6 °C Budapest

A növekvő cégérték kulcsa a helyes szempontokhoz kötött motiváció

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 12:45

A sikeres vállalati működés alapfeltétele, hogy a menedzsment-ösztönző rendszerek összhangban álljanak a vállalat valódi céljaival. A jó szervezeti ösztönző rendszerek fő ismérve, hogy a vállalat fejlődését meghatározó célrendszerben kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a vállalatérték növekedésének. Ehhez mindenekelőtt meg kell találni azokat a kritikus sikertényezőket, amelyek alapján a leghatékonyabban vizsgálható a tulajdonos elvárásainak teljesülése, és természetesen célszerű a vezetői teljesítmények ösztönzését is ugyanezekhez a tényezőkhöz kötni - hangsúlyozta a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának szakértője.

Kovács Domonkos, a Deloitte Vállalatértékelés és Pénzügyi modellezés üzletágának igazgatója elmondta: Különösen érdekes kérdéssé válhat mindez a nem tőzsdei vállalatok esetében, ahol a cég nem mérettetik meg nap mint nap a tőkepiacon, az értéknövekedés vizsgálatához pedig nem nyújt támpontot a részvényár-alakulás.

A Deloitte szakértője szerint sok vállalat komoly hibát követ el azzal, hogy menedzsment-ösztönző rendszerét rosszul megválasztott mutatókhoz, például az EBITDA-hoz (üzemi eredmény és az értékcsökkenés összege), adózott eredményhez, vagy pedig a sajáttőke arányos nyereséghez (ROE) köti. A számviteli kimutatások egyszerű vizsgálata alapján kimutatott pozitív vállalati eredmény ugyanis önmagában még nem sokat árul el a vállalat valódi értékéről vagy értékváltozásáról.

Megoldást egy olyan modell nyújthat, amely a számviteli adatok felhasználásával, egy viszonylag egyszerű képletezési mechanizmus segítségével úgy tudja megragadni a vállalatérték alakulását, hogy közben figyelembe veszi egyrészt, hogy ténylegesen mekkora pénzben jelentkező nyereség képződött - a pusztán számviteli eredmény ezt nem adja meg - továbbá a költségek között számba veszi a működésben lekötött tőke költségét is. A vállalatnak tehát ahhoz, hogy ne csupán papíron, vagyis néhány kiválasztott számviteli adata alapján legyen sikeres, a befektetett tőkeköltséget is ki kell termelnie. Hogy ez valóban teljesül-e, annak az objektív megállapításához elengedhetetlen egy tervezésre és beszámolásra is alkalmas, transzparens módszer alkalmazása, amely egyúttal felhasználható az érdekeltségi rendszer alapjaként is - mondta Kovács Domonkos. A szakértő hozzátette: Ez a modern szemlélet rávilágít arra, hogy a rábízott javakkal csakis az a vállalatvezetés gazdálkodik jól, amely nemcsak egyszerűen a képződött nettó pénzáramok alapján nyereséges, hanem a cég tulajdonosainak a rábízott tőke költségét meghaladó mértékű hozamot is biztosítani tudja.

Kovács Domonkos közölte: a vállalati érték meghatározására használatos DCF-modell komoly segítséget nyújthat a döntésekhez, de ez a módszer egyfelől igen összetett, másrészt pedig egy adott év eredményeinek felmérésére nem alkalmazható tökéletesen, nem jeleníti meg abszolút számban a teljes befektetett tőke költségét, csak annak százalékos nagyságát mutatja meg az alkalmazott diszkontrátán keresztül. Továbbá csak áttételesen vezethető le belőle, hogy egy adott évben a cég a teljes belé fektetett tőke költségén felüli hozamot realizált-e vagy sem, vagyis nem tartalmaz a cégérték aktuális változásához köthető, jól működő teljesítmény-ösztönző faktorokat sem. Az utóbbi években a vállalati értékalakulás mérését taglaló szakirodalomban a vállalatértékeléshez módszertanilag ma is legmegfelelőbbnek tartott DCF modell mellett éppen nagyjából a fenti hiányosságok, illetve alkalmazási nehézségek miatt alternatív módszertanok jelentek meg. Ezek közül az ún. CFROI (Cash Flow Return on Investment - befektetésen realizált pénzáram-hozam) és az EVA (Economic Value Added - gazdasági hozzáadott érték) vált a legismertebbekké.

A Deloitte szakértője szerint a CFROI az alkalmazott módszertana miatt nagyon nehézkesen alkalmazható magas inflációs környezetben tevékenykedő cégek számára, ezért a hazai vállalatok számára egy darabig még nem igazán ajánlaná ezt a módszert. Az EVA mutatót ugyanakkor világszerte hatásos eszköznek tartják, amelynek alkalmazásával a vállalatok komoly versenyelőnyre tehetnek szert, hiszen amellett hogy hatékony döntéstámogató eszköz, segíti a vezetők tisztánlátását, segítségével kimutathatók a nem elégséges mértékben profitképes, azaz a beléjük fektetett tőke költségét ki nem termelő ágazatok és termékek. Az egyéb mutatóknál pedig jóval pontosabb, egyszerűbben áttekinthető eszközt jelent a teljesítmény méréséhez vállalati, üzletági, de akár egyéni-vezetői szinten is.

A Deloitte szakértője elmondta: a gazdasági hozzáadott érték (EVA) modellje szerinti számítás a menedzsereket támogatja a befektetési döntéshozatalban, sok esetben új, kiaknázatlan fejlesztési célokra világít rá, segít a rossz hatékonysággal működő területek feltérképezésében, valamint a vizsgált szempontok alapján mérhetővé teszi a vezetői döntések minőségét is.

Bár ez az elszámolási és érdekeltségi rendszer alapvetően nem új keletű, a hazai vállalatoknál máig igen lassan van terjedőben. Néhány, modern pénzügyi szemléletet képviselő nagyvállalatnál alkalmazzák ugyan, de a modell ennél sokkal szélesebb körben, akár a közepes méretű vállalatok számára is kézzelfogható előnyökkel járhatna - például a vállalati hatékonyság és versenyképesség növelése terén. A módszer elterjedését a cégeknél sok esetben a tapasztalatlanság, illetve a máig meglévő módszertani bizonytalanság hátráltatja, holott hazánkban is évek óta elérhetőek például a komoly, nemzetközi adatokkal dolgozó tőkeköltség-adatbázisok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kovács Domonkos kiemelte: Az EVA alkalmazásának egyik legfontosabb előnye az, hogy a vezetők figyelmét egyértelműen az értékteremtés irányába tereli. A hagyományos számviteli mutatóknál jobban és a vállalat értékének alakulása szempontjából helyesebb célok elérésére motiválja a vezetőket, mivel kapcsolatot teremt a teljesítmény mérése, a vállalati értéket ténylegesen növelő tényezők, valamint a vezetők és alkalmazottak érdekeltsége között. Ezzel pedig vezetői, sőt középvezetői szinten is hozzájárul tulajdonosi szemlélet kialakításához, ami a jó működéshez elengedhetetlen. A sikeres működés alapvető kérdése ugyanis, hogy a vállalat menedzsmentje számára valóban világos legyen az, hogy teljesítménye miként befolyásolja a vállalat növekedését, és mindez végeredményben hogyan hat vissza a saját fizetésére.

Sokszor a tulajdonosok számára sem teljesen egyértelmű ugyanakkor, hogy cégük életében melyek a vállalatérték-növekedés szempontjából alapvető kritériumok, miközben ezek a "felderítetlen" területek már rövid távon is jelentősen ronthatják a vállalat versenyképességét. A cégek tőkét pazarolnak el, ha olyan eszközökben tartják befektetőik rájuk bízott pénzét, amelyek nem képesek kitermelni a tőkétől elvárt hozamot, azaz a tőke költségét. A tőke nem hatékony lekötése testesülhet meg a vállalat tulajdonában lévő, nem kellő hatékonysággal működő leányvállalatokban, kihasználatlan ingatlanokban, illetve különféle immateriális javakban is. Ilyenek például a nagy értékű jogosultságok, szoftverek, licencek, vagy szabadalmak is.

A Deloitte szakértője felhívta a figyelmet arra: Ha a jellemzően szűkösen rendelkezésre álló tőkét nem olyan eszközökbe, tevékenységekbe fektetik a vállalat tulajdonosai, amelyek a legmagasabb tőkearányos hozamot biztosítják, az előbb-utóbb a vállalat versenyképességének súlyos romlásához vezethet, hiszen nem termelődik meg a tőkeelemek pótlásához szükséges pénz, nem azokon a területeken valósulnak meg a fejlesztések, amelyeket a vállalat a leghatékonyabban - és így legversenyképesebben - tud üzemeltetni.

Kovács Domonkos elmondta: Az EVA többek között arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a hatékonyság javítása nem pusztán a nyereségesség növelése révén érhető el, ugyanilyen hatásos lehet, ha sikerül tőkét felszabadítani, vagy az alacsony nyereséggel működő eszközöktől megválni. Fontos, hogy a vállalat oda tudja átcsoportosítani befektetéseit, olyan területeken tudjon kapacitásnövekedést elérni, amelyeken jobbnak ítéli a számára elérhető tőkearányos nyereségmutatókat, különösen fontos ez a jelenlegi világgazdasági környezetben, ahol a tőkeköltség általános emelkedésének lehetünk tanúi.
A modell segíti a vezetőket, a menedzsereket ezeknek a döntéseknek a meghozatalában, és egyúttal képes éves szinten is világos célokat kijelölni számukra, amelyek alapján a teljesítményük sokkal pontosabban válik mérhetővé. A módszer ugyanakkor önmagában természetesen nem jelent csodaszert, kardinális kérdés ugyanis, hogy az adott vállalatnál milyen teljesítményértékelési és ösztönzési rendszerbe épül be - hívta fel a figyelmet a Deloitte szakértője.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem