnak látszik, hogy a hitelezési standardok sokáig nem lesznek annyira "ügyfélbarátok", mint a legutóbbi hónapokban.

Számos hitelintézet szigorította az elmúlt hetekben a hitelezési politikáját, drágábban és nehezebben adnak majd hitelt a jövőben. A kormányzat érezve a nehézségeket, részben uniós forrásokra támaszkodó hitelprogramok elindításáról döntött, ám ezek pontos részletei, feltételrendszere egyelőre még nem ismert.

Az állami hitelprogram kedvező hatása mellett nem feledkezhetünk el arról, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben felértékelődik a vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások szerepe - mondta el Essősy Zsombor, a MAPI, Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója. A beruházások indításához - a feltételek betartása mellett - a pályázati pénzek biztos hátteret nyújtanak, ami egyrészt csökkenti a tervek megvalósításához szükséges forrás mennyiségét, másrészt - a 30-50 százalékos támogatási intenzitásnak köszönhetően - a beruházás finanszírozási kockázata is jelentősen kisebb lesz a megvalósításhoz kiegészítő és/vagy megelőlegező forrást nyújtó hitelintézeteknek. Az uniós pályázati pénzeket elnyert vállalkozások a bankok számára továbbra is a szívesen fogadott és akár az átlagos feltételeknél kedvezőbb kondíciókkal hitelezettek körébe fognak tartozni - vélekedett Essősy Zsombor.

A jövő évtől felfutó támogatás-kifizetések nyomán felgyorsuló beruházások ráadásul szignifikánsan hozzájárulnak a gazdaság fejlődésének újraindításához, akár 2-3 százalékos mértékben is növelhetik a hazai GDP mértékét - mondta el a MAPI vezérigazgatója, aki szerint a támogatások jelentősége így mind mikro- mind makrogazdasági szinten kedvezően járul majd hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez. Komoly felelőssége tehát minden, a támogatások közvetítésében szerepet játszó intézménynek, szervezetnek és vállalkozásnak, hogy a brüsszeli fejlesztési pénzek valóban jó helyre és minél előbb kifizetésre kerüljenek. - mondta Essősy Zsombor.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem